ΚΟΣΜΟΣ

Χάος από τις ακυρώσεις πτήσεων

Σουηδία: Αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια πάνω από 4000 επιβάτες λόγω απεργίας

Περίπου 400 πιλότοι του σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS κήρυξαν απεργία χθες Παρασκευή με κεντρικά αιτήματα να τους δοθούν αυξήσεις μισθών και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους, εξέλιξη που οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων προς εγχώριους και ευρωπαϊκούς προορισμούς, αποκλείοντας 4.000 επιβάτες, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.
strike

«Το συνδικάτο των σουηδών πιλότων κάλεσε το σύνολο των 400 μελών του να απεργήσουν (και να μην εκτελούν) πτήσεις μικρών αποστάσεων. Οι εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν», διευκρίνισε η εταιρεία.

Περίπου 40 πτήσεις τις οποίες θα εκτελούσαν πιλότοι με βάση το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης ακυρώθηκαν μετά τη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η SAS.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο SPF των σουηδών χειριστών απέρριψε την πρόταση των διαμεσολαβητών να τους δοθεί αύξηση μισθών 2,2%. Οι πιλότοι ζητούν αύξηση 3,5%.

Η διεύθυνση της SAS υπολογίζει ότι οι απαιτήσεις των χειριστών, οι οποίες αφορούν επίσης μεταβολές των συμβάσεων εργασίας τους κατά τρόπο ώστε να δίνονται περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, θα συνεπαγόταν μια αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 10%.

«Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις εργασίας τους, αλλά οι μισθολογικές απαιτήσεις των πιλότων είναι υπερβολικές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταβληθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό δεδομένου του ανταγωνισμού στον τομέα» των αερομεταφορών, ανέφερε χθες ο Ρίκιαρ Γκούσταφσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SAS, λίγο πριν από την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.