ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και τώρα... μένουν τα τυπικά

«Πράσινο φως» για 7,5 δισ. ευρώ - Επόμενο «κρας τεστ» το φθινόπωρο

Και το «πράσινο φως» άναψε, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η Αθήνα πέρα από την δόση, κέρδισε και σχεδόν 6 μήνες ηρεμία: Από το φθινόπωρο αρχίζουν και πάλι τα δύσκολα με τα εργασιακά και το δημόσιο τομέα να μπαίνουν στο κάδρο των δανειστών!
dosi1

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ελλάδα πήρε αυτό που ήθελε –με αρκετές σκληρές υποχωρήσεις βέβαια- που δεν ήταν άλλο από την θετική γνωμοδότηση για την «πρόοδο»  της ελληνικής Οικονομίας και το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. Ένα «κλείσιμο» που συνοδεύεται με την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά και την «ελεύθερη» πρόσβαση που ενδέχεται να αποκτήσει η Αθήνα σε φθηνό δανεισμό και ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group),  συνεδρίασαν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με στόχο να προετοιμάσουν το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, 16 Ιουνίου και έδωσαν την συγκαταθεσή τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το εκταμίευση της δόσης.

Η μεταφορά του ποσού στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να γίνει το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου και θα αποτελέσει... δώρο γενεθλίων για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έχει γενέθλια στις 19 του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, αλλά «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία πιθανότατα θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια.

Το κείμενο συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα αποσταλούν πλέον στα πέντε κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης που απαιτείται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αποδέσμευση της υποδόσης.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αναμένεται να ξανασυνεδριάσει σήμερα (μετά την προηγούμενη άκαρπη συνεδρίαση) και να συναινέσει στην εκταμίευση της υποδόσης. Η τελική έγκριση θα δοθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.