ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια διεθνών κερδοσκόπων να κάνουν ρεσάλτο στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς. Το fund του μίστερ Paulson, σε συνεννόηση όπως όλα δείχνουν με τους εκπροσώπους των άλλων ξένων επενδυτικών σχημάτων, που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, αλλά και με διεθνείς και εγχώριους παράγοντες και υπαλλήλους ακόμη και κοινοτικών θεσμών, όπως ο SSM, επιχειρεί να ελέγξει την τράπεζα με προφανή σκοπό να καρπωθεί υπεραξίες πολλών δισ. ευρώ.

Τελευταίο επεισόδιο η αιφνίδια και ακατανόητη ενέργεια του SSM να αλλάξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την απόφασή του σχετικά με την τοποθέτηση του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς. Και όχι μόνον αυτό, αλλά με έγγραφό του ζητά και το ξήλωμα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλα δείχνουν πως οι ξένοι θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γι' αυτό συμπεριφέρονται περίπου ως αποικιοκράτες και απαιτούν από τους Έλληνες να περιοριστούν σε ρόλο μαριονέτας.

Αγοράζοντας οι ξένοι, και μάλιστα αντί πινακίου φακής, τις τράπεζες, τον νευρώνα δηλαδή της οικονομίας, θα αγοράσουν ή θα κλείσουν όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δάνεια. Είτε γιατί θα θέλουν να εξυπηρετήσουν ανταγωνιστές, είτε γιατί δεν θα τους ενδιαφέρει η ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, είτε γιατί θα θέλουν οι ίδιες ή τα συμφέροντα που εξυπηρετούν να καταλάβουν τις καίριες και κερδοφόρες θέσεις της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας.

Αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλωθεί, είναι σίγουρο ότι σε δεύτερη φάση θα αλωθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Εκτός από τα «ασημικά» της δημόσιας περιουσίας, θα έχουμε πουλήσει ή και ξεπουλήσει και την παραγωγική βάση της χώρας. Και βέβαια θα χάσουμε οποιοδήποτε έρεισμα έχουμε αποκτήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στις χώρες ιδίως της Βαλκανικής και ευρύτερα της περιοχής που μας ενδιαφέρει και για γεωστρατηγικούς λόγους. Εάν αυτό συμβεί η Ελλάς μετατρέπεται σε κανονική αποικία.

Ο κίνδυνος αφελληνισμού ελλοχεύει και πρέπει να αποτραπεί. Ο κ. Ντράγκι μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής αν βρίσκονται στα χέρια της BNP Paribas και της Deutsche Bank οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για τη ρευστότητα που άντλησαν από την ΕΚΤ ή θα δοθούν μέσω του EFSF, όμως οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ανασφαλείς αν αυτό ήθελε συμβεί.

Το ερώτημα είναι η κυβέρνηση, σε όλο αυτό τον παρασκήνιο και τον ανοιχτό πόλεμο, τι ρόλο παίζει; Έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται και τι διακυβεύεται; Σήμερα είναι η Πειραιώς, αύριο η Εθνική, μεθαύριο η Alpha. Αντιδρά και πως; Έχει μήπως, με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, εκχωρηθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών στους ξένους; Αποδέχεται την πιθανότητα η πρώτη και μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που θα περάσει στον έλεγχο των hedge funds να είναι ελληνική; Αν όχι, τι προτίθεται να πράξει; Και όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση καθώς και οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς και ο επιχειρηματικός κόσμος...

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Διαβάζω κατά κόρον τη λέξη αφελληνισμός… Γνωρίζω τη σημασία της αλλά αναρωτιέμαι εαν οι έλληνες μάνατζερ των τραπεζών υπηρέτησαν το εθνικό συμφέρον…
  θυμάμαι πχ μία καταγγελία γαπ για τον τρόπο που έδινε τα δάνεια η εθνική… Έπαιρνε τηλ ο εκάστοτε Ταμβακάκης κι ρωτούσε τον εκάστοτε πρωθυπουργό «να δώσω δάνειο πχ στον ψυχάρη» ;
  Κατά τ άλλα μας ενοχλεί ο …αφελληνισμός

 2. Ε.Στ. 16:29 01/07/2016

  Και ας ξαναθυμηθούμε την περίφημη κρατική Αγροτική Τράπεζα, η περίπτωση της οποίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική της δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισ. ευρώ».»Η ΑΤΕ δεν ήταν απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε αλλά χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

 3. Vas_Pap 12:28 01/07/2016

  Όλοι δίκιο έχετε…:) Δεν είναι σχήμα λόγου το ενοώ. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπετε τα πράγματα από διαφορετική γωνία,όχι προσωπική,αλλά από την θέση που έχετε για το τι σύστημα έχουμε σε σχέση με το τι θα έπρεπε να έχουμε.Ότι και λύση να δοθεί στις τράπεζες,δεν θα πάψουμε να είμαστε η κοινωνία του «έχω ένα κολλητό εκεί».!!! Η λύση ?. Να αποδώσουμε πάλι τον Θεσσαλικό κάμπο στους τέως ή νυν τσιφλικάδες :) για να ευθυγραμμισθούμε πλήρως με αυτό που είμαστε,δηλαδή μια φεδουαλική κοινωνία του 1450 που το κράτος ακόμα δεν ήταν κυρίαρχο.Να κόψουμε και τα σχοινιά και όπου μας πάει το κύμα μπας και ησυχάσουμε. Δυνατότητες ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ (ως κοινωνία) για να σωθούμε δεν έχουμε,δεν τον «αντέχουμε» τον κόσμο που υπάρχει γύρω μας.Ας όψονται αυτοί-οι λίγοι και συγκεκριμένοι- που ότι είχε σχέση με τον διαφωτισμό ,δηλαδή την «θετική σκέψη» ή το εξοβέλιζαν ή το αφόριζαν.

 4. Uncle. K 17:33 30/06/2016

  Kαλά σου τά λέει ο Ορέστης. Όλα όσα γράφει για το παλιό και πιθανώς και το νέο προσωπικό της τράπεζας και των πολιτικών προσώπων όσο και για τους τρόπους που έδιναν τά δάνεια δεν μπορώ παρά νά τα συνυπογράψω.
  Μηπως βλέπεις ή κάνεις πώς βλέπεις φαντάσματα πού δεν υπάρχουν; Οι άνθρωποι λεφτά δώσανε για τίς ανακεφαλαιωποιηςεις των τραπεζικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας σε μια υπό διάλυση οικονομικά Τράπεζα και χώρα και το οτι θέλουν να έχουν την εποπτεία για να μην έρθουν στην δυσάρεστη θέση, ςτήν περίπτωση πού πάει κάτι στραβά νά εξηγούν στους πολίτες των κρατών των λοιπών χωρών της ΕΕ γιατί τα δώσανε ανεξέλεγκτα και χωρίς εγγυήσεις όπως έκανε και η Τράπεζα Πειραιώς παλιότερα, σέ ξάφνιασε; Την χώρα τήν δώσατε ενέχυρο ό διευθυντής ενόχλησε;
  Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει.
  Πρέπει οι Έλληνες πολίτες να χαίρονται αν οι διευθυντές διπλοελεγχονται, μια από τούς Έλληνες και επιπλέον από τους ξένους.
  Έχουν οι τοκογλύφοι εμπιστοσύνη να αφήσουν τά λεφτά τους σε Έλληνες διευθυντές και πολιτικούς; Έχουν την εμπειρία του παρελθόντος και του παρόντος.
  Τι λες να κάνουμε μια ψηφοφορία πες μια δημοσκόπηση α λα Ματριξ επί του θέματος έτσι για να δούμε τι λέει ο λαός;
  Εμπιστεύεται Ναί η Όχι τούς Έλληνες διευθυντές;
  Αλλά μια και τοφερε η κουβέντα, τι σε εποιασε σήμερα Πέμπτη πού είναι να αρθρογράψεις;
  Μηπως θά πας και εσύ στο Λονδίνο αύριο; Εγώ θα φτάσω στο Χίθροου κοντά στην Μια το μεσημέρι , αν είναι να βρεθούμε.

  • μα τι ακριβώς συζητάμε…

   οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούσαν πλουσιοπάροχα τον Μαυρίκο κι θα κλάψουμε επειδή θα αλλάξουν οι διοικήσεις;; Μακάρι να έρθουν ξένοι να βάλουν τάξη…

   έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες στον Μαυρίκο κι μάλιστα εν καιρώ κρίσης κι μας φταίνε τα funds για το χάλι μας….
   πάλι καλά να λέμε που οι ξένοι δεν έκλεισαν τις τράπεζες (οριστικά εννοώ, λουκέτο) κι δεν μας άφησαν να επιστρέψουμε στη λίθινη εποχή

   • Uncle. k 10:12 01/07/2016

    Οπωσδήποτε όχι για τον αφελληνισμό των τραπεζών μιά και κινεζοποιημε τα λιμάνια και έμεινε η θάλασσα.
    Άνοιξα μια κουβέντα προχθές, για την αντιδημοκρατικοτητα του δημοψηφίσματος….

   • freeman 10:38 01/07/2016

    Συμφωνώ πως ο Εκτελεστικός βραχίονας της Ελληνικής Φεουδαρχικής Οικογενειοκρατικής Οικονομικής Ελίτ ήταν το Τρίπτυχο: Διακομματικό Πολιτικό Προσωπικό-Μίντια-Τράπεζες .
    Η εναντίωσή μου είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή ΕΜΕΙΣ) θα έπρεπε εφόσον δανειστήκαμε επανειλημμένα για να τις κρατήσουμε ανοιχτές , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ & ΠΟΣΑ είχε καθένας μας μέσα σαν καταθέτης ή μέτοχος ή ομολογιούχος (ατομικό κίνητρο-συμφέρον ), με βάση ακόμα και τα απλά συναλλακτικά καρακαπιταλιστικά ήθη , ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχαμε κάποιο ικανό ποσοστό τους στην ιδιοκτησία μας (όχι απαραίτητα το μάνατζμεντ) , ώστε μελλοντικά, ίσως οι επόμενες γενιές , να πιθανολογούμε κάποια απόσβεση-ισοσκελισμό των δανείων που ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ συνάψαμε από την κρίση της Lehman και μετά .
    Η ντόπια Τραπεζική ολιγαρχία αφού ΕΚΑΝΕ ΤΕΡΑΤΑ , πριν & μετά την πτώχευση (με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική ανατροπή Έλληνα Πρωθυπουργού , που ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΩΤΑΤΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΟΥΛΟΣ ΔΕΝ τόλμησε να ελέγξει) , τελικά θα οδηγήσει σε απρόσωπα κερδοσκοπικά funds την ιδιοκτησία – διοίκηση που δεν αποκλείουν την έμμεση ιδιοκτησία σε ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ των παλαιών ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ -ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ .
    Ανάκαμψη από μια ύφεση 35% , 8 συνεχόμενων ετών , με ανύπαρκτο παραγωγικό μοντέλο, με απόδραση- μετανάστευση εγκεφάλων στο εξωτερικό , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ΣΥΜΒΕΙ ΧΩΡΙΣ κεντρικό Δημόσιο σχεδιασμό από ένα ΑΝΤΙπελατιακό Κράτος και από μια Διορατική – εμπνευσμένη Ηγεσία που θα βλέπει 2 γενιές μπροστά .
    Οι τράπεζες είναι το βασικότερο εργαλείο για τον εξατομικευμένο επί μέρους σχεδιασμό & εφαρμογή , για την μεσομακροπρόθεσμη εκτέλεση αυτού του Κεντρικού σχεδιασμού , ΑΛΛΑ ΑΝ άγονται και φέρονται από τους στόχους των CEO των funds για βραχυπρόθεσμες εγγραφές κερδών-bonus , τότε η όποια ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να διασπαρεί στην Κοινωνία η οποία θα έχει όμως επωμιστεί αποκλειστικά το βάρος της ανακεφαλαιοποιητικής Σωτηρίας των πλήρως αυτονομημένων τραπεζικών Ιδρυμάτων , χωρίς να αποκλείεται και οι κοντόφθαλμες προσωπικές τυχοδιωκτικές επιλογές CEO (βλ: Lehman-δάνεια φούσκες) άρα νέα τραπεζικά κουφάρια .
    ΔΕΝ είναι θέμα Ελληνόφωνης ή μη Διοίκησης ΑΛΛΑ ΟΧΙ άλλος να πληρώνει και άλλος να gamaei ….
    ΔΕΝ πρέπει να αποκλείουμε στον Κρατικό Σχεδιασμό και το απευκταίο , αλλά πιθανό σε κάποιο άγνωστο-μεταβαλλόμενο ποσοστό , σενάριο , να ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ να λειτουργήσουμε – επιβιώσουμε σαν Κοινωνία-Κράτος και ΕΚΤΟΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ ΟΝΕ . . . ΆΛΛΟ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ και ΑΛΛΟ ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ .
    ΕΙΜΑΣΤΕ Ιστορικά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ (όχι όμως , ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ , όπως μας καθησυχάζει βολικά & ανέμελα , ο λαϊκός μύθος) να επιβιώσουμε σαν Έθνος , ανεξάρτητα από τους υπερεθνικούς σχηματισμούς που κατά ιστορική περίοδο εντασσόμαστε . . . ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ !

 5. S. Porky 14:05 30/06/2016

  «Είσαι η δεν είσαι αυτή είναι η ερώτηση». Οπως έλεγε ο μακαρίτης ο Σαιξπήρος.
  Αμφιβάλλει κανένας; Όχι γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα τής ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ.

 6. freeman 10:54 30/06/2016

  Θυμάμαι εκείνο τον για τους διώκτες του εκνευριστικά επίμονο Παπανδρέου να έχει χάσει με βουβό πραξικόπημα την Πρωθυπουργία μεν ., αλλά να επιμένει να Ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες αλλά ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ , για να έχουμε κάτι στα χέρια μας ΕΜΕΙΣ που τις ΣΏΣΑΜΕ με δανεικά που θα πληρώνουν και για τα εγγόνια μας, ΑΛΛΑ οι ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ που έλεγχαν κοινοβουλευτικά τον Παπαδήμο , ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ του ίδιου του ΥΠΟΟΙΚ Βενιζέλου επί Γαπ και τις ΧΆΡΙΣΑΝ στους τραπεζίτες που της φαλίρισαν….. μετά ήλθε ο νταουλιέρης. . . . πολέμιος του Καπιταλισμού χαχαχαχα Τσε Τσίπρας και πατώντας σε νόμο Σαμαρά-Βενιζέλου του 2014 που ΔΕΝ ψήφισε ο Γαπ και έσκουζαν οι πασοκο-τραπεζοπόρνες να τον διαγράψουν για ανυπακοή στη Διαπλοκή , τις χάρισε σε εξευτελιστική τιμή στα ξένα κοράκια .

  • Uncle. K 17:44 30/06/2016

   Freeman.
   Αν θέλεις να συεχισουμε τήν συζήτηση άμα θες όμως γιατί σε πειράζει εγώ σταματώ.

 7. εγώ να δεχθώ ότι τα διαβολικά funds θέλουν να … αλώσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

  προηγουμένως τι έκαναν οι τράπεζες; ; τιμούσαν το χρήμα κι τις θυσίες του ελληνικού λαού δίνοντας δάνεια στον Μαρινόπουλο, στα ΜΜΕ, κι σε όποιον άλλο είχε πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα;;
  μην τρελαθούμε κ. Φελέκη εντελώς, ούτε θα κλάψουμε για τον ….αφελληνισμό των τραπεζών…

  πόσα τραπεζικά στελέχη βρίσκονται υπόδικα για διάφορες υποθέσεις κι πόσα ακόμα θα έπρεπε να είναι κ. Φελέκη…

  φυσικά, έπαιρναν εντολές από τους πολιτικούς, με το αζημίωτο βέβαια..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.