ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση-Οι αποφάσεις που «κλείδωσαν»

Σύσκεψη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
tsipras maximou

Εξερχόμενοι της σύσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπαν ότι στις 24 Ιουλίου, ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση μέσα στην ίδια την κοινωνία, ένας διάλογος δημοκρατίας και επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος για την «4η Ελληνική Δημοκρατία» με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα «νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».

«Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε: «Αυτόν τον οδικό χάρτη συζητήσαμε με τον κ. Κουρουμπλή και τον πρωθυπουργό, για ένα Σύνταγμα πολιτών. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης που θα ξεκινήσει από κάτω, από την κοινωνία, και όχι απλώς μιας συζήτησης των πολιτικών που θα εισάγει νέες μορφές άμεσης δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα και θα ανατάξει το τελευταίο».

«Προχωρούμε λοιπόν στην πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία", για βαθιά συζήτηση δημοκρατίας, μέσα στην κοινωνία και όχι πάνω από αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θα γίνει μελλοντικά, μας λένε οι συμμορίτες τούτης της φαιδρής Κυβέρνησης, μιά συζήτησης για το αν και πως θα » συζητήσουμε » αν και οταν αποφασίσουμε οτι θέλουμε να αναθεωρήσουμε ορισμένα αρθρα του νοσούντος εδώ και χρόνια Συντάγματος μας…

  Θα αποφασίσει ο Τσίπρας και η αριστερή πλευρά του παντελονιού του, στην οποία περιέχονται όλες οι υποσχέσεις και τα ψέματα του προς τον Ελληνικό Λαό, οτι δήθεν –όπως δήλωνε τότε τον καιρό των καταλήψεών του και των επιθέσεων πυράς του Κοινοβουλίου και του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη — για του αν το αρθρο 86 του Συνταγματός μας είναι ή όχι πρόσκληση στην διαφθορά , την αυθαιρεσία και την κλεψιά από πολιτικούς και Δημόσιους Λειτουργούς ή τα ειδικά συμφέροντα που τους οπλίζουν, να κλέβουν την χώρα μας » βάσει του υπάρχοντος Συνταγματος μας.

  Το ίδιο δεν μας μας έλεγε και ο Σαμαράς καθε παραμονή εκλογικής Αναμέτρησης μέχρι που πήγε στον αγύριστο από κεί που ηρθε σαν Μακεδονομάχος ή Μνημονιομάχος.

  Τούτοι δω όμως με την φαυλότητα του Κουρουμπλή εχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο ….
  ΟΙ πρόμαχοι της απλής αναλογικής από τοτε που θυμάμαι τον εαυτόν μου, γευόμενοι το μέλι της καρέκλας τους πήγαν ακόμη με τον διάολο προκειμένου να κωλλησουν για τα καλά σ´αυτήν. Τώρα αντί » διάολου » διάβαζε «Καμμένος » και έπερχόμενος γιά το μέλλον Λεβέντης ….
  Φέρτε κύριοι , τον νόμο στην Βουλή τώρα, για την αναθεώρηση του Συντάγματος . Ξέρουμε όλοι που χρειάζονται οι Συνταγματικές αλλαγές και πόσο γρήγορα!

  Ο Παπανδρέου σε αντίθεση με τους προηγούμενους και με τους επόμενους του, επειδή πραγματικά και πίστευε και ήθελε τις αλλαγές, τις έκανε και χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία ειχε δρομολογήσει για το 2013 οπότε η Βουλή ηταν αναθεωριτική και μπορούσε να προχωρήσει . Τι έκανε λοιπόν ;
  Μεταξύ αλλων :
  Δημιουργήθηκε (Νόμος 3932/2011) η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες » ,
  έφερε και ψήφιςε στην Βουλή τον νόμο που προβλέπει το Σύνταγμα, για την διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων.
  Ίδρυσε την νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

  «Όποιος δεν θέλει λοιπόν να ζημώσει, δέκα μέρες κοσκινάει ..» Και μας αραδιάζει υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρεί.

  Η σημερινή κυβερνησης και μαζί της σχεδόν , ολη η σημερινή αντιπολίτευσης μας δουλεύει όπως και στα μνημόνια » ψηλό Γαζί «.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.