ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτο χτύπημα για την κυβέρνηση

Παραιτήθηκε ο υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας

Το τρίτο χτύπημα για την κυβέρνηση της Βραζιλίας αποτελεί η παραίτηση του υπουργού Τουρισμού, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες η χώρα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
temer

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τέμερ, έχασε και τρίτο υπουργό μέσα  σε ένα μήνα, στο πλαίσιο έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, επισημαίνει ο Τύπος της χώρας. Με τρεις υπουργούς να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και να παραιτούνται, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί πάση θυσία να διατηρήσει την αξιοπιστία του.

Ο Ενρίκε Άλβες, ο οποίος αποχωρεί από το υπουργείο Τουρισμού, είναι ένας από τους περίπου 25 αξιωματούχους σε βάρος του οποίου έδωσε στοιχεία ένα πρώην ανώτατο στέλεχος θυγατρικής της Petrobras. Στην κατάθεσή του, το ίδιο στέλεχος ενέπλεξε επίσης τον ίδιο τον Τέμερ και στενούς συνεργάτες του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας.

Αν και ο ίδιος έσπευσε να απορρίψει τα όσα είπε ο Σέρζιου Μασάντου, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Transpetro, θυγατρικής της Petrobras, ο Ενρίκε Άλβες υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία.

Ο Άλβες, μέλος του βραζιλιάνικου Κογκρέσου επί τέσσερις δεκαετίες, κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 450.000 δολαρίων για προεκλογικούς σκοπούς από το κύκλωμα διαφθοράς στην Petrobras. Σύμφωνα με τον Μασάντου, οι συνεισφορές έγιναν νόμιμα, αλλά προέρχονταν από δωροδοκίες που είχαν κάνει κατασκευαστικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για συμβάσεις της Petrobras.

«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω αμηχανία ή δυσκολίες στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Άλβες στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον Τέμερ και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους. Εξήγησε ότι παραιτείται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Από την πλευρά του,  Τέμερ χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Μασάντου ανέντιμες και επικίνδυνες για τη χώρα σε ένα διάγγελμά του χθες το πρωί κατά τη διάρκεια του οποίου δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονήσει την οικονομία.

Εκτός από την παραίτηση Άλβες, είχαν προηγηθεί άλλες δύο παραιτήσεις υπουργών: Του Φαμπιάνο Σιλβέιρα, υπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του υπουργού Προϋπολογισμού, Ρομέρο Γιούκα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.