ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Τι προβλέπει η Moody’s για τα «κόκκινα» δάνεια

Αισιοδοξία για αναστροφή της αρνητικής πορείας...
moodys

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Moody’s για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης, ενώ χαρακτηρίζει «credit positive» τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του2016.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μειώθηκε κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 με την Eurobank και την Πειραιώς να εμφανίζουν αρνητικό σχηματισμό NPLs -2% εξέλιξη που τις επέτρεψε να προχωρήσουν σε μείωση των προβλέψεων. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό του σχηματισμού νέων προβληματικών δανείων και την σημαντική διαγραφή προβληματικών χορηγήσεων.

Συνολικά οι εγχώριες τράπεζες στο α’ τρίμηνο προχώρησαν στη μείωση των προβλέψεων κατά 71%. Οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν ότι θα μειωθεί η τάση, τόσο στο σχηματισμό κόκκινων δανείων, όσο και στις προβλέψεις σε όλο το 2016 και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς. Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες φέτος ενώ στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάιο Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν τη συμφωνία με την KKR για να δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται η Pillarstone για να διαχειριστεί προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων. Παρά τα θετικά αυτά σημεία η Moody’s υπενθυμίζει ότι τα NPLs παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα περίπου στο 37% των δανείων αποτελώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο. Οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια, και συνεπή υλοποίηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Στουρνάρας: Προτεραιότητα τα «κόκκινα» δάνεια

Μιλώντας σε εκδήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της ΤτΕ είναι να συμβάλει προς μία βιώσιμη λύση για τη διαχείριση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημείωσε ακόμα ότι η προληπτική αναδιάρθρωση των δανείων και η άμεση εμπλοκή των private equity fund θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.