ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στο «Νησί»

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Πίστευε σ΄έναν καλύτερο κόσμο. Πρόκειται για μία επίθεση κατά της ανθρωπότητας, κατά της δημοκρατίας. Με πηχυαίους τίτλους και εξαίροντας το ήθος της αδικοχαμένης Βρετανής πολιτικού, Τζο Κοξ, ο βρετανικός Τύπος αποτίει φόρο φόρο τιμής στην βουλευτή των Εργατικών.
Jo Cox shooting

Eνα 24ωρο μετά την δολοφονία της 42χρονης γυναίκας, τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων καταδικάζουν το θλιβερό γεγονός πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της Κοξ, μιας γυναίκας που μαχόταν εναντίον του μίσους που της αφαίρεσε τη ζωή.

The Guardian

«Πίστευε σ΄ένα καλύτερο κόσμο και γι΄αυτό αγωνιζόταν καθημερινά», γράφει η ημερήσια βρετανική εφημερίδα «The Guardian» επικαλούμενη την συγκινησιακά φορτισμένη δήλωση του συζύγου τους, μετά τον χαμό της Τζο. Η ίδια εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ της άτυχης γυναίκας επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μία επίθεση κατά της ανθρωπότητας, κατά της δημοκρατίας».

Η «Daily Telegraph» όπως και η «Mirror» κάνουν επίσης εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του συζύγου της Κοξ.

The Times

«H βουλευτής που δολοφονήθηκε είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά απειλών για την ασφάλειά της», υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι Times του Λονδίνου. Τον πρωτοσέλιδο τίτλο συνοδεύει η ακόλουθη φράση: «Ο δολοφόνος φώναξε: Πρώτα η Βρετανία».

The Independent

Στην βρετανική εφημερίδα «Independent», ο Σαντίκ Καν, ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, υποστηρίζει πως η Τζο Κοξ ήταν από τους καλύτερους πολιτικούς. «Οποιος την γνώριζε, καταλάβαινε ότι ήταν ιδιαίτερη. Η Τζο ήταν μία από τους πιο έξυπνους και ανεξάρτητους βουλευτές, ένα σοβαρό πρόσωπο αγαπητό απ΄όλα τα κόμματα». «Μητέρα. Περήφανη κόρη του Yorkshire (βόρεια Βρετανία). Βουλευτής. Δολοφονήθηκε ενώ υπηρετούσε το λαό», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας.

The Yorkshire Evening Post
«Η δική μας Τζο», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «The Yorkshire Evening Post» που επικαλείται τις δηλώσεις του συζύγου της Τζο. «Η Τζο ήθελε διακαώς δύο πράγματα: 1ον Τα δύο παιδιά μας να έχουν την αγάπη μας και, δεύτερον, να είμαστε πάντα ενωμένοι ενάντια στο μίσος που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει καμία θρησκεία, καμία φυλή, είναι ένα δηλητήριο», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Finanial Times

Στις πολιτικές συνέπειες της δολοφονίας της Κοξ εστιάζουν κυρίως οι «Financial Times». To συγκεκριμένο δημοσίευμα κάνει λόγο και στην εκστρατεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που έχει παγώσει προς το παρόν. «Η δολοφονία της Τζο Κοξ φρενάρει απότομα την εκστρατεία για το δημοψήφισμα», γράφει μεταξύ άλλων η οικονομική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.