ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκτέλεση του Μνημονίου θα κρίνει τις πολιτικές αποφάσεις του Μαξίμου

Τετράμηνο - βαρόμετρο για τις εξελίξεις του χειμώνα

Καθοριστικό είναι για την κυβέρνηση και τη χώρα το τετράμηνο που έχει ξεκινήσει, καθώς όσο κι αν η κυβέρνηση «πιστεύει» στο αφήγημά της, το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προγράμματος αλλά και οι συνεχόμενες «υποχωρήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ από τις πολιτικές του διακηρύξεις δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ερχόμενο χειμώνα και κρατούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÅÐÉÊÅÖÁËÇÓ ÔÏÕ "ÐÏÔÁÌÉÏÕ" ÓÔ. ÈÅÏÄÙÑÁÊÇ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Βεβαίως, προσώρας ίσως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός είναι σταθερά προσηλωμένος στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και αναμένει αυτό να βγάλει τη χώρα στο «ξέφωτο», επισφραγίζοντας την πορεία εξόδου από την κρίση.

Δεύτερες σκέψεις

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Μνημόνιο, οι δεσμεύσεις της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και τα θέματα-«αγκάθια» που θα συνοδεύσουν την δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσουν σε γενικότερο εκτροχιασμό την οικονομία. Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να πιστεύει ότι το πρόγραμμα είναι «εφαρμόσιμο» και με πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο η αλήθεια είναι –και το παραδέχονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη- πως αυτή τη στιγμή, η εκτέλεση του Μνημονίου και η επιτυχία του κρέμονται από μία πολύ λεπτή κλωστή, που μπορεί να σπάσει στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό διότι, από τη μια η επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί μεν συνθήκες σταθερότητας και αξιοπιστίας, από την άλλη ο λογαριασμός για την κοινωνία είναι βαρύς και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά ότι οι πολίτες θα καταφέρουν να τον σηκώσουν. Με άλλα λόγια, η λεπτή ισορροπία στην οποία κινείται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: Από τη μία, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποδώσει το κυβερνητικό αφήγημα, να «ζωντανέψει» η οικονομία το καλοκαίρι, με την συμβολή των θετικών αποφάσεων της ΕΚΤ, της ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, των επενδύσεων από το «πακέτο Γιούνκερ», αλλά και της προσέλκυσης άλλων ιδιωτικών επενδύσεων. Από την άλλη, σοβαρές είναι και οι πιθανότητες εκτροχιασμού του προγράμματος, αν, ο μη γένοιτο,
αποδειχθεί ότι τα μέτρα και οι φόροι βαθαίνουν την ύφεση και αν οι πολίτες κηρύξουν «στάση πληρωμών», δημιουργώντας νέες «μαύρες τρύπες» στα δημόσια έσοδα. Μ’ άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί στ’ αλήθεια να γνωρίζει αν το πρόγραμμα θα παραμείνει εντός τροχιάς ή αν σιγά σιγά θα αρχίσει να διαφαίνεται ως σοβαρή πιθανότητα η ενεργοποίηση του «κόφτη», για να αντισταθμιστούν τυχόν αστοχίες λόγω ύφεσης και λόγω μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

«Τώρα τρέχουμε»

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά –και το έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του- ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας του προγράμματος είναι οι διαχειριστικές ικανότητες των υπουργών. «Δεν επιτρέπεται καμία αστοχία, γιατί κάθε αστοχία μπορεί να κοστίσει δυσανάλογα πολύ», υποστηρίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ενώ ο πρωθυπουργός για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να «τρέξουν» όλα τα εκκρεμή θέματα των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ταχύτητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα που θα δείξουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών, την επιστροφή των «αδήλωτων» καταθέσεων, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS. Επίσης, κομβικός είναι ο ρόλος των δύο κορυφαίων «κοινωνικών υπουργείων», καθώς πολλά θα κριθούν από την ικανότητα της κυβέρνησης να στείλει μηνύματα ανακούφισης στους πολίτες. Μηνύματα τα οποία μπορούν να σταλούν, αν βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στην δημόσια Υγεία, αλλά και στην Παιδεία.
Τέλος, μένει να φανεί η αποδοτικότητα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Καταπολέμησης της Ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Βαρύ κλίμα

Εξάλλου, τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητα και για έναν πρόσθετο λόγο: το κλίμα σιγά σιγά στον ΣΥΡΙΖΑ βαραίνει και καθίσταται σαφές ότι οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και τα στελέχη του, δεν μπορούν να… αντέξουν τα πάντα. Ήδη, η γκρίνια για την 24ωρη «προθεσμία» που έδωσε προχθές το Euroworking Group να κλείσουν τα «προαπαιτούμενα» έγινε αισθητή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την υποχώρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, καίτοι η επαναδιαπραγμάτευση ήταν σκληρή και η σύμβαση διαφέρει κατά πολύ από την αρχική σύμβαση παραχώρησης, που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Φθινόπωρο αποφάσεων

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έχουν οδηγήσει το Μαξίμου σε συμπεράσματα το φθινόπωρο. Τότε θα φανεί αν η υπερφορολόγηση θα έχει πυροδοτήσει οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και αν ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και της εμφάνισής του στην ΔΕΘ, να κηρύξει την έναρξη μίας άλλης πολιτικής περιόδου. Επίσης, ως τότε, θα έχει επίσης φανεί αν η οικονομία θα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης και αν τα δημόσια έσοδα -όπως και συνολικά το Μνημόνιο- θα κινούνται εντός τροχιάς ή όχι. Στην περίπτωση που τα πράγματα κυλήσουν όπως έχουν… προϋπολογιστεί, οι εξελίξεις του χειμώνα θα είναι γραμμικές: ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο Συνέδριο, στον «διορθωτικό» ανασχηματισμό και θα δίνει χρόνο στον χρόνο, περιμένοντας να αναπτύξει η χώρα ταχύ βήμα εξόδου από την κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπάρξει κίνδυνος γενικότερου εκτροχιασμού και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη» αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, τότε το ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων… χειμωνιάτικα, θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του, με βασικό γνώμονα να παραμείνει ανέπαφο το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμματος εξουσίας»…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν η αντιπολίτευση υποχρέωνε τον τσίπρα να μην κάνει εκλογές.
    τον ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση είχε χάσει τη δεδηλωμένη κι έφερε προς ψήφιση το χειρότερο μνημόνιο.
    η αντιπολίτευση έσωσε κυριολεκτικά τον τσίπρα από τη….φυλακή ψηφίζοντας άνευ όρων το μνημόνιο ο οποίος τσίπρας τους κοίμησε κι έκανε εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.