ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Θετική η ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του waiver, αλλά με προϋποθέσεις

Απίθανη θεωρούν στελέχη τραπεζών την άμεση ενεργοποίηση του waiver από την ΕΚΤ λόγω των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
dragi

Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ το οποίο είχε προαναγγείλει την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, κάτι όμως που δεν θα γίνει. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες το πιθανότερο είναι μια θετική μεν απόφαση η οποία ωστόσο θα ενεργοποιηθεί μόνον όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Το πιθανότερο είναι η καθυστέρηση να είναι λίγων ημερών παρόλα αυτά αποτελεί πλήγμα καθώς τραυματίζει το θετικό κλίμα που πήγε να σχηματιστεί με την ολοκλήρωση (που δεν ολοκληρώθηκε ακριβώς) της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015 όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος, μετά την παρατεταμένη «διαπραγμάτευση». Με την επαναφορά του waiver, και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, το ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά του waiver θεωρείται το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας και εκτιμάται ότι θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.