ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αρχές της εβδομάδας η δόση

Την Παρασκευή η απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ.ευρώ

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα ενέκριναν οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι το πρωί της Παρασκευής οι διοικητές του ΕΜΣ θα λάβουν και τυπικά πλέον την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το καθεστώς των μελών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι αφορά εθνικές νομοθετικές διαδικασίες. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν, καθώς και τον Μηχανισμό Αυτόματης Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

«Με αυτό το ποσό, ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς τα συνολικά δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με τον EFSF και τον ΕSM ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ΕSM θα κατέχει περίπου τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ESM συμβάλλουν σημαντικά στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Κυβερνητικές πηγές: Τη Δευτέρα η δόση

Την Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικές πηγές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.