ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός Ιουλίου η ψήφιση στη Βουλή

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την απλή αναλογική

Τις τελευταίες πινελιές στον νέο εκλογικό νόμο βάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, με στόχο αφενός να γίνει άλλη μία προσπάθεια συγκέντρωσης των 200 βουλευτών, αφετέρου να κατατεθεί γρήγορα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
tsiprasmaximou

Ο νέος εκλογικός νόμος θα αποτελεί εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, όπως ακριβώς το παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ άλλα λόγια, θα καταργείται το μπόνους των 50 εδρών, θα προβλέπεται η εφαρμογή της απλής αναλογικής για όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ανοίγει και ο δρόμος για την ψήφο στα 17 –πρόταση του Πάνου Καμμένου την οποία και αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκκρεμότητες

Πέραν, όμως ,του βασικού άξονα της απλής αναλογικής, επί τάπητος στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου τίθενται… οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου: για παράδειγμα, εξετάζεται το τι θα γίνει με το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή, καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις αυτό να μειωθεί στο 2,5% ή ακόμη και στο 2%. Επίσης, η συζήτηση, κατά πληροφορίες, περιστρέφεται και γύρω από την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β’ Αθήνας, η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να μην υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες-«μαμούθ» και, όπως λέει κυβερνητικός παράγοντας, «να μην βγάζουν βουλευτές τα κανάλια». Ωστόσο, με δεδομένη την άρνηση του Βασίλη Λεβέντη, η κατάτμηση των περιφερειών αποτελεί μία δύσκολη πολιτική εξίσωση, εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη παραιτηθεί από τον στόχο συγκέντρωσης πλειοψηφίας 200 βουλευτών στη Βουλή.

Στόχος οι «200»

Βεβαίως, μετά την άρνηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να ψηφίσει την απλή αναλογική, η απόπειρα συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να… προσπαθεί για τα 2/3. Αυτό διότι ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα πράξει η Χρυσή Αυγή και ουδείς θα την αναγάγει σε συνομιλητή, ωστόσο δεν αποκλείεται οι «200» να βρεθούν αν ψηφίσουν θετικά οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο δε θα περιλαμβάνεται η διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή (αφού ήδη ισχύει από τον προηγούμενο εκλογικό νόμο) και, άρα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Περισσός θα πιεστεί αφού θα κληθεί να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Μ’ άλλα λόγια, το νομοσχέδιο θα γραφτεί ως «τροποποίηση» του ισχύοντος νόμου Παυλόπουλου, προκειμένου τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην «βρουν» άρθρα με τα οποία διαφωνούν. «Αν το ΚΚΕ καταψηφίσει και την απλή αναλογική, έστω με όριο 3%, θα έχει μεγάλο πρόβλημα στη βάση του και στα στελέχη του», εικάζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, την ώρα που θεωρείται βάσιμη η υπερψήφιση του νόμου όχι μόνο από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, αλλά και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το νέο εκλογικό σύστημα, καθώς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ο νέος εκλογικός νόμος θα «καθαρογραφεί» σε μορφή πρότασης νόμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να
παραμείνει στο… συρτάρι ως την άλλη εβδομάδα και, μόλις ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέψει από το ταξίδι του στο Πεκίνο, τότε θα ξεκινήσει «πανηγυρικά» στη Βουλή η διαδικασία μετάβασης στην «εποχή της απλής αναλογικής»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.