ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ποιος πήρε στο λαιμό του τους Ποδέμος;

Οι υποστηρικτές των Ποδέμος φώναζαν το βράδυ των Ισπανικών εκλογών  «Breyxit», αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι , του ηγέτη του   βαθιά διεφθαρμένου Λαϊκού κόμματος, που είναι Μπρέι.

Την ίδια ώρα ο βασιλιάς Φίλιππος VI της Ισπανίας σκεπτόταν πως, σύμφωνα με τα  exit poll, μάλλον θα όρκιζε μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα πρόκυπτε  από τη συμφωνία Σοσιαλιστών και Ποδέμος μαζί με τους εκλογικού συμμάχους τους της Ενωμένης Αριστεράς. Μια συνεργασία που θα θύμιζε , ακροθιγώς, το Λαϊκό Μέτωπο  του 1936.

Στη Μαδρίτη εκείνες τις στιγμές ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ το κόμμα του οποίου ακολουθεί από το 2010 κατηφορική ψαχνόταν πως θα πλασάριζε την αναμενόμενη τρίτη θέση στις κάλπες  ως επιβίωση και όχι   πανωλεθρία

Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος ενίοτε διακρίνεται για τις προφητικές του ικανότητες, Δημήτρης Παπαδημούλης έδινε προκαταβολικά συγχαρητήρια στους ομοϊδεάτες Ποδέμος για τη μεγάλη τους επιτυχία που στόχευε προς μια προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία!.

Ήδη από την Αθήνα συγκινημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός, με ασυγχώρητη αιθεροβαμοσύνη,   ανέμενε την  ιστορική στιγμή που μαζί τους «πυροκροτητές»- όπως αποκάλεσε τους Ποδέμος-  θα διακήρυσσαν την επαναστατική αλήθεια τους που θα άλλαζε την Ευρώπη .

Τελικά ο μόνος αρμόδιος ισπανικός λαός, διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και σκόρπισε   εγχώριες και αλλοδαπές προσδοκίες οδηγώντας σε εκλογική ήττα το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και εν μέρει σήμανε την μερική ανάκαμψη του ήδη αποδυναμωμένου "παλαιού” παραδοσιακού ισπανικού δικομματισμού.

Κυρίως , όμως, κατέδειξε τα όρια της αντισυστημικής ψήφου και το περιορισμένο  βεληνεκές του ουτοπικού πολιτικού λόγου της κινηματικής Αριστεράς. Επίσης χάρισε τη δεύτερη θέση στο ανθεκτικό Σοσιαλιστικό κόμμα, αναγνωρίζοντας  την ουσιαστική  συμβολή του στην ευστάθεια του συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία των Ποδέμος  να κατακτήσουν τη δεύτερη, αν όχι τη πρώτη  εκλογική θέση ,εκτοπίζοντας τους συντηρητικούς του ανεπιθύμητου Ραχόι , έχει αμιγώς Ισπανικά χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι έκαναν του κεφαλιού τους

Η ανικανότητα τους να αποφασίσουν αν θα αντλήσουν την ισχύ τους από τη κινηματική δράση στους δρόμους και τις πλατείες των Αγανακτισμένων , από  όπου προήλθαν, ή θα επιδιώξουν δυναμική προοπτική ανάπτυξης μέσα από το κοινοβούλιο , επέδρασε αρνητικά στους αριστερούς ψηφοφόρους. Το δίλημμα δεν κατάφεραν να το λύσουν ούτε με εσωκομματικές εκλογές όπου οι δυο οπτικές ήρθαν κυριολεκτικά ισόπαλες.

Ακόμα, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ποδέμος απέναντι στους Σοσιαλιστές, μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου  ώστε να σχηματισθεί ένα αυτοδύναμο κυβερνητικό πλαίσιο στη βάση ενός προγράμματος κοινών προοδευτικών σημείων , δημιούργησε την υποψία στο εκλογικό σώμα ότι αυτό που πραγματικά  επιθυμούσαν ήταν να θέσουν τους ιστορικούς Ισπανούς Σοσιαλδημοκράτες στο περιθώριο.

Τέλος , η επιχειρούμενη εκμετάλλευση από τους Ποδέμος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι επιδιωκόμενες συμμαχίες μαζί του κατά των Ευρωπαϊκών μέτρων λιτότητας,  τα κολλητηλίκια των ηγετών στα πλαίσια  της κοινής οπτικής για τα λατινοαμερικάνικα  ¨αριστερά¨ καθεστώτα καθώς  και  η λαϊκιστική,  κινηματική συναντίληψη τους  έγινε  μάλλον μπούμερανγκ για τους  ριζοσπάστες Ισπανούς.  Τόσο ώστε ευλόγως να διακινείται στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ότι   ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους αδέξιους χειρισμούς του πήρε «στο λαιμό του» τον Ιγκλέσιας.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσει κυβερνητικά με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα κατά τη γνώμη των Ισπανικών ΜΜΕ,  η διαρκής  δημαγωγία και, κυρίως, τα κυνικά ψέματα  της ελληνικής κυβέρνησης  με τα οποία επιχειρούσε να καλύψει την υποταγή της στην έξωθεν επιβαλλόμενη  λιτότητα και το δέσιμό της στο νεοφιλελεύθερο άρμα της Μέρκελ, ανάγκασαν του Ποδέμος να πάρουν  κάποιες αποστάσεις από τους ¨Έλληνες  συντρόφους τους .  Μάλλον αστείες – όπως η κριτική τους επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν  έδωσε ένα από τα μεγάλα υπουργεία σε κάποια γυναίκα- και ιδιαιτέρως αργοπορημένες.

Η ετυμηγορία της Ισπανικής κάλπης την Κυριακή ανέδειξε, μεταξύ άλλων,  ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα της ΕΕ δεν αφήνουν τους πολίτες των υπολοίπων αδιάφορους. Και το Brexit ευνόησε το Ραχόι  , μια μερίδα από τα "κακώς κείμενα" της ηγεσίας της  ελληνικής κυβέρνησης , τα χρεώθηκε στο τόπο του ο  Πάμπλο  Ιγκλέσιας .

Στα πλαίσια αυτής της αλληλεξάρτησης συγγενών ιδεολογικά κομμάτων στην Ευρώπη  μένει να φανεί  αν οι Ποδέμος θα συμμετάσχουν ή όχι  σε κάποια κυβέρνησης συνεργασίας, για να ανταποδώσουν στο πρωτοδιδάξαντα  ΣΥΡΙΖΑ το βελούδινο συμβιβασμό του με ότι ο ίδιος κατήγγειλε παλιότερα .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.