ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φθινόπωρο πάει το μυαλό του Τσακαλώτου

Ποιοι νέοι νόμοι έρχονται - Και τώρα τα… εργασιακά

Την «πολυτέλεια» να στρέψει το βλέμμα του στα… εργασιακά,  φαίνεται πως απέκτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» με εγγύηση Δημοσίου και την «υποσχετική» Ντράγκι για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων: Ο υπουργός ζήτησε μάλιστα την στήριξη των… συνδικάτων!

του Βαγγέλη Δουράκη

Μιλώντας σε εκδήλωση γερμανικού Ινστιτούτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως «μετά το καλοκαίρι θα δεχτούμε ισχυρές πιέσεις για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο». Όπως είπε έρχονται αλλαγές και τα συνδικάτα θα πρέπει να στηρίξουν την Κυβέρνηση, στην φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ακόμη πως το επόμενο διάστημα έρχονται τρία ακόμη νομοθετήματα: Εκείνο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, την λαθραία διακίνηση καπνικών προϊόντων, αλλά και για λαθραία καύσιμα. Προωθείται και η περιβόητη «εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων».

Όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος, θα δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη, με την υιοθέτηση επενδυτικών κινήτρων.

Κατά τον υπουργό σημείο "κλειδί" είναι να να εξασφαλιστεί και το "κοινωνικό πρόγραμμα", ενώ προανήγγειλε ανατροπές και στην δημόσια διοίκηση.

Νωρίτερα πάντως είχε «κλείσει» και το τελευταίο «μέτωπο» σε αυτή την εαρινή αξιολόγηση ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. στα μέσα Ιουνίου: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να μην υπολογίζεται για την ενεργοποίηση του «κόφτη» τυχόν κόστος στον προϋπολογισμό από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια.

Έτσι με τροπολογία που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.

Εκτός από την πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο, προέβη και σε μερική απελευθέρωση των δανείων που εξαιρούνται από τις διαδικασίες πώλησης, δηλαδή, αυτών που συνδέονται με υποθήκη προσημείωση της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ύψους 140.000 ευρώ.

Με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για τα δάνεια αυτά, συνεχίζεται η προστασία από τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης έως τις 31/12/2017, αλλά παύει η  προστασία από ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης και διαχείρισης αυτών. Δηλαδή, τα πιστωτικά ιδρύματα θα διατηρούν την κυριότητα των δανείων αυτών, αλλά τη διαχείρισή τους μπορούν να τη μεταβιβάζουν σε εταιρείες διαχείρισης.

Αποφάσεις δεν έλαβε, αλλά «υποσχετική» έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα για την επαναφορά του waiver (της κατ’ εξαίρεση αποδοχής δηλαδή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα φθηνό δανεισμό).

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και όπως τόνισε ο ίδιος μόλις τα prior actions (προαπαιτούμενα) εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.