ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

To «βουνό» των 105 δισ. «κόκκινων» δανείων

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες
daneia

Η αντιμετώπιση του «βουνού» των 105 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων αποτελεί την μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επόμενη 3ετία οι εγχώριες τράπεζες, αναμέτρηση που θα κρίνει αν η ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου, η τρίτη, θα είναι και η τελευταία.

Μετά από 8 χρόνια βαθιάς ύφεσης, τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν αισθητά αυτά που εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα οι εγχώριες τράπεζες να θυμίζουν περισσότερο μια γιγαντιαία bad bank παρά κανονικές τράπεζες.

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα δάνεια που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν (NPEs), φτάνουν τα 105 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο δανείων 201 δισ. ευρώ! Στη βιομηχανία τα προβληματικά δάνεια ξεπερνούν το 50%, με κλάδους όπως η εστίαση, η κλωστοϋφαντουργία και η ξυλεία να εμφανίζουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό άνω του 70%!

Μέχρι τώρα οι επιδόσεις των τραπεζών στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, 70% των δανείων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ρυθμιστεί, προκειμένου να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, σήμερα βρίσκονται και πάλι σε καθεστώς αθέτησης και χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα. Αυτό δείχνει την αδυναμία των τραπεζών να προσφέρουν μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις και τη γενικότερη ευκαιριακή διάθεση που χαρακτηρίζει τη χώρα με τακτικές - μπαλώματα. που στοχεύουν περισσότερο να κρύψουν τα προβλήματα και να τα μεταθέσουν στο μέλλον παρά να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά.

Από την πλευρά τους, στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, σαν αυτό που κυριάρχησε στη χώρα την τελευταία 7ετία. Προσθέτουν τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές και νομικές δομές, οι οποίες ουσιαστικά ενθάρρυναν τους κακοπληρωτές και εμπόδισαν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά προβληματικές καταστάσεις. Σημειώνεται ότι παρά τις σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία, στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο...Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.