ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η Μεγάλη Βρετανία παίρνει διαζύγιο από την ΕΕ

Ξεκάθαρη νίκη του Brexit

Αν και η βραδιά άρχιζε με πλατιά, ευρωπαϊκά χαμόγελα, χάρη και στις παραπλανητικές, τελευταίες δημοσκοπήσεις, το χάραμα βρίσκει τη Μεγάλη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρώπη να κρατούν την ανάσα τους. Στις 7πμ ώρα Ελλάδας, το προβάδισμα του Brexit είναι της τάξης των 800.000 ψήφων αγγίζοντας το 53%.

Στις 06:00 ώρα Ελλάδας, με καταμετρημένo to 72% των ψήφων το Brexit συγκεντρώνει το 51,6%. Εάν ληφθούν υπόψη και τα μερικά αποτελέσματα από τη Βόρεια Ιρλανδία που συγκεντρώνει το BBC, το ποσοστό του Brexit πέφτει και του Bremain ανεβαίνει χωρίς όμως να περάσει μπροστά.

Η συμμετοχή στo βρετανικό δημοψήφισμα ανέρχεται σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association.

Παρ' όλα αυτά, η Σκωτία φαίνεται να δίνει τη νίκη στο Brexit καθώς εκεί, η συμμετοχή είναι παραδόξως μικρή με αποτέλεσμα η παραμονή να είναι μεν πρώτη αλλά με μικρότερη διαφορά απ ό,τι όλοι περίμεναν.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα Live από το BBC

Οι αναλυτές προειδοποιούν ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί μια σαφής τάση στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου φαίνεται ότι θα κριθεί οριακά.

Τα βρετανικά μέσα κάνουν ;ήδη λόγο για συζητήσεις σε πολιτικούς κύκλους και κυρίως στο στρατόπεδο των Εργατικών, σχετικά με την ανάγκη ο Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί ή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς οι πιθανότητες του Brexit αυξάνονται όσο περνά η ώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν ένα μάλλον σημαντικό προβάδισμα στην παραμονή ενώ και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, προέβλεψε ότι οι υποστηρικτές του Bremain θα κερδίσουν. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Κάμερον ευχαρίστησε μέσω Twitter όσους ψήφισαν υπέρ του Bremain, για «μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη Βρετανία, η οποία είναι καλύτερα εντός Ε.Ε.». Ο Κάμερον ευχαρίστησε επίσης όσους ενεπλάκησαν στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.

Τα σχόλια του Φάρατζ και οι δημοσκοπήσεις ώθησαν τη στερλίνα στο υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Δεκέμβριο και η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφώθηκε αρχικά στο 1:1,50.

Τώρα πλέον η στερλίνα έχασε όλα τα κέρδη της, όταν η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας έδωσε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό υπέρ του Brexit.


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.