ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η κάλυψη του χαμένου εδάφους

Στη μάχη της κοινωνίας η κυβέρνηση

Να επαναπροσεγγίσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που, ευλόγως, δυσφορούν από τα μέτρα και τους φόρους, θα επιχειρήσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, στον απόηχο της νέας δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με ορίζοντα το δεύτερο Συνέδριο του κόμματος, στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά και την «καυτή» διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, που θα ξεκινήσει την ίδια περίοδο.

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα πρώτα σημεία του νέου «αφηγήματος» του Μεγάρου Μαξίμου, περί «αλλαγής σελίδας», περί «σταθερότητας» και περί «δίκαιης ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας καταρτίζει τα επόμενα βήματα –και για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για την κυβέρνηση- προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία από τα πρόσφατα μέτρα, αλλά και να λάβει το μήνυμα ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο», κάτι για το οποίο προσώρας η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει.

Απολογισμός και προβλέψεις

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα, όλη η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, θα ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με το «τι κερδίσαμε» και «τι αποφύγαμε» στην διαπραγμάτευση που κράτησε ένα
8μηνο, προκειμένου η κοινωνία να μην γνωρίζει μόνο τα επιβληθέντα μέτρα, αλλά και ποια μέτρα «γλίτωσε». Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να δείξουν ότι ακόμη και τώρα, παρά τις επαναλαμβανόμενες δέσμες μέτρων, η παρούσα κυβέρνηση είναι κοινωνικά ευαίσθητη σε σχέση με τους προηγούμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δέσμευση Σαμαρά για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ήδη στην κοινωνία ότι «αν είχε μείνει ο Σαμαράς, το ΕΚΑΣ θα είχε κοπεί για όλους εδώ και έναν χρόνο», ενώ τώρα θα κόβεται… σταδιακά ως το 2019.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκειμένου να «ανεβάσει» την συλλογική ψυχολογία και να πείσει ότι  αληθεύει αυτό που λέει εδώ και 15 ημέρες: ότι, δηλαδή, «αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα».

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε περιοδείες ανά τη χώρα, αλλά και σε μπαράζ δημόσιων εμφανίσεων, ώστε να προβάλει την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων, με βασικό εργαλείο και τον αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε την φράση «δίκαιη ανάπτυξη», υπονοώντας όχι μόνο ότι η ανάπτυξη είναι προ των πυλών, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να διανείμει τα οφέλη της με δίκαιο τρόπο.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως όσο τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης θα γίνονται αισθητά στους πολίτες, τόσο δυσκολότερο θα είναι να «περάσει» και να «ριζώσει» το «αφήγημα» περί «αλλαγής σελίδας» και «δίκαιης ανάπτυξης». Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να… κάνουν μερικούς μήνες υπομονή, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που σχεδιάζει, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, αλλά και η επέκταση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού.

Τότε, όπως σχεδιάζουν στο Μαξίμου, θα παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» για «ανακουφίσεις» και «ελαφρύνσεις» σε κοινωνικές τάξεις που τώρα αναμένεται να αρχίσουν να υποφέρουν (περισσότερο) από τους φόρους, αλλά και τις εισφορές. Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Αυγή», έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις, όταν αποδώσουν τα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης εξήγγειλε πως «η κυβέρνηση ξεκινά μία εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού, για να εντοπίσει πηγές εξοικονόμησης που, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη, θα χρηματοδοτήσουν την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας». Μ’ άλλα λόγια, άφησε ανοιχτό και το
ενδεχόμενο αλλαγής συνολικά της οικονομικής πολιτικής, εν καιρώ ευθέτω. Στη συγκεκριμένη προοπτική, άλλωστε, θα επιμείνει πολύ και από τον Σεπτέμβριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας μήνυμα προς την κοινωνία ότι χρειάζεται
λίγη… υπομονή, πριν βελτιωθούν τα πράγματα και γίνει ορατή η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GEORGIA. 14:02 06/06/2016

    Χαμενος κοπος η επαναπροσεγγιση της κοινωνιας.Ο Τσιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εχουν τελειωσει πολιτικα.Αποδειχτηκαν η μεγαλυτερη πολιτικη απατη της μεταπολιτευσης.Η αλλαγη του Ανδρεα και του ΠΑΣΟΚ της δεκαετιας του 80′ που προσπαθησε να αντιγραψει ο Τσιπρας, μοιαζουν μπροστα στο ψεμα, την αλητεια και την πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ με παιδικο παρτυ.Μην κανεις προσπαθεια επαναπροσεγγισης Αλεξη χαμενος κοπος.Τα ψεματα τελειωσαν.Εισαι ο εκπροσωπος της Μερκελ και του Σοιμπλε στην Ελλαδα.Εισαι ενα τυμπανιαιο πολιτικο πτωμα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.