ΥΓΕΙΑ

Περισσότερες απ' όσες φαντάζεστε...

Πόσες προσπάθειες χρειάζονται για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα;

Αν και ορισμένοι καταφέρνουν με μια προσπάθειας να «σβήσουν» το τσιγάρο από τη ζωή τους, ο μέσος καπνιστής χρειάζεται γύρω στις 30 προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να σταματήσει επιτυχώς το κάπνισμα, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Open, επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον Μάικλ Τσάιτον, παρακολούθησαν επί μία τριετία μια αντιπροσωπευτική ομάδα 1.277 καπνιστών, που ξεκίνησαν προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες, ενώ η η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία θεωρεί ότι χρειάζονται οκτώ έως δέκα, και η αντίστοιχη αυστραλιανή 12 έως 14, οι Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί υποεκτιμούν τις δυσκολίες των καπνιστών.

Και αυτό γιατί οι προηγούμενες μελέτες έγιναν μεταξύ πρώην καπνιστών και έτσι βασίζονται στο πόσες προσπάθειες χρειάστηκαν όσοι κατάφεραν τελικά να σταματήσουν οριστικά το τσιγάρο. Έτσι, δεν έλαβαν υπόψη τους τις πολλές περισσότερες προσπάθειες των ενεργών καπνιστών που έχουν αποτύχει να το σταματήσουν, παρά τις πρόσκαιρες επιτυχίες τους.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εκτίμηση για 30 προσπάθειες αποτελεί ένα στατιστικό μέσο όρο του πληθυσμού και δεν αποτελεί ένδειξη για κάθε μεμονωμένο καπνιστή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε φορά που αποτυγχάνει να το κόψει κανείς, μειώνονται οι πιθανότητές του να πετύχει την επόμενη. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες με την πρώτη προσπάθεια (11%), μειώνονται στη δεύτερη (5%) και ακόμη περισσότερο τις επόμενες φορές.

Όλα αυτά ισχύουν για τους καθημερινούς καπνιστές, ενώ για τους περιστασιακούς, η διακοπή του τσιγάρου απαιτεί πολύ λιγότερες προσπάθειες.

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, παγκοσμίως, εξαιτίας του τσιγάρου, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί στα δέκα εκατομμύρια μετά το 2030. Παρόλη όμως την επίγνωση των κινδύνων, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν, εν μέρει λόγω της δυσκολίας να το σταματήσουν.

Η καναδική μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι όντως μικρή η πιθανότητα να το σταματήσει κανείς κάθε φορά που προσπαθεί και εκτιμά ότι κατά μέσο όρο ένας καπνιστής κάνει μια απόπειρα το χρόνο να απεξαρτηθεί από το τσιγάρο.

Όσοι επιτυγχάνουν, όντως χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έξι έως επτά προσπάθειες. Ο μέσος καπνιστής σταματά να καπνίζει στην ηλικία των 45 έως 55 ετών. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να προσπαθούν, πράγμα που ανεβάζει τον στατιστικό μέσο όρο στις 30 προσπάθειες για τον μέσο καπνιστή, μέχρι να το διακόψει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.