ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το κακομαθημένο παιδί των γηπέδων

Φώτα. Κάμερες. Πάμε.

Θα μπορούσε να είναι σταρ του Χόλυγουντ, άλλος ένας κακομαθημένος αστέρας που γεμίζει τις  στήλες των κίτρινων περιοδικών , παιδεύει σκηνοθέτες και παραγωγούς αλλά  τα φέρνει στο ταμείο με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο.

``Ο Κριστάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο έριξε νερό στο πρόσωπό του. Κοίταξε το είδωλό του στον καθρέφτη και έκανε μια γκριμάτσα. Πήρε βαθιά ανάσα. Αυτή ήταν η μεγάλη του μέρα``.

Το παιχνίδι ανάμεσα στην  σταρ  Πορτογαλία  και την πρωτάρα  Ισλανδία έχει μόλις τελειώσει.

Το 1-1 που κατάφερε το αουτσάιντερ του τουρνουά έπληξε τον εγωισμό των Πορτογάλων και έκανε τον αστέρα να αναρωτηθεί ή ακόμη και να διαμαρτυρηθεί :

``Έκαναν λες και κατέκτησαν το Euro. Ήταν απίστευτο. Πέτυχαν ένα γκολ και δημιούργησαν  άλλες δυο ευκαιρίες σε 90 λεπτά αγώνα . Ύστερα, μόνο άμυνα, άμυνα, άμυνα. Έβαλαν ένα λεωφορείο μπροστά στο τέρμα τους και δεν προσπάθησαν καθόλου. Αυτό δείχνει κακή νοοτροπία. Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα στο τουρνουά``.

Ο φακός σκοπεύει το πρόσωπο του . Ειρωνικά χαμόγελα  και γκριμάτσες. Ποιος θα φανταζόταν ότι ο απόλυτος σταρ θα μοιραζόταν  τις κάμερες με τους άσημους, επαρχιώτες μιας ``μικρής`` ομάδας  στην πρώτη τους μόλις εμφάνιση στο ευρωπαϊκό τουρνουά.

Λίγο πιο πέρα, χαμένοι στη μετάφραση ή μήπως στο πάθος του ``μικρού`` που τα βάζει με τον μεγάλο , οι παίκτες της Ισλανδίας  ζουν το δικό τους όνειρο. Στις κερκίδες οι 30.000 Ισλανδοί φίλαθλοι , σχεδόν το 10% της χώρας, έχουν στήσει τρικούβερτο γλέντι γιατί κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Σημειωτέον ότι η  Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε γυναίκα πρόεδρο , το 1980, ενώ το 2004 αξιολογήθηκε από τους ``Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα`` στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 167 χώρες όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Ακόμα βρίσκεται στην 1η θέση του Δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε ανάμεσα σε 177 χώρες του πλανήτη.

Η χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση  φαίνεται ήδη στα μάτια του Νο1 ποδοσφαιριστή στον κόσμο  με τις ρεκόρ συμμετοχές σε ματς Euro και τα φανταστικά γκολ που κόβουν την ανάσα στην υφήλιο.

Στο χάρτη της προσωπικής του διαδρομής θα συναντήσουμε διακρίσεις, λεφτά φιλανθρωπίες και αλαζονική συμπεριφορά. Δεν είμαι ένας από σας. Γυρίζω πίσω στον προστατευμένο κόσμο του πλούτου και των προνομίων.

Ο Κίργκεγκαρντ έλεγε ότι κατά βάθος οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Η ελευθερία τους αγχώνει και αδυνατούν να τη διαχειριστούν.

Ο Ρονάλντο γεννήθηκε  σε μια φτωχογειτονιά στο νησί Μαδέρα του Ατλαντικού, το τέταρτο και μικρότερο παιδί μιας οικογένειας που δύσκολα τα έβγαζε  πέρα.

Ο Χοσέ Ντινίς Αβέιρο δεν ήταν αυτό που θα έλεγε κανείς πρότυπο πατέρα. Αλκοολικός, δούλευε περιστασιακά κηπουρός στον δήμο, ξόδευε τα λεφτά του στο ποτό και όταν γύριζε στο σπίτι ξέσπαγε στην οικογένειά του την ίδια στιγμή που η γυναίκα του Μαρία Ντολόρες έκανε τρεις δουλειές για να μεγαλώσει τον Ρονάλντο και τα μεγαλύτερα αδέλφια του.

Μεγάλη ήταν η απόσταση που χώριζε την μίζερη ζωή του Ρονάλντο από το νεανικό του όνειρο, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μοναδική διαφυγή  οι αλάνες και η στρογγυλή θεά.

``Όταν γυρνούσε από το σχολείο, του έλεγα να κάνει τα μαθήματά του και μου έλεγε ότι δεν είχε τίποτα. Του έφτιαχνα να φάει και  εκείνος πηδούσε από το παράθυρο και έτρεχε μέχρι πολύ αργά το  βράδυ``, λέει η μάνα του για το μικρότερο παιδί της οικογένειας που έμελλε να γίνει ο σταρ ποδοσφαιριστής.

Ο μεγάλος αδελφός είχε ήδη μπλέξει με κακές παρέες , ποτό, ναρκωτικά αλλά ο μικρός αδελφός ήταν πάντα δίπλα του, έτοιμος να τον βοηθήσει. Ακόμα κι όταν έγινε ο  σταρ των γηπέδων και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα, υπήρχαν νύχτες που ξενυχτούσε μιλώντας με τον Χούγκο στο τηλέφωνο.

Στα 15χρόνια του, δοκίμασε την τύχη του ή μάλλον τα πόδια του στο γήπεδο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στα θρυλικά λιοντάρια της πρωτεύουσας.

Ο Πάουλο Καρντόσο είχε ήδη φτάσει στη Μαδέρα χωρίς να το πει σε κανέναν. Ήθελε να δει τον ταλαντούχο πιτσιρικά που οι πληροφορίες τον ήθελαν τον επόμενο αστέρι.

Στις περισσότερες φωτογραφίες που στέλνουν τα πρακτορεία ειδήσεων ο Ρονάλντο  ποζάρει μόνος του. Αδυνατεί να μοιραστεί γκολ, επιτυχίες, αποτυχίες, χαρά και  λύπη.

Όμως στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγωνιώδεις αποφάσεις και ηθικές επιλογές.

`` Ο κόσμος  πιστεύει ότι είσαι ιδιοφυία``, ρωτάει ο Δανίκας τον μοναδικό Γούντι για να εισπράξει την  ``πληρωμένη``  απάντηση από τον Αμερικανό συγγραφέα, σκηνοθέτη και μουσικό: `` Βλακείες .Είμαι εντελώς αποτυχημένος. Επειδή κι εγώ ακολουθώ τον ίδιο χορό με τους άλλους-εγωπάθεια, απληστία, τρέλα, ίσως το να γυρίζω από μια ταινία κάθε χρόνο να είναι ένα είδος υποκατάστατου θεραπείας``.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.