ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ GREXIT ΜΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΗ ΘΥΡΑ. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματικά σοβαρά προβλήματα και δεν πρόκειται να συνεχίσει μέσα στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξαρτήτως όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο.

Αυτή η εκτίμηση όταν γίνεται από τον Alan Greenspan, τον προηγούμενο διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι πολύ σοβαρή για να αγνοηθεί.

Δεν την λέει κάποιος τυχαίος.

Δεν είναι η γνώμη κάποιου επιστήμονα, δημοσιογράφου ή πολιτικού, που είναι σύνηθες να αποτυγχάνουν στις προβλέψεις τους.

Ο Alan Greenspan, σε συνέντευξή του στο CNBC, θεωρεί το Brexit ως την κορυφή του παγόβουνου και υποστηρίζει πως η ευρωζώνη καταρρέει επειδή το ευρώ συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το Νότο της Ευρώπης, ο οποίος χρηματοδοτείται από τον Βορρά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκ παραλλήλου, έχει τη γνώμη πως η ετυμηγορία των Βρετανών τροφοδοτήθηκε από τη μαζική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα και τα οποία δεν είναι εύκολο να επιλυθούν.

Και η κατακλείδα του Greenspan είναι πως η σημερινή περίοδος είναι η χειρότερη που θυμάται ο ίδιος από τότε που βρέθηκε σε δημόσια θέση. Χειρότερη κι απ' τον Οκτώβρη του 1987 όταν ο Dow Jones έχασε 23% σε μιά μόνον ημέρα.

Με απλά λόγια ο μίστερ Greenspan λέει ανοιχτά αυτό που όλοι φοβόμαστε και το οποίο μας λένε σε κάθε ευκαιρία οι άνθρωποι του ΔΝΤ όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αρνούνται να διαγράψουν σημαντικό τμήμα του χρέους και να χαμηλώσουν τα πλεονάσματα, τα οποία πρέπει για τα επόμενα δέκα χρόνια να πετύχει η χώρα.

Σημειώνω πως τη γνώμη αυτή δεν την έχουν μόνον ο Greenspan και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και σημαντικοί Έλληνες που πρωταγωνιστούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακόμη και κορυφαία  πολιτικά στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο μνημονιακό στρατόπεδο συμφωνούν με την εκτίμηση πως "το Πρόγραμμα δεν βγαίνει".

Και το ερώτημα είναι: αφού το Πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, επιμένει να το εφαρμόζει;

Δεν διαπράττει έγκλημα κατά της χώρας και των πολιτών της;

Τι θα συμβεί εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί στο Grexit;

Βεβαίως, η εύκολη απάντηση είναι πως το Πρόγραμμα βγαίνει αρκεί να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς;

Ερώτημα: Μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και αυτά που θα ψηφιστούν για τη δεύτερη αξιολόγηση;

Μόνον κάποιος υπερβολικά και αθεράπευτα αισιόδοξος θα απαντούσε καταφατικά.

Μήπως λοιπόν είναι καλύτερα η ελληνική πολιτική τάξη να εκμεταλλευθεί την αναταραχή που φέρνει το Brexit και να συμφωνήσει σε μια κοινή εθνική γραμμή για επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη;

Μήπως χρειάζεται να επανακτιμηθούν τα γεωπολιτικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και ανάλογα να συμπεριφερθούμε ως έθνος;

Μήπως πρέπει να αποφασίσουμε ότι πρέπει να μπει τέλος στον αργό θάνατο;

Μήπως αντί να συζητάμε τι επιπτώσεις θα έχει το Brexit στον τουρισμό, το εμπόριο και τους φοιτητές μας στα βρετανικά πανεπιστήμια ν' αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία φαίνεται να εισέρχεται σε φάση αστάθειας και με τους πρόσφυγες, αλλά και την ισλαμική τρομοκρατία να βρίσκονται στο μαλακό μας υπογάστριο;

Μήπως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να μην συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, και μάλιστα με αμεριμνησία, το ξήλωμα του ευρωπαϊκού πουλόβερ μέχρι να μείνουμε εντελώς γυμνοί στην επερχόμενη κοινωνικοοικονομική και πολιτική χιονοθύελλα;

Μήπως είναι η ώρα για μεγάλες και ιστορικές αποφάσεις;

Ερωτήματα θέτω.

Και τα θέτω εγώ που έχω στηρίξει και την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας και θεωρεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εκ των ων ουκ άνευ.

Ερωτήματα που δεν σχετίζονται απλώς με το αύριο της ελληνικής οικονομίας ούτε αφορούν μόνον τις κυβερνητικές ελίτ, αλλά συνδέονται -σαφώς μαζί και με πολλά άλλα- με το μέλλον του έθνους των Ελλήνων.

Μήπως πρέπει τώρα, που όλοι κατανοούν πως η Ευρώπη αλλάζει δραματικά, να αναστοχαστούμε και εμείς για το ποιά θα είναι η θέση μας στη "νέα Γιάλτα" που, διακινδυνεύω τη λέξη, νομοτελειακά θα οδηγήσει το Brexit;

Μήπως όντως οι καιροί δεν είναι μενετοί για να τα ...ξύνουμε και να μπαρουφολογούμε;

Μήπως...

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 18:20 26/06/2016

  Εσύ , όνομα και πράμα ΓΟΥΡΟΥΝΙ , βλέπω ότι έβγαλες το προσωπείο του καθωσπρεπισμού και άρχισες τα περι-πρωκτολογικά καλιαρντά . Χαίρομαι που τα αντιΓαπικά ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ αναγκάζονται να βγάζουν τις κουκούλες του υπεράνω-αδέκαστου-αντικειμενικού- μη εμπαθούς πολίτη .
  Φαίνεται τους πατάω στον κάλο !
  Μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση ΌΤΑΝ , από την αντίδρασή, προκύπτει πως τους γίνομαι εξαιρετικά δυσάρεστος .
  Χαιρετίσματα στον Εθνοπροδότη Βενιζέλο σου , ΓΟΥΡΟΥΝΙ .

 2. freeman 12:57 26/06/2016

  Χρειαζόμαστε λοιπόν κάποιον αντικειμενικά αξιολογούμενο (με κριτήριο την Διεθνή αποδοχή των όσων πρεσβεύει) Δημοκράτη, Μεταπελατειακό , Μετριοπαθή , Ενωτικό , Διορατικό Μεταρρυθμιστή , εμπεριστατωμένα Οραματιστή , που να μας προετοιμάσει σαν Εθνος για τον 21 αιώνα , στον οποίο μπήκαμε τύφλα μεθυσμένοι από την παρτούζα 2000-2009 .
  Τώρα που στις εκλογές 20/9/2015 το 83% της Κοινωνίας ψήφισε συνειδητά ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ (Μνημονιακά κόμματα) , αφήστε στην άκρη την πολιτική & προσωπική εμπάθεια και πιάστε έναν έναν το πολιτικό προσωπικό και θα δείτε ότι ΟΛΟΙ θα καταλήξουμε στον ΙΔΙΟ .
  Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει :
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
  Η όποια συνεργασία με το βρωμερό ίζημα – κατακάθια που απέμειναν στο πάλαι ποτέ κόμμα του Ανδρέα (μην ΜΑΣ ξεγελάει το λογότυπο «ΠΑΣΟΚ» και η Δ/ση στέγασης «Χ.Τρικούπη»)
  ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΡΉΓΟΡΣΗ . Τα τσατσόνια-υπουργοί-υφυπουργοί του Ψυχάρη-Βενιζέλου, απλά για λόγους επιβίωσης έχουν λουφάξει , καθώς παράλληλα παζαρεύουν την μεταγραφή τους στην ΝΔ , την οποία και θα κάνουν άν δουν ότι πάει για σίγουρη κυβέρνηση .
  Αυτά τα από-ιδεολογοποιημένα σιχάματα , πουλάνε και την μάνα τους για μια καρέκλα και είναι έτοιμα να ξαναπουλήσουν τον Γιώργο αν δουν ότι το ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ συνεχίζει να τα αφορά .
  Όταν , για λόγους επιβίωσης της Πατρίδας (ΕΠΙΒΑΤΩΝ) και αποδυνάμωσης των αριστεροδεξιών φασιστών που τρέφονται ψηφοθηρικά με το GREXIT, ΑΝΑΓΚΆΖΕΤΑΙ ο πρώην Καπετάνιος Γιώργος να επιβιβαστεί στην ΙΔΙΑ Σωσίβια Λέμβο με ΑΥΤΟΥΣ που για ιδιοτελή συμφέροντα στασίασαν και τον καθαίρεσαν , μετά έριξαν το καράβι στα βράχια και τώρα σιγοψελλίζουν ότι ξαφνικά τους ενδιαφέρει ΤΑΧΑ η …. σωτηρία των επιβατών του προσαραγμένου-βυθιζόμενου πλοίου που κολυμπούν χωρίς σωσίβια , ΤΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ από την πλευρά του Γιώργου και ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στις ύαινες που αφήνουν το μοναχικό Λιοντάρι να θηρεύσει (την καλώς εννοούμενη Εξουσία) και μετά , με την σωρευτική ισχύ της αγέλης και των λαθροκυνηγών της σαβάνας , το αποδιώχνουν για να του κλέψουν-οικειοποιηθούν-σφετεριστούν το θήραμα ( την καλώς εννοούμενη Εξουσία) .
  ΤΟΙΧΟ… ΤΟΙΧΟ … μέσα στη φωλιά των εχιδνών .
  ΠΟΙΟΣ ξεχνάει της δοτή βενιζελοΦώφη να απαιτεί τον 09/2015 στον Παπανδρέου να ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤ ΟΥ και να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ !!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΝΗΘΙΚΗ και ΞΙΠΑΣΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ μιας ΨΩΝΑΡΑΣ . Ήθελαν & ΘΈΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ , ΕΜΑΣ, που διάφοροι έμμισθοι … ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΙ τσάτσοι εδώ μέσα , μας υπενθυμίζουν ότι νομοτελειακά θα είμαστε πάντα πασοκ και ότι μας κρατάνε-εκβιάζουν συναισθηματικά για επιστροφή στο ΜΑΝΤΡΙ .
  ΕΙΣΑΣΤΕ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΕΣ !!!!
  Γιώργο … ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΤΟΙΧΟ-ΤΟΙΧΟ .
  ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΝΩΣΤΑ ΦΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ .
  ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΕ ΤΟΥΣ πριν σε/μας ξαναδαγκώσουν , ΔΕΝ έχουν μπέσα τα φίδια !!!
  Μόνο αν ψηφιστείς από τους πολίτες σαν ΠΡΟΕΔΡΟΣ θα έχεις την δύναμη να καταργήσεις την ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΝΟΟΤΡΟΠΟΙΑ πάνω στην οποία στηρίζουν και την όποια εναπομένουσα επιρροή τους , καθώς από ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ , …. ΑΠΛΑ αρσενικο-θήλυκες «ΦΩΦΕΣ» . ΔΙΑΠΛΟΚΗ-ΙΝΤΡΙΓΚΑ-ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ-ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΕΙΑ -ΔΙΑΦΘΟΡΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ και ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΕΣ … ΑΥΤΑ τους χαρακτηρίζουν .
  ΤΟΙΧΟ-ΤΟΙΧΟ !

  • Θ.Τ. 13:49 26/06/2016

   Γειά στο στόμα σου freeman .
   ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
   γιά το ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ «πολιτικό σύστημα».
   Οπως τα έκανε ( 2009 – 2011 ) και όπως τα προτείνει
   ο μόνος ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ( ο «προδότης» ντε ! ) και λίγοι «κηπουροί»,
   κόντρα στους εμπρηστές ( δεξιούς, «αριστερούς», ΒΒ, «συντρόφους» )
   και ΑΝ και ΟΣΟΙ θεατές «σύντροφοι» μετανοιώσουν, ας ακολουθήσουν .
   Αλλοιώς αντί νέας «ελιάς», θα βγεί πάλι κουτσουλιά .
   ΓΙΑ την ΧΩΡΑ ( τους μη προνομιούχους ) πρώτα,
   όχι γιά τον «χώρο» πρώτα, ή γιά την καρέκλα . . .

  • S. Porky 16:07 26/06/2016

   @ freeman
   Bre”,
   «είσαι ή δεν είσαι, αυτή είναι ερώτηση» έγραφε ο Sexσπήρος. Δεν είσαι; Ε όχι είσαι, ένας ψεύτης παλαιοημερολογίτης.
   Είσαι η δεν είσαι;
   Ακουσες τι είπε κύριε διευθυντά; Δεν είναι λέει. Μα αφού είναι εναι Υβρεολόγιο τής τσέπης, προχθεσινό βέβαια τίποτα το καινούριο, αλλά εφ όσον το προσφέρεις σάν Advertising τσάμπα τι να σου πω εσύ είσαι ο διευθυντής.
   Έισαι η δεν είσαι ένας μασέρ με ειδική εκπαίδευση στό πρήξιμο. ΤΊ είπες Όχι;
   Μά αφού εισαι Βρέ γιατί το κρατάςμυστικο; Δέν εισαι εσυ τίς προάλλες οταν εψαχνε ο Ζορμπάς μασέρ γιά τόν Πάπα που έκανες αίτηση σάν Ταλαντούχος πρηξίδας; Είδες τώρα που το θυμήθηκες.
   Ήσουν η δεν ήσουν αυτός που εξυνε τους μόλυβδους του Παπα Γιωργη όταν μεθυσμένος έγραφε για το περιβόητο δημοψήφισμα γιά Grexit πριν να του δώσουν εξιτήριο και τόν στείλουν σπίτι του ο Σαρκοζί και η Μερκελ μαζί με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο;
   Τώρα σας έπιασε το κλάμα; κάντε κλύσμα νά σας περάσει.

 3. S. Porky 19:24 25/06/2016

  Βρέ Αλέκο γιατί ταράχτηκες; Αφού καλά τά λεει ό άνθρωπος· δέν είναι έτσι; Οχι, Α΄μέ συγχωρείς ενούσες ότι δέν τα κελαήδησε σάν αηδόνι, ακούγεται σάν φάλτσα οπερέτα καί ανατριχιάζεις; Νά του τό πείς καθαρά.
  Αλλά πρέπει η δέν πρέπει νά αρπάξουμε, τήν «ευκαιρία», όσο είναι νωρίς τώρα πού τήν βγάλαν στό ξεπούλημα;
  Εμείς τό γάιδαρο μας τόν δέσαμε, πιάσαμε τά λεφτά που πιάσαμε· νά διωξουμε καί τόν Τσιπρα τώρα πού μάς τά γύρισε πού πουστεψε · (πούστεψε αυτό είναι γνωστό κα τό παραδέχοντε όλοι οι συνσχολιαστές ή δέν πούστεψε) νά βρούμε λοιπόν εναν Αλλο, κάποιον πού ξέρει να σχίζει εναν, που ξέρει να κάνει νά κάνει Δημοψηφίσματα καί νά φύγουμε ακόμη καί αυριο.
  Μια και ανοίξαμε όμως τήν κουβέντα καλύτερα νά είναι Κάποιος κοινής αποδοχής καί πού ξέρει νά είναι γνώστης από τα παλια, νά μην εχουμε αμφιβολία οτι τα ρολόγια θα γυριζουν οπως εγυρίζαν πάντα. οχι πια μαθητευόμενους .

 4. Θ.Τ. 17:04 25/06/2016

  Ακόμα στο «μήπως» είσαστε Κε Φελνίκο μας ?
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
  Α Ν Τ Ι Π Ε Λ Α Τ Ε Ι Α Κ Ε Σ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  μπας και μας πάρουν σοβαρά .

 5. Ντροπή κ. Φελνίκο. Έρχεσαι τα βράδυα στον ύπνο μου και κλέβεις τις σκόρπιες κι ανάκστε σκέψεις και επιθυμίες μου και τις βάζεις σε όμορφη τακτική σειρά που βγάζει νόημα και ίσως προοπτική.
  Θα βάλω συναγερμό στα όνειρά μου λέμε.
  Δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ με αυτό το άρθρο.

 6. Πρωταθλητης στο ξυσιμο ειναι ο τσιπροκαμμενος. Αφου ελυσε ολα τα προβληματα ασχολειται με το συνταγμα κι τον εκλογικο νομο. Απο κοντα κι η αθλια αντιπολιτευση που δεχεται να γινει το ντεκορ για τα μικροπολιτικα παιχνιδια των συριζανελ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.