ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ BREXIT;

Θα είναι παράδοξο και διόλου ενθαρρυντικό για την Ευρώπη οι μεγάλοι νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί, να την εγκαταλείψουν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το αναλάβουν οι ηττημένοι Γερμανοί.

Η απόφαση ανήκει, φυσικά, στους Βρετανούς. Οι Άγγλοι, οι Ουαλλοί, οι Βορειοιρλανδοί, οι Σκωτσέζοι είναι αυτοί που θα ψηφίσουν για το αν θέλουν το Brexit ή το Bremain.

Και δεν θα πρέπει να ψηφίσουν αποκλειστικά με εθνικιστικά κριτήρια, εγκαταλείποντας την κοινότητα κρατών στην εδραίωση της οποίας οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν.

Η Βρετανία μπορεί να μην είναι στην ευρωζώνη, όμως η αποχώρησή της από την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις όχι μόνον στη στερλίνα, αλλά και στο ευρώ αφού το κύρος της ΕΕ θα κλονιστεί και η πιθανότητα να μιμηθούν κι άλλοι το παράδειγμα των Βρετανών και να έχουμε πολυδιάσπαση της ΕΕ είναι ισχυρή.

Για παράδειγμα αν αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ είναι μάλλον σίγουρο πως στη Σκωτία θα επαναληφθεί, όχι αμέσως αλλά στο προβλεπτό μέλλον, το δημοψήφισμα απόσχισής της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Καταλανοί θα διεκδικήσουν με μεγαλύτερη ζέση της απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία. Η αντιευρωπαΐστρια Μαρί Λεπέν θα ζητήσει και αυτή να γίνει δημοψήφισμα για να φύγει η Γαλλία από την Ένωση.

Κι όταν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ ο ευρωσκεπτικισμός θα χτυπήσει κόκκινο και σε άλλες χώρες. Οπωσδήποτε στις υπερχρεωμένες του Νότου, αλλά και τη Γερμανία, η οποία στην περίπτωση αυτή μπορεί να διολισθήσει για μια εισέτι φορά στο Deutschland uber alles.

Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα για την Ευρώπη να επικρατήσει το Brexit. Θα υπάρξουν μεν κλυδωνισμοί, αλλά το σκάφος θ' αντέξει και θα ξαναβρεί την πορεία του χωρίς τους αλαζόνες Βρετανούς, που νομίζουν ακόμη ότι είναι αυτοκρατορία.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν επικρατήσει το Bremain, πολλές χώρες είναι πιθανό να μπουν κι αυτές στον πειρασμό να εκβιάσουν με ...exit προκειμένου να εξασφαλίσουν και αυτές, όπως η Βρετανία, επωφελείς συμφωνίες και προνόμια.

Σε μια περίοδο, που η ΕΕ ταλαιπωρείται από δημοσιονομικές ανισορροπίες, ανεργία, προγράμματα λιτότητας, έξαρση εθνικισμών και προσφυγική κρίση, σε μια τέτοια ταραχώδη περίοδο, η κατάληξη μιας πιθανολογούμενης πολιτικής εκβιασμών θα είναι η ανάπτυξη κεντρόφυγων τάσεων και διαλυτικών για τη συνοχή της Ένωσης φαινομένων.

Επομένως είναι προτιμότερο, λένε, να επικρατήσει το Brexit.

Πάντως, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι (ή καλύτερα δεν θα έπρεπε να είναι) οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν για τις τύχες της χώρα τους. Η Ένωση είναι το κοινό σπίτι των περισσοτέρων κρατών της Γηραιάς Ηπείρου. Θα έπρεπε και οι άλλοι λαοί ή έστω οι εκπρόσωποί τους, οι κυβερνήσεις των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, να έχουν λόγο σε μια τόσο σημαντική και καθοριστική, για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, απόφαση.

Δεν ξέρω με ποιό τρόπο, αλλά θα πρέπει στις Βρυξέλες να τον βρουν. Η ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από μια εθελοντική Ένωση κρατών. Όπως χρειάζετα έγκριση και υλοποίηση σειράς προαπαιτουμένων για να γίνει κάποιος μέλος της έτσι θα έπρεπε να υπάρχει και διαδικασία συναπόφασης για την αποχώρηση.

Θα έπρεπε στη Βρετανία να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εφόσον απόφασιζε να φύγει και όχι να της δοθούν, όπως σχεδιάζεται, επιπλέον προνόμια και μπόνους εφόσον μείνει.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η Βρετανία κατάφερε, από εκεί που, λόγω του γαλλογερμανικού άξονα, ήταν στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να καθορίσει την εφεξής πορεία της Ένωσης.

Κι αυτό -διπλωματικά, οικονομικά, πολιτικά- δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στην ηγεσία τους.

Και να προβληματίσει εμάς, οι οποίοι κάναμε δημοψήφισμα και αντί να κερδίσουμε κάτι μπήκαμε πιο βαθιά στα shit, που λένε και οι Άγγλοι...

12 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 18:12 24/06/2016

  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ οι . . . καθαρόαιμοι κατιόντες συγγενείς του Αχχιλέα (χαχαχαχαχα ! τρομάρα σας μπασταρδόπληκτοι . . . μιλάμε για καμιά 200σαριά γεννιές πίσω ! ) , ΑΝΑΨΤΕ κεριά στον ημίαιμο . . . Γιωργάκη , που το 2010 ανέλαβε προσωπικά τις Συνταγματικές Πρωθυπουργικές του ευθύνες και ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (που σας πέφτει και λίγη . . . .ψωμόλυσσες ) και ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ στους αριστεροδεξιούς ψεκασμένους Πουτινολάγνους άκαπνους Εθνικιστές του καναπέ & του καφενέ , που ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΟΥΓΚΙΑ , σε μια γειτονιά με ΥΑΙΝΕΣ (Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς, ίσως και Βουλγάρους ) . ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ για την Ελλαδίτσα που παρήγαγε μόνο ήλιο , ρουβάδες & μπουρδολογική ψευτομαγκιά . ΑΝ η ΑΓΓΛΙΑ αρχίζει να έχει θέμα συνοχής με Ιρλανδία και Σκωτία ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΚΡΕΤΙΝΕ ΨΕΚΑΣΜΕΝΕ νεοΕλλαδιταρά ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (τσαμουριά) ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ (Τουρκομουσουλμάνους) ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ (το προσφυγικό απέδειξε πως έχουν πιο σοβαρό Κρατίδιο από το Ελληνικό Κράτος καρικατούρα ) . Λες και είμαστε και κανένας Λαός που κοιμόμαστε με το όπλο παρά πόδα . . . 3 γενιές έχουμε να ακούσουμε ΜΠΑΜ , εδώ χάσαμε 3 μονίμους επαγγελματίες στρατιωτικούς στα Ιμια και θέλατε να πέσει η Κυβέρνηση και τρέχανε να αδειάσουν τα γάλατα από τα σούπερ μάρκετ και κλαίγανε οι μανάδες των εφέδρων . . . και είχαμε την απαίτηση να ρίξουν , ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ , οι Αμερικανοί πυρηνικά στους Τουρκαλάδες . . . και τους βαστάμε και πόζα . . . όταν οι Τούρκοι (σε μόνιμο εμφύλιο εδώ και 30 χρόνια με νεκρούς φαντάρους καθημερινά) για πλάκα θυσιάζουν 5-6.000 χιλιάδες φαντάρους τους , προκειμένου να αρπάξουν σε 2-3 μέρες στην αναμπουμπούλα 3-4 νησιά μας (μετά την εμπειρία της μεταναστευτικής απόβασης , φαντάσου 4.000 φουσκωτά με 15 καταδρομείς το καθένα , βράδυ , με αεροπορική , πυροβολικού, ναυτική υποστήριξη , για μια απόσταση 5-10 λεπτών (και μετά . . . ξεαπαγκίστρωσέ τους . . . . και άντε βγάλτους με . . . ψηφίσματα του ΟΗΕ (βλέπε Κυπριακό) . Kαι ταυτόχρονα στα βορειοδυτικά , μέτωπα με Αλβανούς, Σκοπιανούς , βάσεις Τουρκίας στην Αλβανία , 1 εκ. νέους αλβανούς μέσα στην χώρα !
  Ξέχασα θα ερχόταν να καθαρίσει το ξανθό γένος , όπως καθάρισε στην Κύπρο το 1974, η πρόσφατα που για 2-3 δις άφησε την Κύπρο να πάει σε μνημόνιο . . .
  ή θα ξεκινάγανε 3ο παγκόσμιο πόλεμο για χάρη μας ?
  Θυμάστε για την //μητέρα όλων των μαχών// που απειλούσε ο Σαντάμ τους Δυτικούς ?
  Θυμηθείτε τώρα το σημερινό Ιράκ , τον Σαντάμ να κρέμεται απαγχονισμένος και τους Ιρακινούς μετανάστες-πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο .

 2. Uncle. K 23:54 23/06/2016

  Φίλε Φ.
  Έμεινα στό τράνταγμα τών Βρυξελλών νομίζω…. Στον σεισμό πού διαρκείας ….
  Στίς Βρυξέλλες λοιπόν καί αυτό είναι τό αίσθημα των Βρετανών ( και άλλων πολύ δυνατών ακόμη και νάνων σέ δύναμη, μέ την Ελλάδα καί Κύπρο στήν πρώτη γραμμή) έχουν αποκτήσει αντιδημοκρατικά «τεράστια» (στήν κυριολεξία) δύναμη. Κάπου κάπως το τραίνο εκτροχιάστηκε έχασε τόν πουσουλα του. Ο Γιούνκερ καί οι άλλοι κάνουν οτι θέλουν χωρίς νά ρωτήςουν κανένα. Ο Ντράκι άλλος αυτός. Αυτός κι αν κάνει οτι θέλει.
  Βεβαίως καί μπορούμε τούς Βρετανούς νά τούς αποκαλέσουμε εκκεντρικούς, αλάζονες, μεγαλομανείς, εγωιστές, ιμπεριαλιστές και οτι άλλο κακό θέλουμε. Είναι όμως οργανωμένοι και πρώτη απ” όλα Δημοκράτες αλλά παρακαλώ στην χώρα τους πρώτα.
  Αυτό βέβαια είναι κάτι πού ενοχλεί καί πολλοί Δέν Μπορούμε νά τό Δεχτούμε.
  Πολλοί πιστεύουν η καλύτερα είναι βέβαιοι (καί συμμερίζομαι τήν γνώμη τους) οτι η Ευρώπη δέν θα σταματήσει να δουλεύει από μεθαύριο άν έρθει τό Βρέξιτ. Ούτε οτι τό Out is Out. αλ ήταν έτσι τώρα θα έπρεπε να είναι έξω από τις αρχές του 70. Αλλά τό !75 και μάλιστα επίθεση Θάτσιερ καί πάλι μέ δημοψήφισμα ξαναμπήκαν στην Κοινότητα καί μέ μεγάλη πλειοψηφία. Γι” αυτό και πιστεύουν πολλοί οτι δυό χρόνια διάλειμμα , έτσι κι αλλιώς η έξοδος θα επικυρωθεί στήν περίπτωση σέ δυό χρόνια από αύριο και και καίθάχουμε ξανά τήν ευκαιρία να μιλήσουμε επίθεση του Θέματος.

  Α και πες μου αναφορα σου στόν πόλεμο έχει να κάνει μέ την ημερομηνία τής Δημιουργίας του Δημοψηφίσματος του 1975;

 3. Uncle. K 19:02 23/06/2016

  Φίλε Φ.
  Η πρόταση με τήν παρένθεση «( ή καλύτερα δέν θά έπρεπε να είναι) οι μόνοι αρμόδιοι……. διερωτώμαι αν εναι δική σου, αν την κατάλαβα αν λείπουν κόμματα και ερωτηματικά , πάντως με μπέρδεψε .
  Από φόβο μπας καί παρεξηγηθώ να τήν παρακάμψω και νά κάνω πώς συμφωνώ και εγώ;
  νά τσακώνομαι και εγώ για την Ελληνική με συγχωρείς χθεσινή η και παλιά «σαβούρα»; είναι σσσωστό;

  Αυτοί οι «πολιτικοί», μαζί με τις κυβερνήσεις π.χ του Ούγγρου Ουρμμπαν, τούς Σλοβάκους, τούς Πολωνούς, τούς Ρουμάνους και όλους τους άλλους που τήν δημοκρατία την είδαν χθες στά μάτια τους και δεν την έχουν ακόμα εφαρμόσει, τους 3κυπριους και τους δύο Μαλτέζους αν είναι δυνατόν να συναποφασίζουν τίς τύχες των Λαών από τούδε και στο εξής;
  Τότε η Ευρώπη θα βουλιάξει.

  Είπα μπερδεύτηκα θά κάνω ομως μια προσπάθεια αργότερα χωρίς «πόλεμο» νά δικαιολογήσω, οχι το +- 25% τών Βρετανών Εθνικιστών αλλά αυτών που άν και θέλουν να μείνουν στην Ένωση πιθανώς να πούν Οχι παρ” όλο ότι ούτε εθνικιστές είναι, ουτε και κοιτουν μόνο τό συμφέρον τους. Εθνηκιστές υπαρχουν και στά δύο στρατόπεδα οπως και παντου στήν Ευρώπη.
  Αυτούς που θέλουν να τραντάξουν τις Βρυξέλλες και τον λόγο πού θέλουν νά το κάνουν χωρίς να σκέφτονται τους Λαούς και τον Εαυτό τους.

 4. Ε.Στ. 13:50 23/06/2016

  Το σκεπτικό ότι ένα Βrexit θα επέφερε κλυδωνισμούς στην Ευρώπη και θα την ταρακουνούσε στον ήχο των νταουλιών, πολύ Βαρουφάκειο μου ακούγεται, δηλαδή σαχλαμάρα.. Ορέστη, οι Ευρωπαίοι αγκάλιασαν και αγκαλιάζουν τον Τσίπρα γιατί του γράφουν τα νομοσχέδια κι εκείνος τα περνάει χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, ανερυθρίαστα, έτσι για πλάκα. Δεν τους είχε ξανασυμβεί αυτό. Τέτοια προθυμία από τους Μενουμαριστερά, ούτε την φαντάζονταν ότι θα συνέβαινε. Και πού” σαι ακόμα.

  • νομίζω ότι έχει γίνει σαφές ότι είμαι 1000% υπέρμαχος της ευρώπης χωρίς ναι μεν αλλά….

   οι ευρωπαίοι έκαναν δύο λάθη κατά τη γνώμη μου, πρώτον δεν επέτρεψαν στον Παπανδρέου να διεξάγει το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να λουστούν 3 χρόνια αργότερα ένα διαλυτικό, παραπειστικό, αντι ευρωπαικό δημοψήφισμα από τον τσιπροκαμμένο, κι δεύτερον δεν πίεσαν ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση για ΕΦΑΡΜΟΓΗ των μεταρρυθμίσεων. Δείχνουν να βολεύονται με την αύξηση της φορολογίας κι έτσι χάνουν πόντους στα μάτια της κοινής γνώμης.

   για παράδειγμα : οι ευρωπαίοι έπρεπε να πουν «δεν εκταμιεύεται η δόση αν δεν ΚΛΕΙΣΟΥΝ αυτοί οι οργανισμοί», δεν εκταμιεύεται η δόση αν ο ρυθμός απονομής δικαιοσύνης δε βελτιωθεί άμεσα…

   • S. Porky 15:58 24/06/2016

    Ούφ….πολύ ζέστη σήμερα στις παραλίες ρέ παιδιά σήμερα.
    Σας τρέχει• δεν σας τρέχει; θά σας τρέξει, ο ιδρώτας, στην ραχοκοκαλιά και ανάλογα με τον σπολνδυλο θά αλλάζει θερμοκρασία . Η πλάτη σας μια θα είναι τενεκές παγωτό και την επόμενη μαγκάνι με κάρβουνα αναμμένα.
    Μόνο πού σάν νά μείνατε από μελάνι σήμερα. Τι; σας τά κλέψαν τά ρούχα οι λαθρομετανάστες;
    βρέ αστε τά παραμύθια και πείτε ποιός είναι ποιό σωστός ο Τσίπρας η ο Παπανδρέου;

 5. Πέτρο έχεις λάθος. Ο Ορέστης έχει δίκιο.
  Στο δημοψήφισμα του Τσίπρα που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ.Δεν ψηφίσαμε για μέσα η έξω.Το παίξαμε και μάγκες.Διότι ότι να έβγαινε ΜΕΣΑ θα είμαστε.Και γι’αυτό τον Σεπτέμβριο πάλι Τσιπρας(δυστυχως) βγήκε.Αν όμως ζητήσεις ΝΑΙ η ΟΧΙ τότε πρέπει, αν βγει το όχι να πεις στον λαό και από που θα βρεις λεφτά για μισθούς και συντάξεις κτλ.Πέτρο μην ακούς τι λένε ……
  Κοίτα εσύ τι μας έδωσε ο Πουτιν η Κίνα
  η Βενεζουελα το Ιράν κτλ.

 6. 80% κατά της Ευρώπης θέλεις μάλλον να πεις. Εκτός αν ζεις σε άλλον πλανήτη

  • παραδόξως ζω στον ίδιο πλανήτη με εσάς κι πιστεύω ότι αν το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν όπως αυτό που τίθεται σήμερα στην αγγλία, δηλ ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωπαική ένωση, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων θα απαντούσε ναι…

   • Είναι φανερό ότι ζεις εκτός της κοινωνίας εκεί έξω παρέα με τις ιδεοληψίες σου. Δυστυχής και χωρίς ενημέρωση

  • Σαλτιμπάγκο της Κουμουνδούρου αν δεν σ” αρέσει η Ευρώπη, πήγαινε στη Βενεζουέλα…
   ένας ψεκασμένος λιγότερο…

 7. το λάθος ήταν των ευρωπαίων – άφησαν τον γελοίο Τσίπρα να τους δουλεύει τόσους μήνες, τον αγκάλιαζαν κι τον ασπάζονταν όπως ο απίθανος μπεκρογιουνκέρ που προφανώς τα έχει χάσει, αντί να θέσουν τελεσίγραφο εξόδου στους συριζανέλληνες….
  τότε λοιπόν το δημοψήφισμα θα ήταν απλό – ναι ή όχι στην ΕΥΡΩΠΗ.
  θα έβγαινε 70% υπέρ της ευρώπης κι θα είχαμε ξεφορτωθεί τον εγκληματία τσίπρα μιαν ώρα νωρίτερα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.