ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή στην Αθήνα για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Πόλεμος» για το κοράνι-Η Άγκυρα ζητά και τα «ρέστα»

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία με την Άγκυρα να ζητάει και τα «ρέστα» από την Αθήνα.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία αρχικά χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» ζητεί «σωφροσύνη» από την Αθήνα για το ύφος και τις δηλώσεις της, καθώς «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Επίσης αναφέρει, πως  «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει, «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Αναφερόταν σε ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας και τόνισε ότι μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

ΝΔ: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από την Τουρκία

Έντονα αντέδρασε και η ΝΔ. «Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ποτάμι: Η Άγκυρα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Τη «γνωστή τακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία, αλλά και την πραγματικότητα», σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπους του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

«Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά σε μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική», τονίζει το Ποτάμι και επισημαίνει τους «ανομολόγητους» μεν, αλλά «διάφανους» σκοπούς της τουρκικής πλευράς «με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων».

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2.500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.