ΚΟΣΜΟΣ

Εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων

Το μήνυμα της Γερμανίας στην Αλβανία για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Η Γερμανία προστέθηκε  στους δυτικούς συμμάχους της Αλβανίας που κάλεσαν την χώρα να δώσει ένα τέλος στις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
stainmayer

Στους 18 μήνες διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή Ευρωπαίων και Αμερικανών ειδικών, τα κύρια πολιτικά κόμματα της Αλβανίας έφτασαν κοντά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας. Αλλά οι συνομιλίες κατέρρευσαν εξαιτίας των φόβων της αντιπολίτευσης ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος δεν θα είναι εγγυημένη.

Σε ενίσχυση του μηνύματος που έστειλαν ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως το μέλλον της Αλβανίας στην ΕΕ μπορεί να καθυστερήσει αν τα Τίρανα αποτύχουν να επιτύχουν πρόοδο στον τοµέα της δικαστικής μεταρρύθμισης έως το φθινόπωρο, όποτε και η ΕΕ αναμένεται να προβεί σε αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της χώρας.

"Ελπίζω ιδιαίτερα ότι η δικαστική μεταρρύθμιση δεν θα αποτελέσει ένα εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους στα Τίρανα.

"Αν η δικαστική μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί, η πορεία ένταξης δεν μπορεί να επιταχυνθεί", πρόσθεσε.

"Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική Αλβανία με ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, ικανό να καταπολεμήσει τη διαφθορά", τόνισε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς στις οποίες έχει προβεί η αλβανική κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως πως αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθούν έως ότου το δικαστικό σύστημα αναδιαμορφωθεί. Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.