ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγο πριν από τα ραντεβού τους με τον Τσίπρα...

Τι λένε για τον εκλογικό νόμο, Φώφη και Σταύρος

Τις θέσεις τους επί του εκλογικού νόμου, παρουσιάζουν λίγες ώρες πριν από τα ραντεβού τους με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,που συναντούν τον πρωθυπουργό σήμερα και αύριο αντίστοιχα.

Αμφότεροι πάντως, δεν κρύβουν τις αμφιβολίες τους για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Αν θέλουμεαλλαγή του εκλογικού νόμου για να μπορέσουμε με εθνική συνεννόηση καικυβερνήσεις συνεργασίας να υπηρετήσουμε μία εθνική γραμμή για την χώρα, καικατά πόσον υπάρχει αυτή η εθνική γραμμή, αναρωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά, πουθύμισε με νόημα την πρότασή της στον πρωθυπουργό πέρσι να αξιοποιήσει τησυναίνεση που έβρισκε από πέντε κόμματα και συνολικά 250 βουλευτές, δεσμευόμενοςότι δεν θα πήγαινε σε εκλογές, για να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικούνόμου. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η επικεφαλής της ΔημοκρατικήςΣυμπαράταξης θύμισε τις αποφάσεις της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του φορέα στοθέμα του εκλογικού νόμου. Μιλούν για απλή αναλογική, κατώφλι εισόδου ενόςκόμματος στη Βουλή στο 3% και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Από εκεί καιπέρα, συζητούν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με ένα μπόνους πολύμικρότερο από το σημερινό, εφόσον αυτό συγκεντρώσει πάνω από 40% ή 42%, μεστόχο προφανώς την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα στην χώρα. Όσογια την συζήτηση που γίνεται περί ψήφου στα 17, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότιήταν το κόμμα της και μάλιστα με υπουργό Εσωτερικών τον πατέρα της ΓιώργοΓεννηματά, που καθιέρωσε την ψήφο στα 18 και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε ναείναι αρνητικό σε μία τέτοια εξέλιξη…

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, προσέρχεται στοσημερινό ραντεβού της με τον πρωθυπουργό στις τέσσερις το απόγευμα, προκειμένουνα ακούσει κυρίως τι έχει να της πει εκείνος, ενώ εξακολουθεί να ξορκίζει ως«μεγάλο λάθος» το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές την ώρα πουη χώρα ήταν για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξόδου από τηνΕυρωζώνη. «Τέσσερις φορές οδήγησαν την χώρα σε εκλογές η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατίθεωρούσαν ότι ο καθένας από μόνος του μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας»,είπε, υποστηρίζοντας όμως πως το συμφέρον του ελληνικού λαού δεν εξαρτάται απότο ποιος εκ των δύο θα είναι ο πρωθυπουργός…

Την καχυποψία του δεν έκρυψε, από τηνπλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς δεν γνωρίζει τι προτείνει η κυβέρνηση.Υποστήριξε, μάλιστα, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕ στοιχειωδώς θαέπρεπε να είχαν παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πρότασή τους γιατον εκλογικό νόμο, ενώ το ίδιο θα έπρεπε να έχει κάνει η αντιπολίτευση, τηνοποία κατηγόρησε ότι παίζει ‘κρυφτούλι’, μη στηρίζοντας την αλλαγή τουεκλογικού νόμου, όταν βλέπει την εξουσία να πηγαίνει προς το μέρος της.

Όσον αφορά στις θέσεις του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, για μείωση του μπόνους των 50 εδρών σε 15-25,ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα και για σπάσιμο των περιφερειών. Ζήτησε ακόμα να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρχουν λίστες ή σταυρός και αν θα ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού και για πόσες έδρες, θυμίζοντας την πρόταση του Ποταμιού, πέντε έδρες να εκλέγονται από την Ομογένεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.