ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στη μάχη των «200» για τον εκλογικό νόμο

Τα χαρτιά τους ενόψει των αλλαγών στον εκλογικό νόμο αναμένεται να ανοίξουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο πρωθυπουργός, αυτή την εβδομάδα, στις συναντήσεις κορυφής που θα διεξαχθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κλίνει προς την υιοθέτηση της απλής αναλογικής με το όριο εισόδου 3% στη Βουλή, αν και οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα εξαρτηθούν από την στάση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
eklogikosnomos

του Γιώργου Μελιγγώνη

Η τελική πρόταση που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση ενόψει της αλλαγής του εκλογικού νόμου συνεχίζει να «παίζεται» για δύο λόγους: πρώτον, διότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για την κυβερνησιμότητα της χώρας και εισηγούνται την υιοθέτηση συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, με περιορισμό του μπόνους στις 27 ή 30 έδρες. Δεύτερον, διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως άρρητο στόχο να επιτευχθεί συναίνεση 2/3 στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες –και όχι από τις μεθεπόμενες- εκλογές. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η υπερψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει όχι μόνο να ακούσει τις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ενδεχομένως να υιοθετήσει και κάποιες απ’ αυτές.

Ποντάροντας στο… ΚΚΕ

Επί της ουσίας, τα μαθηματικά της παρούσης Βουλής είναι εξαιρετικά δύσκολα για να διασφαλιστούν οι 200 ψήφοι. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης (153) μαζί με τα κόμματα του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ: 16 βουλευτές, Ποτάμι: 10 βουλευτές, Ένωση Κεντρώων: 9 βουλευτές) αριθμούν 188 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει με την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη, θα έχει εξασφαλίσει 188 βουλευτές και θα υπολείπονται άλλοι 12 για τον μαγικό αριθμό «200». Ως εκ τούτου, το Μαξίμου θα πρέπει να αποσπάσει την στήριξη του Περισσού, που διαθέτει 15 βουλευτές, αφού ουδείς, προφανώς, θα μπει σε συνεννόηση με την Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη διευκρινίσει ότι δεν ψηφίζει απλή αναλογική, αφού τάσσεται υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων.

Η πρόταση

Ωστόσο, ακόμη και η συμφωνία των κομμάτων του Κέντρου δεν είναι εύκολη υπόθεση: ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν «ψήνεται» για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης θα ψήφιζε απλή αναλογική χωρίς, όμως, όριο εισόδου στη Βουλή. Επίσης, θεωρείται δύσκολο να ψηφίσει ο Περισσός οποιαδήποτε «νόθευση» στην απλή αναλογική, όπως το όριο εισόδου του 3%, αλλά και τυχόν κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ή τον «διορισμό» βουλευτών μέσω λίστας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, κλίνει προς την υιοθέτηση της απλής αναλογικής με τη διατήρηση του σημερινού ορίου εισόδου στη Βουλή (3%), καίτοι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν φωνές και εισηγήσεις που ζητούσαν την μείωση του συγκεκριμένου ορίου στο 2%. Επίσης, δεν έχει ακόμη φύγει από το τραπέζι και η πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, που προβλέπει τη διατήρηση του μπόνους των 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή για τον συνασπισμό των κομμάτων που θα πάρουν πάνω από 40%. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα κόμματα αυτά να έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν, ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει με το μπόνους, αν κάποιο από τα κόμματα ενός κυβερνητικού συνασπισμού αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.