ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε με 190 «Ναι»-Αποχώρησε η ΝΔ

Και με ψήφους της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε η τροπολογία για τις off shore

Με 190 «Ναι» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ «παρών» δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Η τροπολογία, ορίζει, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)».

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία - η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Ν. Παρασκευόπουλο, Ευ. Τσακαλώτο και Δ. Παπαγγελόπουλο - αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.

Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.

Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Αποχώρησε η ΝΔ

Αποχώρησε η Ν.Δ. από την συζήτηση της τροπολογίας για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και ότι «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης».

«Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.