ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι προβλέψεις του «συμπληρωματικού» Μνημονίου

Τι υπέγραψε η Αθήνα για την δόση των 7,5 δισ. – Νέες ανατροπές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακό

Τα ακριβή βήματα που θα κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες και μέχρι το «κλείσιμο» της … επόμενης αξιολόγησης (η οποία ξεκινά το φθινόπωρο) περιγράφει το επικαιροποιημένο Μνημονίο των 41 σελίδων που «σφράγισε» ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM): Νέες ανατροπές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις!
dosi

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με την έγκριση του  επικαιροποιημένου (supplemental Memorandum of Understanding) Μνημονίου από τον ESM απομένουν πλέον τα διαδικαστικά για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.: Μια δόση όμως που όπως προκύπτει από τις σελίδες συμπληρωματικού Μνημονίου συνοδεύεται με δεσμεύσεις που ξεκινούν από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων έως το ασφαλιστικό και το εργασιακό και από το φορολογικό έως τη δημόσια διοίκηση και τις διοικήσεις των τραπεζών .

Στο πεδίο των φόρων από τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση ξεχωρίζουν:

- Φόροι περιουσίας. Έως τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντικατάσταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών από εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2017 ( η εφαρμογή τους).

- Άμεσες κατασχέσεις. Προβλέπεται η άμεση ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες οι οποίοι δεν πληρώνουν ρυθμισμένες οφειλές ή δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μέσα από τέτοια μέτρα, προβλέπονται πρόσθετα έσοδα έως και 0,5% του ΑΕΠ ή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ έως το 2018.

- Αύξηση της ορίου για εξαίρεση από ΦΠΑ. Σήμερα το όριο προκειμένου επαγγελματίες και επιχειρήσεις να τύχουν εξαίρεσης από τον ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ ετήσιου τζίρου. Το όριο αυτό θα αυξηθεί στα 25.000 ευρώ και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στον Ιούνιο.

- Αδήλωτες καταθέσεις. Προβλέπεται στο Μνημόνιο πλέον η παροχή της δυνατότητας εθελοντικής αποκάλυψης , χωρίς όμως «αμνηστευτικές διατάξεις» σε συνδυασμό με διασταυρώσεις στοιχείων και υποβολή αιτημάτων παροχής στοιχείων από το εξωτερικό.

- Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων. Έως το τέλος Ιουνίου του 2016 θα πρέπει να έχουν επεναξεταστεί όλες οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων ώστε στη συνέχεια να καταργηθούν όσες είναι αναποτελεσματικές ή άδικες.

-  Φορολογικοί Κώδικες. Απαιτείται νομοθεσία έως τον Σεπτέμβριο 2016 ( βασικό παραδοτέο Ιανουαρίου 2017) για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τη συμβατότητά του με τις διατάξεις αναφορικά με το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές μικρών επιχειρήσεων οι οποίες εξαιρούνται από τον ΦΠΑ αλλά και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνοντας αλλαγές στις διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλετών σε δημοπρασίες. Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα απαιτείται κωδικοποίηση και απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ .

- Μετάβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Στο σημείο αυτό οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία θέτοντας μια σειρά από βασικά παραδοτέα ήαη από τον Ιούλιο 2016 όταν για παράδειγμα θα πρέπει να οριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο, επιβλέποντας τις διαδικασίες μετάβασης στην Ανεξάρτητη -πλέον -Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

- Αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Απαιτείται νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2016 για την αύξηση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και τη μείωση της χρήσης των μετρητών.

-  Μεγάλοι οφειλέτες. Δημοσιοποίηση καταλόγου μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου (βρίσκεται ήδη στα σκαριά) και κατηγοριοποίηση των μεγαλο-οφειλετών ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και τις πιθανότητες αποπληρωμής των χρεών τους ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

- Είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τη Φορολογική Διοίκηση. Το σχέδιο με διάφορα ενδιάμεσα στάδια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Ανοιχτά ζητήματα και στο ασφαλιστικό παράλληλα με την ευθυγράμμιση της εργατικής νομοθεσίας με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές έχει για τον Σεπτέμβριο  και ..μετά η ελληνική κυβέρνηση.

Τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει 3 δράσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή ενιαίων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Αναλυτικά, θα πρέπει να ολοκληρώσει την εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω :

- της κατάργησης της δυνατότητας που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ).

- την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπει χαμηλότερες εισφορές για την υγεία

-  την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων όλης της γενικής κυβέρνησης, με ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας, για τα οποία η έκθεση ορίζει ότι πρέπει να μειωθεί η πανσπερμία διατάξεων και να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα, με τη βοήθεια της παγκόσμιας τράπεζας.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση κανόνων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, χωρίς αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Όσον αφορά στα εργασιακά, η έκθεση ορίζει ότι στόχος του νέου προγράμματος πρέπει να είναι η διαφύλαξη της προόδου που έχει γίνει στο παρελθόν και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία και ανάγκη για σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εντός του Ιουλίου, η επιτροπή αυτόνομων εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί ήδη, θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο έκθεσης για το θεσμικό πλαίσιο ων συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων, και μετά από διαβούλευση με το ILO αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να καταθέσει ένα τελικό κείμενο, βάσει του οποίου θα ευθυγραμμιστεί η εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές.

Παραμένει η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αλλαγές, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Τι προβλέπει όμως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

Εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει μεταφερθεί στο νέο υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ) το δεύτερο κύμα κρατικών επιχειρήσεων.. Με το πρώτο κύμα μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ακολουθούν τα ΕΛΤΑ.

Νωρίτερα, και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, συμφωνήθηκε πως θα έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το 10% που κατέχει συνολικά το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΙΚΑ).

Μέσα στον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και για τα πρόσθετα ακίνητα, αλλά και τις κρατικές επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο.

Όπως αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο «έχει γίνει κατανοητό πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

Μάλιστα, προαπαιτούμενο της συμπληρωματικής συμφωνίας είναι πως μέχρι το Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα έχει κατάλογο και χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων στο υπερταμείο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα έχουν συμφωνήσει εντός του Ιουνίου στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι για το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου και θα είναι υπεύθυνα ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και ο εσωτερικός κανονισμός της εν λόγω εταιρείας.

Τον ίδιο μήνα το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των περιφερειακών αεροδρομίων(των 23 μικρότερων που δεν θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport) και των περιφερειακών λιμένων.

Τότε «θα μεταφέρει στο νέο ταμείο όσα δεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει». Προ ημερών, πάντως, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζε πως το σύνολο των 23 αεροδρομίων θα μεταφερθεί στο υπερταμείο, κάτι το οποίο φαίνεται πως θα γίνει σταδιακά. Στο συμπληρωματικό μνημόνιο αναφέρεται πως «το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται όλα τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία με τη συνεργασία των αρμοδίων υπουργείων με στόχο την πιθανή πώληση / αξιοποίηση από το νέο ταμείο, μέχρι το τελευταίο να ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Ο Σεπτέμβριος θα είναι πλήρης εξελίξεων για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς τον ίδιο μήνα πρέπει το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου να έχει επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο καθώς και τον διευθύνων σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.

Εντός του Ιουνίου καλείται η Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» στο επενδυτικό σχήμα υπό τον όμιλο Λάτση, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχει προχωρήσει η περίφημη αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ώστε να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Τον ίδιο μήνα, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να προκηρύξει το διαγωνισμό για την πολυετή παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων, αλλά και να έχει συμφωνήσει το μοντέλο συντήρησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.