ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λένε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ζητούν σοβαρότητα και όχι… τεχνάσματα

Μόνο ασχολίαστη δεν θα άφηναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη αυτά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, την προαναγγελία ανακοίνωσης της κυβερνητικής πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, πολλώ δε μάλλον το ‘κλείσιμο του ματιού’ σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα επικύρωσής της.
ÁÈÇÍÁ - 2ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ "ÐÏÔÁÌÉÏÕ" (2ç ÇÌÅÑÁ) / ÍÔÉÌÐÅÚÔ ÍÅÏËÁÉÁÓ ÌÅ ÔÆ. ÐÉÔÅËÁ ÊÁÉ ÃÊÉ ÖÅÑ×ÏÖÓÔÁÍÔ(EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Αναγνωρίζοντας ότι τόσο η αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και ο εκλογικός νόμος είναι δύο πολύσοβαρά ζητήματα, που αφορούν στο πολιτικό σύστημα αλλά και τα ίδια ταδικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και την γενικότερη πορεία της χώρας,η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει ότι έχει επεξεργαστεί τις προτάσεις της γιατο θέμα και παραπέμπει στην παρουσίασή τους στις θεσμικές διαδικασίες. Καλεί ωστόσοτην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «τουλάχιστον το μείζον αυτό θέμα» με τη δέουσασοβαρότητα και όχι να το χρησιμοποιεί ως ‘πυροτέχνημα’ για αντιπερισπασμό καιεξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων.

Χαρακτηριστικάείναι όσα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος,σημειώνοντας μεταξύ πολλών άλλων ως Συνταγματολόγος, ότι το εκλογικό σώμαμετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών πουπαρεμβάλλονται. «Το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησηςτου Συντάγματος», συνεχίζει, θυμίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύοσυγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται τοσυνταγματικό δημοψήφισμα. «Η δημοψηφισματική προσφυγή στον λαό δεν υποκαθιστά τιςαυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης πουλειτουργούν μεταπλειοψηφικά και η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δενυποκαθιστά τον ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής», προειδοποιεί, τονίζοντας ότιστην ελληνική συνταγματική ιστορία, συνταγματικές αλλαγές με ‘διαβούλευση’ και ‘δημοψήφισμα’επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,μάλιστα, καταλογίζει ‘καθεστωτική λογική’ στην παρούσα κυβέρνηση, κάνοντας λόγογια παιχνίδια με τους θεσμούς και παραβιάσεις του Συντάγματος που οδηγούν ‘ανεπαισθήτως’στην κατάλυσή του, καθώς και για πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Θετικόςστο να υπάρξουν αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με πιοαναλογικό εκλογικό νόμο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, αυστηρό έλεγχο τωνοικονομικών των κομμάτων κ.ο.κ. δηλώνει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής καιπρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με την προϋπόθεση όμως ότι θαυπάρξει σοβαρός πολιτικός διάλογος και οι αλλαγές αυτές δεν θα αποτελέσουνπροϊόν σύγκρουσης και επικοινωνιακών χειρισμών.

Τηνανάγκη νέου εκλογικού νόμου και νέου Συντάγματος, αναγνωρίζουν στο Ποτάμι,ζητώντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να καταθέσουν τις σχετικές τους προτάσεις,ακριβώς όπως έχουν κάνει ήδη στη Σεβαστουπόλεως. Ζητούν ακόμα ουσιαστικήσυζήτηση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. «Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να πειάμεσα και ξεκάθαρα τι πρεσβεύει. Και να μην χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο καιτο Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης τηςπολιτικής», λένε.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο και δη για το ενδεχόμενο απλής αναλογικής, το βράδυ της Δευτέρας στο Star, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να απαντήσει,παραπέμποντας στην ανάγκη να δει πρώτα την κυβερνητική πρόταση. «Αν ο νόμος σπάει τις μεγάλες περιφέρειες, καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, είμαστε κοντά στο να το ψηφίσουμε», είπε, διατηρώντας πάντως επιφυλάξεις για την …ωριμότητα της πολιτικής κατάστασης στην χώρα και το κατά πόσον θα μπορούσε να είναι λειτουργική η απλή αναλογική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.