ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές διοικήσεων

Φήμες για μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές πιθανά και στο ΤΧΣ
trapeza

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αξιολόγηση και η αναδόμηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, την ίδια ώρα που αναζωπυρώνονται οι φήμες για σαρωτικές αλλαγές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά ακόμα και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την επόμενη εβδομάδα το ΤΧΣ θα ενημερώσει αναλυτικά τις διοικήσεις των τραπεζών για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα υποδείξει ποια μέλη πληρούν και ποια όχι τα κριτήρια του νόμου. Το ΤΧΣ θα αποστείλει μια γενική αξιολόγηση για τη συνολική λειτουργία και τη δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Επιπλέον όμως θα αποστείλει και την αναλυτική αξιολόγηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου κάθε τράπεζας, όπου θα επισημαίνεται αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ορισμένες πηγές εμφανίζονταν βέβαιες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία και ότι σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα καθυστερήσουν. Οι εκτιμήσεις αυτές ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών είναι μάλλον αβάσιμες.

Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε ύστερα από δηλώσεις στις αρχές Ιουνίου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης «πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ήδη η κυβέρνηση». Πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή άσκησε και η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Μιλώντας σε συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για την ανάγκη ποικιλομορφίας δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων και εμπειρίας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο, ο οποίος ζητεί τραπεζική και μόνο εμπειρία.

Ωστόσο καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές όχι μόνον αποκλείουν αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα επιταχυνθούν. Οπως σημειώνουν, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται αναφορά για την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αξιολόγηση και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την ευθυγράμμιση των τραπεζών με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, και αν χρειαστεί, δηλαδή αν κάποια μέλη που κριθούν ακατάλληλα επιμείνουν να μην παραιτηθούν, οι Αρχές θα αναλάβουν περαιτέρω δράση, ακόμα και να αλλάξουν το εποπτικό πλαίσιο.

Η εμπλοκή στην Πειραιώς

Εμπλοκή της τελευταία στιγμής σημειώθηκε στον Όμιλο Πειραιώς. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας με στόχο να ληφθεί η απόφαση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ωστόσο νωρίς το πρωί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, αν και είχε δώσει θετική προέγκριση πριν από λίγες ημέρες, τελικά δεν ενέκρινε την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Μετά την εξέλιξη αυτή το Δ.Σ. του ομίλου προχώρησε στην εκλογή ως νέου μέλους του κ. Γιώργου Πουλόπουλου στον οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε σήμερα τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει άμεσα νέα διαδικασία την οποία θα τρέξει και πάλι η EgonZehnder με στόχο την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.