ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λάθος επιλογές προσώπων και κομματικό περιβάλλον

Στ. Θεοδωράκης: Η καθυστερημένη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ

Για καθυστερήσεις, λάθος επιλογές προσώπων, αμαθείς, «ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το κομματικό τους περιβάλλον τους», που «πληρώνει ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταυρός Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με "τη σημερινή, φαινομενική, προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα". «Θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της καθυστερημένης κωλοτούμπας», προσέθεσε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Αυστραλία μπορείς να πας και μέσω Τόκιο και μέσω Σιγκαπούρης αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει μέσω Βενεζουέλας».

Ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως δύο είναι τα ζητήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα: πρώτον, οι δουλειές, η ανάπτυξη και δεύτερον, η πάταξη της διαφθοράς. «Δεν αναφέρομαι μόνο στην παλιά διαπλοκή αλλά και στον κομματικό στρατό που υπάρχει στο δημόσιο. Αν αλλάξουν αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουμε μια νέα χώρα. Ποτέ δεν είναι αρκετό το "φύγε εσύ, έλα εσύ". Θα πρέπει το καινούριο να έρχεται με ένα καινούριο πλαίσιο και να μη γίνεται ό,τι έγινε τώρα που ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με ωραία συνθήματα αλλά το παλιό πλαίσιο διοίκησης», τόνισε.

Για τον αναπτυξιακό νόμο, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, υπογράμμισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων καθώς η κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο αποφάσισε να μιλήσει και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, ενώ προσέθεσε ότι μιλάμε για έναν νόμο που θέλει να ελέγξει ακόμη και την ανάπτυξη με υπουργικές αποφάσεις αλλά και γραφειοκρατία καθώς χρειάζονται δεκάδες υπογραφές. Με λίγα λόγια: «Ένα πολύ λειψό νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη. Σε μια χώρα που χρειάζεται μια επαναστατική διαδικασία ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο, με ιδανικό σύστημα το γερμανικό, «αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες δομικές αλλαγές». Τάχτηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών, της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και υπέρ του να γίνει αναλογικό το σύστημα. Επέκρινε τη στάση της εκάστοτε αντιπολίτευσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπό το πρίσμα του "ερχόμαστε να πάρουμε την εξουσία και το μπόνους των 50 εδρών". Ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε όμως οριστικά να πούμε τι θα κάνουμε αν δεν δούμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, ερωτώμενος για το αν θα λάβει μέρος στην αποψινή κινητοποίηση "Παραιτηθείτε" είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών. Προσέθεσε, όμως, ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος αλλά και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε προσβλητική τη συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης, που «λένε με ακραίους τρόπους ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαδηλώνει όταν οι ίδιοι κάποτε για να μαζέψουν ψήφους "έστηναν" κρεμάλες στο Σύνταγμα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε διεξοδικά και στις συζητήσεις στον χώρο του Κέντρου λέγοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη, μεταρρυθμιστική δύναμη στο Κέντρο. «Αυτό που έχει σημασία είναι αν όλοι αυτοί που μιλούν για κάτι καινούριο, είναι αποφασισμένοι να γεννήσουν το κάτι καινούριο. Αν είναι έτοιμοι για μια αναμέτρηση από τη βάση χωρίς προαπαιτούμενα, παραμερίζοντας τους μηχανισμούς τους», προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρείας συμμετοχής του κόσμου στο εγχείρημα λέγοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση όλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ώστε να «ψηφίζουν 200.000 άνθρωποι».

Τέλος, σε ερώτηση για την πιθανότητα συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είπε ότι πολλά πράγματα που έχει πει το Ποτάμι για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και τα υιοθετούν τα συστημικά κόμματα αλλά αυτό δεν σημαίνει συνάντηση εκλογικής μορφής. Ανέφερε επίσης ότι σε πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα δημοσίου, η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, καθώς η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το σημερινό πελατειακό κράτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.