ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μίνι υπουργικό» στο Μαξίμου

Την Παρασκευή «κλειδώνει» (;) η απλή αναλογική

Ευρεία σύσκεψη θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον νέο εκλογικό νόμο.
vouli

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρωθυπουργός, πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις του και πριν αρχίσει να ζητάει την γνώμη των πολιτικών αρχηγών, θα ακούσει όλες τις –διιστάμενες- απόψεις, θα επιχειρήσει να βρει την «χρυσή τομή» μεταξύ εκείνων που ζητούν απλή αναλογική και εκείνων που επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ούτως ώστε μες στο καλοκαίρι να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται εγγύτερα προς όσους ζητούν να παραμείνει η Αριστερά συνεπής στα διαχρονικά αιτήματα και διακηρύξεις της και να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική –με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%.

Η μάχη για τους «200»

Συν τοις άλλοις, με ένα σύστημα απλής αναλογικής –ή έστω ένα κατά πολύ αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που θα παραπέμπει στην απλή αναλογική- το Μαξίμου θα μπει σε αξιώσεις στη μάχη για… τους 200 βουλευτές: αυτό που θέλει, μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός είναι να αποσπάσει την στήριξη των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 200 ψήφους, δηλαδή να συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, οψέποτε αυτές γίνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν συγκεντρωθούν 200 θετικές ψήφοι, τότε ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές και οι επόμενες θα διεξαχθούν κανονικά με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δηλαδή τον «νόμο Παυλόπουλου» που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Σημειωτέον ότι πέραν των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης, τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) διαθέτουν 50 βουλευτές, ενώ στη Βουλή υπάρχουν και 4 ανεξάρτητοι (Νίκος Νικολόπουλος, Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος) και εκτιμάται ότι οι δύο εξ αυτών θα μπορούσαν να ψηφίσουν την απλή αναλογική. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ ζητεί αμιγώς «απλή, άδολη και ανόθευτη αναλογική» ως εκ του καταστατικού του, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν –ή μάλλον, ελπίζουν- ότι οι βουλευτές του Περισσού θα μπορούσαν να ψηφίσουν έναν εκλογικό νόμο απλής αναλογικής, ακόμη κι αν αυτός διατηρούσε το κατώφλι του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή.

Διχοστασία

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός κλίνει προς την απλή αναλογική, αφού στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στον αντίποδα, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει δηλώσει τη διαφωνία του και έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Αριστερά «δεν μπορεί να μένει αδιάφορη στο θέμα της κυβερνησιμότητας» της χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος έχει προτείνει ένα «υβριδικό» σύστημα, δηλαδή την εφαρμογή της απλής αναλογικής, εκτός εάν το πρώτο κόμμα ή τα κόμματα που θα συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του εκλογικού σώματος. Μένει, λοιπόν, να φανεί ποιες εισηγήσεις θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, αλλά και πώς θα διαχειριστεί τις διαφωνίες που θα προκαλέσει η… όποια απόφασή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.