ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνίες Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς

«Θεσμική αντεπίθεση» με Σύνταγμα - απλή αναλογική

Παρότι στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το φθινόπωρο που έρχεται είναι καυτό, αλλά και ότι οι «θεσμικές» αλλαγές δεν… θα γεμίσουν τα πορτοφόλια των πολιτών που αδειάσουν από τους φόρους, η κυβέρνηση εκκινεί διαδικασία «θεσμικής αντεπίθεσης», με διπλό στόχο: αφενός, να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτύπωμά του στη θεσμική λειτουργία του κράτους και στο Σύνταγμα, αφετέρου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.
tsipras

του Γιώργου Μελιγγώνη

Έτσι, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες οδηγίες στους δύο βασικά εμπλεκόμενους υπουργούς, σε μαραθώνια σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου: ο μεν υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε τις βασικές κατευθυντήριες
γραμμές για τον νέο εκλογικό νόμο, ο δε συνταγματολόγος και υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επιφορτίστηκε με την ευθύνη σύνταξης της πρότασης της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα, αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση στις 24 Ιουλίου, δηλαδή ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας –ούτως ώστε να συμβολιστεί η δημοκρατική «αναθέσμιση» της ελληνικής Πολιτείας.

Απλή, αλλά… ενισχυμένη!

Το βασικότερο «αγκάθι» στις νέες αλλαγές αποτελεί ο εκλογικός νόμος και δη το δίλημμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις προγραμματικές, αλλά και ιστορικές διακηρύξεις του, θα επιμείνει στην απλή αναλογική ή αν θα υποπέσει στον «πειρασμό» του μπόνους εδρών, λόγω της μετεξέλιξής του σε κόμμα εξουσίας. Το εν λόγω δίλημμα δεν έχει ακόμη βρει απάντηση, καθώς ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις υπέρ της απλής αναλογικής (γι’ αυτήν μιλούν ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος) αλλά και προτάσεις να διατηρηθεί ένα μπόνους εδρών, προκειμένου να μην περιπέσει η Ελλάδα σε κατάσταση διαρκούς ακυβερνησίας και σε κυβερνήσεις «ελάχιστου κοινού παρονομαστή». Όπως και να έχει, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η απλή αναλογική «θα είναι η αφετηρία», καθώς ακόμη κι αν διατηρηθεί το μπόνους των εδρών, αυτό θα μειωθεί στις 20-30 έδρες, από 50 που είναι σήμερα. Πάντως, ακόμη κι έτσι, το σύστημα προφανώς θα είναι ενισχυμένη αναλογική, απλώς η… ενίσχυση θα είναι μικρότερη από το παρελθόν.

Βεβαίως, στο Μαξίμου δεν περνά απαρατήρητη η προοπτική ευρύτερων συναινέσεων και διασφάλισης 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο. Ως γνωστόν, βάσει Συντάγματος, για να ισχύσει ένας εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής –ήτοι από 200 βουλευτές. Διαφορετικά, αν ψηφιστεί μόνο από την συμπολίτευση, τότε ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Στο Μαξίμου, λοιπόν, γνωρίζουν πως η απλή αναλογική είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αφού πιθανότατα σε μία τέτοια πρόταση θα συναινούσαν
το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, αλλά πιθανότατα και το ΚΚΕ.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι πληροφορίες για «σπάσιμο» των πολυεδρικών περιφερειών, προκειμένου καμία να μην αναδεικνύει περισσότερους από 10 βουλευτές –κάτι που σημαίνει ότι το «καμπανάκι» των αλλαγών δε θα χτυπήσει μόνο για την Β’ Αθηνών, την Α’ Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής (παλιό Υπόλοιπο), αλλά και για πολυεδρικές περιφέρειες εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής.

Συνταγματικές αλλαγές

Πέραν του εκλογικού νόμου, σοβαρές αλλαγές δρομολογεί η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όλα δείχνουν ότι το θέμα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ θεωρείται δεδομένη η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως επίσης και η αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας, προκειμένου αυτή να περιορίζεται και τύποις στην άσκηση πολιτικής και να μην «προστατεύει» τους βουλευτές από… άλλα θέματα.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί όριο βουλευτικών θητειών, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των «επαγγελματιών βουλευτών», αλλά και περιορισμός στο ποιος μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός –συγκεκριμένα, προωθείται «ασυμβίβαστο» προκειμένου να μην μπορεί να αναλάβει εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο την πρωθυπουργία της χώρας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου σκέφτονται την θεσμοθέτηση «σταθερής κυβερνητικής θητείας τετραετίας», πράγμα που σημαίνει ότι αν προκληθούν πρόωρες εκλογές πριν εκπνεύσουν τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες, όποιος εκλεγεί θα κυβερνήσει έως ότου… λήξει αυτή η τετραετία. Πάντως, η συγκεκριμένη πρόβλεψη χωράει… πολλή κουβέντα, αφού ευνοεί μικροπολιτικούς σχεδιασμούς «παρενθέσεων», που θα οδηγήσουν σε δεύτερη μοίρα εξ αντικειμένου τις ανάγκες της χώρας. Φυσικά, στο νέο Σύνταγμα θα περιληφθούν προτάσεις και για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, αλλά και για την υποβολή πρότασης νόμου στη Βουλή από την κοινωνία, αν αυτή συνοδεύεται από 60.000 ή 80.000 υπογραφές.

Επιδιώκοντας τη συναίνεση

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να διεξαγάγει συζητήσεις επί του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο –ήτοι, να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, να διαβουλευθεί και, φυσικά, να αναζητήσει συναινέσεις. Ειδικά για το θέμα του εκλογικού νόμου, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης και συνεννόησης, προκειμένου ο νέος νόμος να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες –και όχι από τις μεθεπόμενες- εκλογές.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η χρεωκοπεια ξεκινησε με την ΕΛΣΤΑΤ,που ειχε σαν προισταμενο …καποιον Γεωργιου (αν θυμαμαι καλα) ,ο οποιος ηταν εντεταλμενος απο το ΔΝΤ. Ο κ.Κ Καραμανλης ελεγε τοτε …οτι το χρεος ,η το ελλειμα δεν θυμαμαι καλα , οτι ηταν 6%. Αντε να ειταν 9% που ηταν μια αλλη αποψη .Πως η ΕΛΣΤΑΤ το εβγαλε 16; ; ; ; ! ! !.Αρα η καταστροφη της χωρας μας …μαγειρευοτανε απο….εξω.Επειτα να ρωτησω κατι απλο : ποσοι ειχαν αυτοκτονησει οταν ειχαμε τη …δραχμη , η ποσοι πειναγανε ….τοτε; ; ; ;.Ποσοι αυτοκτονησανε με το ερω , και ποσοι ψα νουν στους σκοπιδοτενσκεδες ….για αποφαγια; ; ; ;? Αυτα τα λιγα και ζητω συγνωμη αν στενοχωρησα …καποιους……Χαιρετε.

 2. NB 15:16 07/06/2016

  Πόσο αλήθεια έχουμε μετανιώσει όλοι σήμερα ?
  Γράφει ο Ν Βράχος.(20.10.13)
  =========================
  Τώρα, που η θαμπάδα του πρωτόγνωρου φόβου, της απορίας και της οργής πέρασε, σήμερα νομίζω, μπορούμε να κοιτάξουμε τον καθρέφτη λοξά και να μονολογήσουμε:
  ΣΗΜΕΡΑ είμαστε όλοι σχεδόν οι Έλληνες φιλομνημονιακοί, δηλαδή αναγνωρίσαμε τελικά, ότι είχε δίκιο ο πρωθυπουργός το 2010, και αν δεν τον ανατρέπαμε, θα είχαμε μπεί στο δρόμο για μια νέα Ελλάδα με μέλλον και όραμα.
  Πόσο αλήθεια έχουμε μετανιώσει όλοι σήμερα ?
  ‘’ Πόσο βιαστήκαμε να καταδικάσουμε, ανθρώπους και να απορρίψουμε πολιτικές , τις οποίες σχεδόν δεν είχαμε αντιληφθεί, τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Πόσο εύκολα αρπάξαμε το κοντάρι με τη σημαία της ‘’αντιδραστικής ευκαιρίας’’ και βγήκαμε στους δρόμους φωνάζοντας : [[ Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή]] ! Πόσο άγνωστα και τρομακτικά κενά του ‘’αύριο’’ συγκρούστηκαν με μανία και αγριότητα με την παθογένεια του χθές και τα..’’φυστίκια’’ Αιγίνης, της καθημερινής μας ασχολίας και προβληματισμού;’’
  *Πόσο δύσκολο είναι πια σήμερα, να ξεχάσουμε τους εφιάλτες και τους υβριστές εκείνης της περιόδου, αυτούς που χωρίς δισταγμό σήκωσαν την σημαία του ‘’οργισμένου αγωνιστή της δωροληψίας’’;
  *Τι έκαναν όλοι αυτοί που ποδηγέτησαν ‘’το πλήθος’’ και μετρούσαν μόνο ..αυτοκτονίες και …εχθρούς, που ζητούσαν και έψαχναν για αιμοδότες οπαδούς της άρνησης και της ισοπέδωσης, των ανεξόφλητων ακόμη περιουσιών μας; Τι έκαναν και γιατί, όλοι αυτοί που οδήγησαν το λαό στην απόγνωση και την οικονομία στην αποτελμάτωση;
  * Τότε που η Ελλάδα αγωνιζόταν για την ύπαρξή της, την εθνική της αξιοπρέπεια, και έλεγε ένα δεύτερο ΟΧΙ στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις και ευτελισμούς, ένα όχι για την κοινωνική απαλλοτρίωση και γενοκτονία του λαού μας.
  *Τότε που ένας, ΜΟΝΟΣ του, μάχονταν μέσα κι έξω κι όλοι του τραβούσαν το..χαλί!
  *Τότε που ζητούσαμε χρήματα για να μη πτωχεύσουμε, αφού μας έκρυψαν οι λιποτάκτες την αλήθεια και οι άλλοι που έφυγαν και άλλοι που κυβερνούν σήμερα!!!
  *Τότε που έπρεπε σε δύο μήνες να βρούμε 30 Δις Ευρώ και κανείς δεν μας έδινε.
  *Τότε που οι βρικόλακες της Ευρώπης «έμπαιναν» στην Ελλάδα από τις κερκόπορτες των αθλίων, μα και αιώνιων εφιαλτών της πατρίδας μας.
  *Τώρα ξέρουμε όλοι την αλήθεια, ανεξάρτητα αν το αποδεχόμαστε δημόσια ή κατ΄ιδίαν. Ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχουμε σαν κράτος, υπάρχουν μισθοί συντάξεις έξοδα γιατί την δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να θυσιαστεί για την Ελλάδα.
  Άραγε, γιατί τόσο εύκολα συνεχίζουμε να πέφτουμε θύματα , μιας παρορμητικής άγνοιας, μιας εύκολης αντίδρασης, μιας μοναδικής σχεδόν μετεμφυλιακής αντεκδίκησης;
  *Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η πορεία της χώρας μας βρίσκεται στη πιο δύσκολη καμπή της , έτσι όπως την οδήγησαν ανίδεοι καπετάνιοι με παμφάγους ναύτες της αρπαχτής. Σήμερα πρέπει να προσέξουμε τα επόμενα βήματά μας και να τιμωρήσουμε εκείνους που είτε εκούσια είτε και συνειδητά μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.
  *Αυτούς βρίσκονται στις ΚΛΕΜΕΝΕΣ πολυθρόνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτούς που δύο χρόνια συμπεριφέρθηκαν σαν βάνδαλοι καταστροφείς στην οικονομία μας και στη δημόσια διοίκηση, με μόνο στόχο την αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου.
  Σήμερα, από ‘’κλεμμένες’’ θέσεις ζητάνε την υποστήριξή μας, την κατανόησή μας, την επιδοκιμασία μας και τελικά την ψήφο μας.
  * Δεν είναι εγκληματική ΑΝΑΙΔΕΙΑ και ΘΡΑΣΟΣ του Σαμαρά και του Τσίπρα να ‘’ξεχνούν’’ ότι αυτοί διέλυσαν , ότι είχε απομείνει από την αδρανή, ύποπτη και εθνικά προδοτική διακυβέρνηση του Καραμανλή της σκοπιμότητας και της αναισθησίας?
  Ξέρουμε άραγε ποιοι είμαστε, τι είμαστε και τι ζητάμε;
  Ποιος θα μας απαντήσει , αν όχι η ιστορική μας διαδρομή; Κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, ή, πάντα κάνουν λάθη οι..άλλοι, κι εμείς τους τα ’’αναγνωρίζουμε’’… ανακουφισμένοι ;

  ΥΓ.
  Αυτά γράφαμε και αυτά πιστεύαμε τότε, που όλοι σχεδόν οι εχθροί της δημοκρατίας και της διαφάνειας, οργισμένοι και ‘’ποτισμένοι’’ έκαιγαν τη σημαία της καρδιάς μας και της περηφάνιας μας, ‘’σκοτώνοντας το μέλλον των παιδιών μας οδηγώντας την πατρίδα μας στην χρεοκοπία και στο εθνικά αφανισμό.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.