ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Περιμένουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης

Το γάντι που πετούν όσοι ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιήσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, σηκώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό» το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
dim

Ειδικά για την τελευταία, επιμένουν να επαναφέρουν συνεχώς τις αποφάσεις της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, για κατάργηση του μπόνους, διατήρηση του ορίου εισόδου στην Βουλή και ‘σπάσιμο’ των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση, όμως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να τοποθετηθούν συνολικά για το περιεχόμενό της και να μην επιτραπεί η …σαλαμοποίηση του εκλογικού συστήματος της χώρας. Επιμένουν εξάλλου ότι αποσπασματικού χαρακτήρα αλλαγές δεν θα ψηφίσουν.

Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους ενόψει αλλαγών στον εκλογικό νόμο είναι η χώρα να μπορεί να κυβερνηθεί και να υπάρχει σταθερότητα. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς η απλή αναλογική που οδηγεί σε συνεργασίες θα συνδυαστεί με την κυβερνησιμότητα», λένε, επαναφέροντας την ανάγκη συνεργασιών, στην οποία και επιμένουν επί χρόνια, αλλά και θυμίζοντας ότι η συνεργασία προϋποθέτει να μην υπάρχει το ‘μπαλάκι’ των 50 εδρών ανάμεσα στους δύο ‘μονομάχους’.

«Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορούν να είναι ‘επικοινωνιακά τερτίπια’, καθώς θεωρούμε ότι είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον Έλληνα πολίτη και να διαμορφώσει και σχέσεις εμπιστοσύνης του ενός πολιτικού κόμματος με το άλλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας την ανάγκη η όλη συζήτηση να μη γίνει με μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς όρους.

Στο ίδιο πλαίσιο, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη ότι αν περάσει η απλή αναλογική, ο ίδιο εφόσον γίνει πρωθυπουργός θα φέρει νέο εκλογικό νόμο για να αλλάξει το ισχύον σύστημα, υποστήριξε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα σε μία Ελλάδα η οποία ζει υπό το φάσμα της κρίσης». Αντ’ αυτού, και ενόψει σημαντικών μεταβολών στην ΕΕ, ζήτησε τα πολιτικά κόμματα να συγκροτήσουν εθνικό σχέδιο για την χώρα, στη βάση της αλήθειας και στην κατεύθυνση εξόδου από τα μνημόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.