ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες

Το Brexit διαλύει την αισιοδοξία για την αξιολόγηση

Δεν επωφελήθηκαν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετοχές – ομόλογα...
bank

Στην αρχή ήταν η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τώρα είναι ο φόβος για τις επιπτώσεις ενδεχόμενου Brexit. Έτσι παρά την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης αξιολόγησης οι τιμές των μετοχών αλλά και των ομολόγων παραμένουν καθηλωμένα σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποτυπώνοντας τη διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα (που ενισχύθηκε από τις νέες καθυστερήσεις και παλινωδίες) αλλά και την επιδείνωση των διεθνών συνθηκών.

Με την ολοκλήρωση, μετά πολλές καθυστερήσεις, της αξιολόγησης δημιουργήθηκε μια δειλή αισιοδοξία στην ελληνική αγορά, η οποία όμως γρήγορα διαλύθηκε εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για τον κίνδυνο Brexit και των περιπλοκών στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες των τιμών των μετοχών των ιταλικών τραπεζών από τις αρχές του 2016 φτάνουν το 50%. Οι πιέσεις έχουν ακόμα ισχυρότερες επιπτώσεις στην Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή αγορά εξαιρετικά «ρηχή» μετά την επιβολή των capital controls.

Οι μετοχές των μεγάλων συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση τον περασμένο Νοέμβριο (με εξαίρεση την Alpha Bank που παραμένει στην τιμή της αύξησης), ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο του 10ετούς όσο και του 2ετούς παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα των αποδόσεων του περασμένου Νοεμβρίου. Στελέχη τραπεζών υπενθυμίζουν ότι η πρώτη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο ’15. Η εικόνα που μεταδίδει η χώρα είναι ότι επιμένει να αποφεύγει να υλοποιήσει όσα συμφώνησε, αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη τόσο για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για το κατά πόσο θα προχωρήσει με συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά τη θετική αξιολόγηση που έδωσε το Eurogroup της 24ης Μαΐου απαιτήθηκαν περίπου 3 εβδομάδες για την εφαρμογή διαφόρων εκκρεμοτήτων ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της δόσης. Επιπλέον, η δόση θα χορηγηθεί σε δύο υποδόσεις, με πρόσθετα προαπαιτούμενα, αποτυπώνοντας τη βαθιά δυσπιστία των εταίρων για την ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Ετσι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τις αξίες μετοχών - ομολόγων παρά μόνο στην κάλυψη των μεγάλων απωλειών που σημείωσαν στις αρχές του 2016 λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση και της ανησυχίας για μια επανάληψη του δράματος του 2015.

 

Αναλυτικότερα, χθες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 2 ευρώ έναντι 2 ευρώ της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, 16,1 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 (πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών) και 34 ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2014! Η Eurobank έκλεισε χθες στα 0,784 ευρώ έναντι 1 ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, 14,4 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 και 38,3 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο ’14. Η Εθνική έκλεισε χθες στα 0,231 ευρώ έναντι 0,3 ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, έναντι 8,7 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 και 41,25 ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 0,209 ευρώ έναντι 0,30 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, 40 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2014 και... 171 ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2014. Σημειώνεται ότι οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στις μεταβολές του αριθμού μετοχών ώστε να είναι συγκρίσιμες.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.