ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΟΥ BREXIT...

Όπως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έτσι και η ελληνική αιφνιδιάστηκε από το Brexit. Δεν το ανέμενε. Το Μαξίμου θεωρούσε πως έστω και οριακά οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια άλλωστε γνώμη είχαν και στις Βρυξέλλες. "Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έμειναν άφωνοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν το περίμεναν και γι' αυτό άλλωστε δεν είχαν κάνει και καμία προετοιμασία για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit", μας λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και συμπληρώνει "ξέρεις ότι δεν είχε δημιουργηθεί μια task force για το θέμα. Δεν έχουν σενάρια με εναλλακτικές. Είχαν αναθέσει σε κάποια μικρή ομάδα, σε χαμηλό επίπεδο, να ασχοληθεί με το πρόβλημα που θα εδημιουργείτο στην απευκταία περίπτωση της βρετανικής εξόδου. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως δύο τυχοδιώκτες, ο Φάρατζ και ο Τζόνσον, θα κατάφερναν να νικήσουν τον Κάμερον, την Μέρκελ, τον Ολάντ, ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ που επίσης είχε ταχθεί, δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ του Bremain. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πως θα γίνει η έξοδος, πόσο θα διαρκέσει, τι νομικές επιπλοκές θα υπάρξουν, πως θα διαχωριστούν οι εμπορικές σχέσεις, τι θα γίνει με τα εν εξελίξει κοινοτικά προγράμματα. Και το σπουδαιότερο: τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων, των σπουδαστών και των κατοίκων, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία;"

Αδιαμφισβήτητα, η πρωτοφανής αυτή αβελτηρία των Ευρωπαίων αξιωματούχων το μόνο που καταδεικνύει είναι η ανεπάρκειά τους. Το σύνολο της ηγεσίας της ΕΕ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και δικαιώνει αυτούς, μεταξύ των οποίων και κορυφαίος οικονομικός παράγων της χώρας, που υποστηρίζουν ότι "η σημερινή Ένωση δεν έχει κανένα μέλλον όταν έχει αφήσει τη στελέχωση κορυφαίων θεσμικών οργάνων της (ESM, ISB, EFSF κ.α.) και τη διαχείριση των οικονομικών και τραπεζικών της υποθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες εξεύρεσης υψηλόβαθμων στελεχών". Στο Μαξίμου πάντως πιστεύουν πως αυτή τη στιγμή "όσο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε γιατί οι Βρετανοί είπαν όχι στην ΕΕ εξίσου σημαντικό είναι να θέσουμε επιτακτικά το θέμα της αλλαγής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και φυσικά η υψίστης προτεραιότητα είναι να δούμε τι θα κάνουμε για να μην έχουμε επιπτώσεις οι οποίες εκτός από την Ευρώπη θα ζημιώσουν σοβαρά και τη χώρα μας".

Ο πρώτος κίνδυνος για την Ελλάδα -όπως παραδέχονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και όπως προκύπτει από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν χθες και την Παρασκευή όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα- σχετίζεται με τα θέματα ασφάλειας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που προκύπτουν από την αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν παραδοσιακά η χώρα η οποία ουσιαστικά είχε την ευθύνη των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. Συναφές είναι και το θέμα των προσφύγων. Μετά τη Βρετανία θα μπουν κι άλλες χώρες στον πειρασμό της στεγανοποίησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η πίεση στην Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο επιπλέον λόγος που η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί τα σχέδια άμυνας και ασφάλειάς της είναι το γεγονός πως η ισλαμική τρομοκρατία έχει ως ορμητήριο τη γειτονιά μας και φυσικά επειδή η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει σε φάση αποσταθεροποίησης, κάτι που εκ των πραγμάτων εμβάλει σε ανησυχία μήπως επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση στο Αιγαίο.

Είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να επιδιώξει, τις επόμενες ημέρες, να υπάρξει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τις συνθήκες που δημιουργούνται μετά την αποχώρηση της Βρετανίας και να υπάρξει ει δυνατόν μια κοινή στάση όλων των κομμάτων. Επίσης, κάποιοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα του εισηγούνται να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την Δευτέρα, όπου ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα καθώς και τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Θεωρούν πως είναι μια καλή ευκαιρία για να "αποδείξει ότι είχε δίκαιο σε όσα έλεγε για την Ευρώπη, αλλά και για την ορθότητα του περσινού δημοψηφίσματος". Και επειδή αναφερθήκαμε στο δημοψήφισμα να πούμε πως σε μια από τις συσκέψεις της Παρασκευής λέγεται πως ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη είπε, υπό τύπον αστεϊσμού στον Πρωθυπουργό: "Αλέξη, ο Marcus Walke της WSJ γράφει στο twitter ότι ο Κάμερον πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα. Είναι ο ειδικός στο πώς να χειριστεί άβολα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων". Πάντως, το σχόλιο: "Μήπως, αντί να μας καλέσει ο Κάμερον, να του τηλεφωνήσουμε εμείς ;" δεν επιβεβαιώνεται ότι ήταν η απάντηση του Τσίπρα.

Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με τα οικονομικά. Παρότι στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη καταλήξει στις επιπτώσεις για το σύνολο των οικονομικών δράσεων και σχέσεων της χώρας εν τούτοις θεωρούν πως θα είναι είναι περιορισμένες. Διαπίστωσαν μάλιστα με ευχαρίστηση πως την ίδια γνώμη έχουν και δύο κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Ό,τι δηλαδή το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ευρώπη και τη Βρετανία, αλλά μικρό και διαχειρίσιμο για την Ελλάδα. Μάλιστα, "η ειρωνεία της ιστορίας είναι", όπως μας λέει κορυφαίος υπουργός, "πως η ασπίδα προστασίας μας στην κρίση που ξεκινά σήμερα στην Ευρώπη είναι τα capital control για τα οποία τόσο έχουμε κατηγορηθεί". Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως δεν ανησυχεί τόσο για τις απευθείας ζημιές από το Brexit στο εμπόριο και τον τουρισμό της χώρας όσο από τις παράπλευρες απώλειες. Η χώρα μας, μαζί με Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία, είναι εκτεθειμένη σε μια μετάδοση της κρίσης από τη Βρετανία λόγω της έκθεσής της στην αναταραχή των αγορών, κάτι που φάνηκε με την πτώση των μετοχών και την άνοδο των ομολόγων, και βέβαια λόγω των ερωτηματικών που προκύπτουν για το μέλλον της ΕΕ. Αυτό είναι που τρομάζει την κυβέρνηση και αυτό είναι και το συμπέρασμα των συζητήσεων που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.

Επιπροσθέτως,η αβεβαιότητα δεν είναι σύμμαχος της προσπάθειας της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση του χρέους, αν και ορισμένοι υπουργοί υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, ό,τι δηλαδή το Brexit μπορεί να είναι η ευκαιρία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πρόταση για μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη επίλυσης του προβλήματος υπερχρέωσης των κρατών μελών της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός το πιθανότερο είναι πως στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει το θέμα της Συνδιάσκεψης για το χρέος μαζί με τα άλλα (εκδημοκρατισμός στη δομή και τη λήψη των αποφάσεων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλληλεγγύη, τερματισμός της λιτότητας κ.α.) που είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Παρασκευή. Και κυρίως θα επιδιώξει, μέσω και διμερών επαφών, να μην πιεστεί τον Οκτώβριο η κυβέρνησή του στα εργασιακά θέματα, στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο επειδή θεωρεί πως "η ανεργία και η αποδιάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι μία από τις βασικότερες αιτίες ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού".

Ο πρωθυπουργός, όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει να συναντηθεί με εκπροσώπους των τραπεζών, του εμπορίου και του τουρισμού, που έχουν μεγάλες συναλλαγές με τη Βρετανία για να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη απεικόνιση της αρνητικής κατάστασης που διαμορφώνεται και την οποίαν προτίθεται να παρουσιάσει και στους εταίρους μας, όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να ελαττώσει τυχόν ακραίες απαιτήσεις τους για νέα μέτρα. Μέσω αυτών, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται, ο πρωθυπουργός θέλει εκ παραλλήλου να φιλοτεχνήσει και το προφίλ του σοβαρού και υπεύθυνου ηγέτη που υπεράνω όλων θέτει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της, οι οποίοι δοκιμάζονται εξ αιτίας των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζονται κατ' εντολήν των εταίρων-δανειστών της και οι οποίοι εν πολλοίς είναι υπεύθυνοι για την έξαρση των διχαστικών και ακροδεξιών φαινομένων και του εθνικού απομονωτισμού που αιμοδότησαν και το Brexit.

Σε κάθε πάντως περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιλύσει το εξής πρόβλημα: Η επιθυμία του να βγει η Ελλάδα από το κάδρο της αβεβαιότητας σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς, κάτι που σημαίνει αυξημένο κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Είναι το Brexit η ευκαιρία για να χαλαρώσει η θηλιά στην Ελλάδα από τους δανειστές της; "Ναι", λένε κάποιοι συνεργάτες του, "δεν θα διακινδυνεύσει το Βερολίνο μια δεύτερη κρίση σε λίγους μήνες". "Όχι" υποστηρίζουν άλλοι, "όπως έδειξε και η ταχεία και σκληρή αντίδραση των Βρυξελλών στη Βρετανία δεν θα ανεχτούν παρασπονδίες". Επομένως; Ποιά γραμμή θα επιβάλλει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση; "Όπως γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις ο Αλέξης ακούει και τις δύο απόψεις και στο τέλος προχωράει μόνος του σαν παγοθραυστικό" μας λέει στενός του συνεργάτης. Και πιθανολογεί πως: πρώτον, στη Σύνοδο Κορυφής θα προσέλθει με τη γραμμή του τηλεοπτικού του διαγγέλματος. Δεύτερον, στο εσωτερικό μέτωπο θα επιδιώξει τη συναίνεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη στις 13:00, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Τσίπρας θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Το σενάριο της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα επανέλθει. Ήδη η Φώφη Γεννηματά μιλάει για "εθνική γραμμή" και ο Σταύρος Θεοδωράκης για "Ευρώπη των λαών". Και τα δύο είναι θέσεις και του Τσίπρα και πολιτικά τον εξυπηρετούν, ειδικά από τη στιγμή που η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν φαίνεται να προχωρά.

Και τρίτον, θα επιδιώξει σε συνεργασία με τον Ολάντ να δημιουργηθεί μια Προοδευτική Συμμαχία που θα περιορίσει την ισχύ της Γερμανίας και θα θέσει τέρμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν δηλώσεις για το Brexit. Ήθελε, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015 να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή αυτών που θέτουν θέμα αλλαγής προτεραιοτήτων και πολιτικών της ΕΕ. Εξάλλου ελπίζει πως οι εκλογές, χθες, στην Ισπανία και το δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, που θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο και πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα δημιουργήσουν συνθήκες που θα του επιτρέψουν να μην είναι δεμένος πισθάγκωνα από τους εταίρους-δανειστές, αλλά να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων ώστε να αντισταθμίσει με κάποιες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει την πολιτική φθορά της κυβερνήσεώς του από τα επαχθή μέτρα και την άγρια φορολογία. Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι οι δανειστές θα του κάνουν αυτή την ευγενή παραχώρηση, και ο λόγος είναι ότι η αποδέσμευση της Βρετανίας θ' αργήσει πολύ να γίνει και στο μεσοδιάστημα μπορούν ν' αλλάξουν πολλά...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Uncle. K 21:35 28/06/2016

  Φίλε Φ. Και άγαπητοι αναγνώστες ,
  Σήμερα εγώ επειδή τά είπατε Όλα εσύ καί οι αναγνώστες σου,
  καί έλαβα υπ” όψιν ,τίς ανησυχίες του πρωθυπουργού και τίς κουβέντες των συνεργατών του, τις σκέψεις και τις αμφιβολίες σου για τούς διευθυντές των οικονομικών ιδρυμάτων , την γραμμή που πρέπει η θα πάρει ο κος πρωθυπουργός μαζί με τόν Ολάντ, τήν Εθνική γραμμή τής Φωφης όπως και τούς τσακωμούς του Γουρουνιού με τά αρνάκια του γάλακτος τής περιοχής·
  θέλω λοιπόν σήμερα νά αναφερθώ σέ ένα πολύ ευαίσθητο Θέμα το οποίο νομίζω πως πρέπει να ασχοληθούν οι γραμματιζούμενοι π.χ ΕΣΥ και φυσικά όλοι οι αναγνώστες. Στήν Δημοκρατικότητα των πολιτευμάτων και σε περισσότερο βαθμό των δημοψηφισμάτων. Είπα να μη με παρεξηγήςεις κουβέντα κάνουμε.Ειναι δημοκρατικό π.χ ένας 70ρης που ζεί με το ένα πόδι με στόν τάφο άν δεν πάσχει ακόμη από αρτηριοσκλήρωση η θα τόν πάρουν κουβαλητό να ψηφίσει γιατί δέν μπορεί να περπατήσει ακόμη καί αδήλωτοι νεκροί, να έχουν δικαίωμα ψήφου ισότιμη με ένα νεαρό 20 χρόνων ή ενός φυλακισμένου 30ρη που έχουν μιά ζωή ολόκληρη μπροστά τους;
  Ένας καταραμένος τέτοιοι είναι που πάνε καί ψηφίζουν, είναι σωςτό οι γέροι να κρατούν τίς τύχες των νέων στά χέρια τους; η πρέπει νά τούς «στήσουν όλους αυτούς στά 11 μέτρα» δημοψηφικά εννοείται . Ιδέες είναι που γυρίζουν στά κεφάλια πολλών αλλά δεν τολμούν να τό πούνε. Βέβαια μπορεί ορισμένοι να επηρεάζονται και να είναι ευαισθητοι αλλά γιά σκέψεις καί ερωτήματα γιά ερεθίσματα πρόκειται, δεν είπα οτι θα τούς στήσουμε αύριο στα 11 μέτρα γιατί δέν πεζει η Αγγλία με τήν Ισλανδία σήμερα, το ματς ήταν χτές.
  Καί μια και είπαμε Αγγλία, στο Δημοψήφισμα τής Βρεττανίας αν ελείπαν αυτοί «οι άνω των 70″ ή η ψήφος τους μετρούσε το μισό, τό αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό.

  • freeman 1:34 29/06/2016

   ΟΎΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΣ .
   Η Δημοκρατία έχει τεράστιες αδυναμίες αλλά παραμένει η καλύτερη δυνατή λύση Κοινωνικής Οργάνωσης στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.
   Αν αρχίσουμε να βάζουμε κριτήρια για την απονομή του δικαιώματος του Εκλέγειν , ομαδοποιώντας το εκλογικό σώμα με διάφορα κριτήρια (ηλικίας , γνώσεων, Υγείας, φυσικής κατάστασης, σωματικής ρώμης, IQ , οικονομικής επιφάνειας, ικανότητας κοινωνικής παρέμβασης, αναγνωρισιμότητας, καταγωγής , φύλου, χρώματος, γονιδιακής καθαρότητας κλπ …. έχουμε πιά περάσει αυτόματα στον Ελιτισμό, που ελάχιστα απέχει από τον φασισμό !
   Μπορεί να αγανακτούμε κάποιες φορές με κάποιες κοινωνικές ομάδες , αλλά φαντάσου όταν θα γίνεις , αν γίνεις, συνταξιούχος 65-67 ετών και κάποια νεότερη κοινωνική πλειοψηφία θα αποφασίσει να σου κόψει την σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη καθώς παραγωγικά-στενά οικονομίστικα μόνο βάρος θα είσαι … άρα ευθανασία … !!!

 2. freeman 16:06 28/06/2016

  Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε δύο αντιΓαπικούς πασοκορουφιάνους που γυρνούν εδώ μέσα . Ο ένας με ακάλυπτη την Γουρουνοκεφαλή του , απλά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα . Σχετικά ακίνδυνος , καθώς κραυγάζει : «είμαι ΓΟΥΡΟΥΝΙ» . Ο άλλος , ο πιο μουλωχτός , φοράει προβιά άΔΟΛου προβάτου- ψιλο μετανοημένου που άφησε την σκυλογειτονιά τηςΤρικούπη , ολίγο …Γαπικού , κοψοχέρη πια ΚΙΔΗΚΟΥ, που τσιρίζει (πάντα…. καλόπιστα , για το … καλό του Γαπ & του ΚΙΝΗΜΑτος ): » ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ο Γαπ να τσακιστεί ως ικέτης να γυρίσει στο μαντρί της Χ.Τρικούπη» … «ποιές Προγραμματικές Συμφωνίες και Αρχές μας τσαμπουνάει …» … «να γυρίσει στα τέσσερα στο φωφοΨυχαροΠασοκ «…»ο Σκοπός αγιάζει τα μέσα…» . ΣΙΓΟΥΡΑ την 20/9/2015 ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ που ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ , να υποταχθεί ο Γ.Παπανδρέου στον εκβιασμό της ΨΩΝΑΡΑΣ ΦΩΦΗΣ , διαλύοντας ο Γιώργος το ΚΙΔΗΣΟ και αποδεχόμενος τον προσωπικό του εξευτελιστικό εξοβελισμό …. ΔΗΛΑΔΗ : ΜΟΝΟ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ σου θέλουμε να σού κλέψουμε Γαπ , από το 2,47% Ιανουαρίου 2015. Χωρίς Αρχές…χωρίς αξίες… χωρίς αντιπελατειακή προγραμματική συμφωνία … ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ …. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ , κραυγάζει … ΤΟΤΕ ρε τσάτσε γιατί να μην πάει ο Γαπ με τους Συριζαίους που ΣΙΓΟΥΡΑ θα του εξασφαλίσουν την Βουλή ?
  Καρεκλολάγνα τακτικίστικα κομματόσκυλα … χωρίς όραμα … χωρίς αξίες … χωρίς ηθική…χωρίς αναστολές … οι εκλογές πλησιάζουν …. δεν αντέχουν χωρίς κοινοβουλευτική σφραγίδα πασπαρτού για κάθε λαμογιά !

 3. S. Porky 19:13 27/06/2016

  Εξ¨ίτε Έλληνες» δέν έγραφε ο ποιητής; Έγραφε. Δεν τόπε και τήν έπαθε τήν ζημιά ο τέως πρωθυπουργός; Και πρώτος τήν είπε και πρώτος τήν πάτησε όπως ακριβώς και τώρα ο Κάμερον.
  Ο ΝΥΝ τήν άρχισε και τήν άφησε στην μέση. Δέν θά βρεθεί ένας «αρεστός» στον Λαό που θα τήν ολοκληρώσει; Θα βρεθεί καί ο αρεστός

  • Manos 12:55 28/06/2016

   Κυριε Porky, διαστρεβλωνετε τα πραγματα συστηματικα και ηθελιμενα. Το τοτε δημοψηφισσμα θα ειχε ερωτημα την συμφωνια που θα ειχε γινει και οχι παραμονη ή εξοδο της Χωρας απο το ευρω ή την ΕΕ. Γνωριζουμε η ραπτομηχανη του λεφτα υπαρχουν αν…αν…, πως εγινε σκετο »Λεφτα υπαρχουν». Αρα καμια απορια για τις μονταζιερες και ειδικα αν εισαι οπαδος του κομλεξικου κοντου πρωην ενοικου των Παρισιων.

   • S. Porky 15:48 28/06/2016

    Σας παρακαλώ κε. Μάνο, εμένα μ” αρέσει όταν γράφω νά λέω την αλήθεια και σε καμία περίπτωση έχω διαστρεβλώσει και όταν κάνω λάθος, μετα απο ερευνα ανακαλώ. Ούτε και στο νιβό των πολιτικών αγωνιστών του » αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν» πέφτω.
    Τώρα… τό ερώτημα, τότε ήταν Γνωστό ότι επρόκειτο για Μέσα ή Έξω από την Ε.Ε. το πώς θα τίθετο τό ερώτημα, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος, ήταν το σταυρόλεξο πού ήθελαν να διαλευκάνουν και έγινε η συνάντηση των Σαρκοζί Μερκελ με τον Γιώργο Παπανδρέου και βεβαίως κανείς και ποτέ δεν έμαθε το πως θα έθετε τό ερώτημα ο πρωθυπουργός.
    Το δημοψήφισμα του Νύν είναι και αυτό γνωστό όπως και η διαστρέβλωση του αποτελέσματος.
    Και το κομικό τώρα είναι νά σού μιλά ο Κος Φελνίκος για τον γρίφο πού θέλει να λύσει ένας «Γόρδιος Δεσμός» όπως είναι ο πρωθυπουργός των Ελλήνων.
    Τώρα στον για τον κομλεξικο Παρισινό ένοικο θα έρθει η ώρα να κουβεντιασουμε, δεν θα έρθει; Θά φύγεις από δω; Δεν θα φύγεις.

 4. Καμία χείρα βοηθείας στον τσιπροκαμμένο – ήταν κι παραμένει σταλινικός κι μισεί την ευρώπη.

  η ανάλυση που έκανε για το brexit είναι επιπέδου Φάραντζ…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.