ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «κόφτης» που έβαλαν οι δανειστές

Πως θα εξοφλήσει το Κράτος τους ιδιώτες

Ο «κρυφός πόθος» της Αθήνας...
exoflisi

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα έκανε τα πάντα, όσα απαιτούνταν για να της χορηγηθεί η δόση των 7,5 δισ. -που τυπικά εγκρίνεται και απελευθερώνεται την Πέμπτη- με «κρυφό πόθο» η εκταμίευσή της να σηματοδοτήσει την αναθέρμανση της οικονομίας. Πως; Μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών της σε ιδιώτες.

Η ελληνική πλευρά «ποντάρει» στα 1,8 δισ. ευρώ της υποδόσης που θα βάλει στα ταμεία της μέχρι τις 23 Ιουνίου, ποσό που θα «πάει» στην εξόφληση των ιδιωτών: Ελπίζει πως έτσι το «φρέσκο χρήμα» θα πέσει στην αγορά, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και πολλαπλά οφέλη στην πραγματική Οικονομία.

Όμως ακόμη και σε αυτό το πεδίο οι δανειστές έχουν φροντίσει να θέσουν πολύ αυστηρούς όρους για την εξόφληση των Κρατικών υποχρεώσεων, έχοντας ουσιαστικά την άμεση επίβλεψή τους.

Η συμφωνία Αθήνας – θεσμών προβλέπει έναν πολύ πιο αυστηρό μηχανισμός αποπληρωμής – μέσω των δόσεων με αρχή τα 1,8 δισ. ευρώ - των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Σε ειδικό λογαριασμό θα μπαίνει ποσό 500-800 εκατ ευρώ τον μήνα, αλλά μονάχα εφόσον διαπιστωθεί πως δαπανήθηκαν τα ποσά; που έχουν ήδη δοθεί. Και οι φορείς θα πρέπει να δίνουν κάθε μήνα «λογαριασμό» για τις πληρωμές που έκαναν, αλλά και να αποδεικνύουν ότι δεν δημιουργούν νέες «γενιές» από «φέσια»...

Η αποπληρωμή των σχεδόν 7 δισ. ευρώ οφειλών προβλέπεται πλέον ότι θα γίνει έως το μέσο του 2017 αν και εφόσον δεν υπάρξει νέα καθυστέρηση στις αξιολογήσεις.

Ήδη, η ροή είναι αργή επηρεάζοντας την ρευστότητα στην οικονομία. Και αν  καθυστερήσει είτε η διανομή, είτε η  υποδόση του Σεπτεμβρίου (συνδέεται με 1,7 δισ ευρώ για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες), είτε η νέα αξιολόγηση του φθινοπώρου, τότε η πίεση σε συμβασιούχους προμηθευτές και φορολογουμένους θα αυξάνεται, προσθέτοντας νέα «βάρη» στην πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη.

Τη ροή ρευστότητας στην αγορά, αλλά και την ικανότητα της κρατικής μηχανής να διασφαλίσει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα καθορ4ίζει ένας ακόμη μηχανισμός, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και Θεσμοί ολοκληρώνοντας το μνημόνιο.

Ο λόγος για τον μηχανισμό καταμέτρησης και αφαίρεσης (λογιστικά από τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως μετρώνται για την αξιολόγηση από τους θεσμούς και όχι στην πραγματικότητα) των δαπανών της κρατικής μηχανής που συνδέονται με το προσφυγικό. Θα αφαιρούνται όμως αν και εφόσον αποδειχθεί ότι έγιναν γι αυτόν τον σκοπό και ότι δεν καλύφθηκαν από τα κονδύλια που δίδει η ΕΕ για το προσφυγικό.

Δηλαδή θα πρέπει κάθε φορέας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το Εσωτερικών έως δήμους και οργανισμούς να αποδεικνύει ότι μία συγκεκριμένη δαπάνη (περίθαλψης, μεταφοράς, καυσίμων, συντήρησης κλπ) συνδέεται με τους πρόσφυγες.

Διαφορετικά, το κόστος (που υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ το 2015 με ανοικτά σύνορα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ) θα πρέπει όχι μόνο να καλυφθεί από κρατικό χρήμα, αλλά και να προσμετρηθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη με βάση τα οποία αξιολογείται η χώρα και -αναλόγως- ζητούνται ή όχι νέα μέτρα...

Οι δύο αυτοί μηχανισμοί των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δαπανών για το προσφυγικό, θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, πολύ πριν από τον τρίτο μηχανισμό, δηλαδή τον «κόφτη» των δαπανών που θα ενεργοποιηθεί από το 2017 και μετά αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις φέροντας αυτόματες περικοπές δαπανών.

Η εφαρμογή των «μηχανισμών», αλλά και του τεράστιου μνημονιακού έργου, θα συμφωνηθεί/συντονιστεί με τους θεσμούς σε πιθανή μίνι επίσκεψή τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν τα κείμενα της συμφωνίας οδεύουν στα κοινοβούλια κρατών-μελών με στόχο την τελική έγκριση στις 16 Αυγούστου από το Eurogroup και τον ESM.

Τα ίδια κείμενα σκιαγραφούν και το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά ένα νέο τροχάδην για τον πολυετή  προϋπολογισμό έως το 2020, για το Ελληνικό (επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή), και για πολλές άλλες παρεμβάσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.