ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο-Έρχεται «βροχή» νομοσχεδίων

Αλ. Τσίπρας: Πανηγυρισμοί μόνο όταν φύγουμε από τα μνημόνια

Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
yps

Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια μας το επόμενο διάστημα, είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους, τόνισε ο πρωθυπουργός .Κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που «καθοδηγούν το έργο μας» και συγκεκριμένα:

-Την κοινωνική προστασία.
-Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
-Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore. Επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα, προσθέτοντας «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. «Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το νομοθετικό έργο

Η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την "οικειοθελή αποκάλυψη", δηλαδή "την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο" περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος 

Στις αναγκαίες θεσμικές τομές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, επισημαίνοντας ότι η φύση των παρεμβάσεων αυτών προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Εκτενής συζήτηση ακολούθησε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολλούς υπουργούς να παίρνουν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που έχουν προετοιμάσει. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό, στην παρούσα κατάσταση και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τηρείται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πάρα πολλά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει ιεράρχηση, με προτεραιότητα εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσημο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας και όχι διαδικασίες τροπολογιών που έγιναν υπό καθεστώς χρονικής πίεσης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά σε θέματα λειτουργίας των υπουργείων, την ανάγκη αλλαγής οργανογραμμάτων, εξοικονόμηση δαπανών (όχι προσωπικού). Ακόμη, κατά τη συζήτηση μεταφέρθηκε κλίμα θετικής αλλαγής στη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων, το οποίο αποδίδεται στην εδραίωση εκ μέρους τους της πεποίθησης ότι «η κυβέρνηση δεν πέφτει».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 18:51 02/06/2016

  Θα γίνει πράξη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

  -Γιατί είναι χρέος μας :
  Το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
  Το επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  **Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
  *Η δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.

  H επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
  **Η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
  *Η κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
  *Η κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/ κίνησης.
  *Είναι χρέος μας να τερματίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας που πνίγει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του λαού μας.
  *Για να μην αναγκάζονται οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό.
  *Για να ανοίξουν δουλειές.
  Για αυτό και προτείνουμε :
  **Κατώτατος μισθός στα €751.
  *Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του εργατικού δικαίου.
  **Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
  **Σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.