ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινό… «κόκκινο φως» της γερμανικής Βουλής

«Σφραγίζεται» σήμερα η εκταμίευση δόσης 7,5 δισ.

Στην σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στρέφεται το βλέμμα της Αθήνας, μετά την ψυχρολουσία που δέχτηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο: Η εισήγηση των θεσμών είναι εκείνη που θα κρίνει τις εξελίξεις και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
euroworking

του Βαγγέλη Δουράκη

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η Βουλή της Γερμανίας στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, όμως όπως όλα δείχνουν σήμερα στην συνεδρίαση των συμβούλων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο, βάζοντας τέλος στην «αγωνία» της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κάνουν θετική εισήγηση στο EWG για εκταμίευση της δόσης, με τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης να αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» προκειμένου να κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των 7,5 δισ. το αργότερο έως τις 23 του μήνα.

Επιπλέον, αν και η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εντούτοις έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση την Παρασκευή.

Συνεπώς αν μέχρι τότε υπάρχει διαβεβαίωση των Θεσμών ότι τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες (κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα) θα μπορέσει να πάρει απόφαση.

Άλλωστε, στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η ελληνική Κυβέρνηση βάσιμα προσδοκά ότι θα επιβεβαιωθεί και τυπικά η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ,

Στο σημερινό Euro Working Group στόχος είναι να υπογραφεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ώστε να σταλεί μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε όσα κοινοβούλια της ευρωζώνης πρέπει να επικυρώσουν την εκταμίευση της δόσης.

Το «κουμπί» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα πατήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί αυτό θα γίνει στο προσεχές Eurogroup, στις 16 Ιουνίου.

Έτσι, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος το αργότερο έως τις 20-23 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια και θα δοθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.