ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Αυτή την ώρα, δεν χρειάζονται κι άλλες φωνές κριτικής. Οι πολίτες ξέρουν τον ένοχο και θα αποδώσουν ευθύνες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια πρόταση διεξόδου, ρεαλιστική, υπεύθυνη και κυρίως συναινετική.

Ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια, κριτική και επισημάνσεις. Αρκετά με το «θέαμα». Τώρα χρειάζεται άρτο, που, όπως πάει, θα πουλιέται σαν παντεσπάνι. Αν η αντιπολίτευση δεν παρασυρθεί στον λαϊκισμό, μπορεί να γυρίσει τις εξελίξεις υπέρ της και να επισπεύσει την επιστροφή της στην εξουσία.

Είναι η ευκαιρία της. Η κυβέρνηση έχασε τη δική της ευκαιρία. Για λόγους που δεν είναι του παρόντος, θα αναγκαστεί, όπως όλα δείχνουν, να εγκαταλείψει ενωρίτερον από ό,τι ανέμενε την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας, που δηλώνει θαυμαστής του Α. Παπανδρέου, ξέχασε μια βασική αρχή του αείμνηστου πολιτικού. Ο Ανδρέας έπαιρνε τις εκλογές υποσχόμενος «ακόμη καλύτερες μέρες».

Δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα, το μόνο που δεν μπορεί να υποσχεθεί είναι αυτό. Αντίθετα, οι αντίπαλοί του μπορούν να τον πυροβολούν με τις «χειρότερες μέρες που έρχονται». Όταν μια κυβέρνηση, ένα κόμμα, ακόμη και μια επιχείρηση, δεν μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες μέρες, έχει χάσει το παιγνίδι. Εδώ είναι και η τραγωδία της χώρας.

Κανένας σήμερα δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι μπορεί να προσφέρει «καλύτερες μέρες» και να γίνει πιστευτός. Αυτό σε καιρούς ανασφάλειας είναι διαλυτικό για την ψυχολογία ενός λαού. Γι’ αυτό και οι Έλληνες είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους. Γι’ αυτό και προσώρας η δυσαρέσκεια είναι υπόκωφη. Γι’ αυτό και δεν ανιχνεύεται εύκολα ή βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις δηλώσεις τους περί πολιτικής προτίμησης.

Στην ανασφάλεια του Έλληνα έχει προστεθεί πλέον και η απαισιοδοξία για τα επερχόμενα. Αυτό -εκτός από μελαγχολικό για ένα λαό που δεν του αξίζει να έχει αυτή την τύχη- ίσως αποδειχτεί και καταστροφικό. Επειδή σε τέτοιες καταστάσεις και «μαύρες περιόδους» της Ιστορίας έχει αποδειχθεί ότι οι πολίτες στρέφονται στα άκρα, ζητώντας στιβαρούς και αυταρχικούς ηγέτες-πατερούληδες.

Θα ήταν έγκλημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας στήριζε όλη την πολιτική του στρατηγική σε μια τέτοια προσέγγιση των εξελίξεων στη χώρα. Θα ήταν ακόμη χειρότερα, θα ήταν σφάλμα (όπως θα έλεγε ο Μέτερνιχ), εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε να ευδοκιμήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να πείσει ότι αυτή μπορεί να προσφέρει τις «καλύτερες μέρες», θα κερδίσει το... μπόνους της επιβράβευσης των πολιτών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Προτείνετε μια πολιτική διαχείριση της κρίσης. Μην ανησυχείτε και ακριβώς αυτο θα κανει ο Κυριάκος. Δε θα τον βοηθήσει για πολύ όμως, όπως δεν βοήθησε και τόσους και τόσους προκατόχους του. Το πρόβλημα της χώρας μας όμως ειναι βαθύτερο και δεν θα μπορέσει να το λύσει μόνος του ούτε αυτός. Μια κοινωνία που αναζητά παντού και πάντα αποδιοπομπαίους τράγους, δεν παράγει κι εχει πάντα δίκιο.
    Ευχαριστώ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.