ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επικοινωνία Μαξίμου-Πεκίνο για τις αλλαγές στη σύμβαση του ΟΛΠ

«Παρεξήγηση» Μαξίμου-Cosco παραμονές του ταξιδιού Τσίπρα στην Κίνα

Σκηνικό εμπλοκής στην παραχώρηση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco προκλήθηκε χθες, όταν έγινε γνωστό ότι οι Κινέζοι απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για τις τροποποιήσεις που έγιναν στη σύμβαση που κυρώνεται σήμερα στη Βουλή.
tsiprascosco

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου μιλούν για «παρεξήγηση» και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κινεζική εταιρεία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης.

Η πρωτοβουλία των Κινέζων να στείλουν χθες επιστολή διαμαρτυρίας ενόχλησε την κυβέρνηση και, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί μεθαύριο για το Πεκίνο και, όπως παραδέχονται και στο Μαξίμου, η κύρωση της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ-Cosco είναι αν όχι «προαπαιτούμενο», τουλάχιστον… απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει το ταξίδι καλά –με δεδομένες, μάλιστα, τις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα να επεκτείνουν οι Κινέζοι την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Κάλυψη σε Δρίτσα

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, όταν έγινε γνωστή η επιστολή των Κινέζων, το Μαξίμου τον καλύπτει απολύτως. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο υπουργός δεν άλλαξε ούτε μία λέξη στη σύμβαση και πως οι όποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, με στόχο να είναι «εφαρμόσιμη» η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Cosco διαμαρτύρεται για περίπου 7 αλλαγές που αφορούν στις προβλέψεις για την εμπορική δραστηριότητα, στην τιμολόγηση υπηρεσιών, στην υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις, για αδειοδοτήσεις, αλλά και για τις αρμοδιότητες του διαιτητικού δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες θέλουν τον Μιχάλη Καλογήρου να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Κινέζους προκειμένου να απαλειφθούν «οι περισσότερες» εκ των χθεσινών αλλαγών, προκειμένου να κυρωθεί η σύμβαση και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η επέκταση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές από χθες δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την κίνηση του Πεκίνου να αποστείλει επιστολή, την οποία και χαρακτηρίζουν «βιαστική ενέργεια». Σημειωτέον, άλλωστε, ότι με τις τροποποιητικές αλλαγές δεν είχε αντίρρηση ούτε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, εξάλλου, έχει αναλάβει άτυπος «τοποτηρητής» των επενδυτικών συμφωνιών που υπογράφονται στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το ταξίδι Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω αποκτούν βαρύνουσα σημασία καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η κύρωση της εν λόγω σύμβασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να πετύχει το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Ο Αλέξης
Τσίπρας θα βρίσκεται στην Κίνα από το Σάββατο έως και την Τετάρτη και θα έχει σειρά συναντήσεων, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των Κινέζων για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, δεν κρύβουν τις προσδοκίες από το ταξίδι Τσίπρα στον «δρόμο του Μεταξιού», ενώ ο πρωθυπουργός, πέραν του Πεκίνου, θα επισκεφθεί και την Σανγκάη, όπου θα έχει συναντήσεις και με τους εκπροσώπους της Cosco για να… λυθεί η «παρεξήγηση».

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μεταφορών, καθώς πέραν του λιμανιού του Πειραιά, το Μαξίμου επιθυμεί επέκταση των κινεζικώνεπενδύσεων στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και εμπλοκή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκμεταλλευθεί την θέση της Ελλάδας ως «πύλης εισόδου» για την Ευρώπη.

Πέραν, όμως των deals στο χώρο των μεταφορών, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν επιχειρηματίες του τουρισμού, της αγροτοδιατροφικής παραγωγικής δραστηριότητας, του real estate, εφοπλιστές αλλά και επιχειρηματίες υγείας, ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται και από πολλά στελέχη της κυβέρνησης (Σταθάκης, Γεροβασίλη, Κοτζιάς, Μπαλτάς, Μάρδας, Δούρου, Αναγνωστοπούλου κ.α.), με στόχο να συναφθούν πολλές διμερείς συμφωνίες και επιχειρηματικά deals στο περιθώριο της παρουσίας Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.