ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το ξεφόρτωμα της σαβούρας

Το παράδοξο θα ήταν να μείνουν οι Βρετανοί στην Ε.Ε. Του λόγους της επικείμενης ετυμηγορίας των βρετανών πολιτών για αποχώρηση τούς εξήγησα όσο πιο ορθολογικά γινόταν στο προηγούμενο άρθρο μου από αυτή εδώ τη στήλη. Επιβεβαιώθηκα , όχι επειδή είχα κληρονομικό χάρισμα ή γυάλινη προφητική σφαίρα, αλλά διότι όλη η προεκλογική καμπάνια του δημοψηφίσματος εκτυλίχθηκε στη γηραιά Αλβιόνα με, κενές επιχειρημάτων, αναιμικές αφηγήσεις που δεν αιτιολογούσαν στους κατοίκους της γιατί υπάρχει η ΕΕ, τι κάνει, πού πηγαίνει, τι θέλει και τι μπορεί .

Κυρίως , όμως , σύσσωμη η Βρετανική πολιτική ηγεσία διάλεξε να υποδυθεί με πυροτεχνήματα τις αλλοπρόσαλλες φιγούρες ενός τυχοδιωκτικού κουκλοθέατρου μαριονέττα που έπιαναν τις δυο άκρες της σκηνής . Της εξόδου και της παραμονής, εκατέρωθεν, οι οποίες δίχασαν το κοινό του νησιού του οποίου η υπερήφανη εθνική ταυτότητα αναμειγνύει έναν αχειραγώγητο εγωισμό μαζί με μια ναρκισσιστική αίσθηση του αλάθητου

Κρατούσα ,ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις μη τυχόν η 43χρονη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κοινά θα κινητοποιούσε κάποια αμυντικά αντανακλαστικά στις εξαλλοσύνες ευρωσκεπτικιστών και ξενοφοβικών οι οποίοι συγκροτούσαν το μεγάλο ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ματαίως. Οι φόβοι των ψηφοφόρων για το μεταναστευτικό και τη γερμανική κατίσχυση στην Ε.Ε. κυριάρχησαν και αποτυπώθηκαν στις κάλπες. Κακό του κεφαλιού τους , ενδεχομένως.

Παρόλα αυτά το μήνυμα ήταν σαφές . Μετά την οικονομική και την προσφυγική κρίση η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Βρετανών. ¨Όχι μόνον των εθνικιστών και των λαϊκιστών αλλά της πλειοψηφίας η οποία επέλεξε την περιπέτεια στο άγνωστο παρά την παραμονή εντός μιας οικονομικής και πολιτικής ασυμμετρίας καθώς και μιας ελλειμματικής δημοκρατίας , όπως αυτές διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κακό, πάντως , καθαυτού του αποτελέσματος στην Βρετανία είναι οι συνέπιες του οι οποίες κλονίζουν τις ιδεολογικές βάσεις και τις διακηρυγμένες αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή συνεργασία. Κοινώς ξηλώνουν το πουλόβερ της πολυδιαφημισμένης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς.

Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας στο κόσμο , από την ΕΕ δεν ανατρέπεται μόνο η οικονομική ισχύ της τελευταίας με το άνοιγμα μιας ετήσια τρύπας αρκετών 7 δις ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό της . Αυτό είναι μάλλον το λιγότερο, όσο και αν το κενό της συμμετοχής της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό κορβανά θα επηρεάσει αρνητικά χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του «πακέτου Γιούνκερ», από τα οποία προσμένει κάποια οφέλη η καταπονημένη Ελλάδα.

Το σημαντικό , όμως είναι ότι το οριστικό πλέον Brexit πυροδοτεί περεταίρω ταλαντώσεις στην ευαίσθητη Ευρωπαϊκή ισορροπία που ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί του δόγματος της λιτότητας. Και επί πλέον αναζωπυρώνει εφιαλτικά παμπάλαιους φόβους των κρατών –μελών για πλήρη υποταγή τους στις νευρώσεις της Γερμανίας. Εξάλλου για πολιτικούς ,ιστορικούς και λόγους γεωπολιτικής επιρροής η Βρετανία ανέκαθεν αποτελούσε με το διεθνές αποτύπωμα της ένα αντίβαρο στην επιθυμία γερμανικής ηγεμονίας στη Ε.Ε.

Το χειρότερο , ωστόσο, είναι ότι το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, ενεργοποιεί τον ραγδαία κλιμακούμενο ευρωσκεπτικισμό σε άλλες χώρες –μέλη οι οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν σε συναφή δημοψηφίσματα με αίτημα είτε την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών ένταξής τους στην Ε.Ε., είτε την επανάκτηση και ενίσχυση των εθνικών τους εξουσιών. Από αυτή και μόνον την άποψη το Brexit μπορεί να γίνει η εκκίνηση της προωθητικής δύναμης που θα οδηγήσει σε ένα διαλυτικό ντόμινο του οικοδομήματος της Ευρώπης των 27 πλέον χωρών.

Από τη άλλη ίσως μετά από τη βρετανική θύελλα να ενισχυθούν οι τάσεις συσπείρωσης εντός της ΕΕ . Όμως κόντρα στα «απόνερα» της οικονομικής αβεβαιότητας που θα έχουν πλήξει την Ε.Ε, η αντίσταση στην αποσύνθεσή της πιθανόν να ξαναφουντώσει το σενάριο του «ξεφορτώματος της σαβούρας». Προοπτική που επαναφέρει το θρίλερ που περιγράφει πως οι αδύναμες οικονομίες τις ΕΕ και της Ευρωζώνης οποίες ζουν με δάνεια είναι «ένα ενοχλητικό βάρος που θα πρέπει να αδειαστεί άμεσα».

Με δυο λόγια , υπό αυτή την οπτική , το Grexit αναμένεται να επανέλθει στην επικαιρότητα. Δυστυχώς για να ναρκωμένη Ελληνική κυβέρνηση, το ξύπνημα του Ευρωπαίου υπνοβάτη το οποίο επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός ίσως να είναι έως και τρομακτικό για την χώρα .

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Uncle.k 17:51 26/06/2016

  Όλοι μάλλον θεληματικά γιατί δέν είστε βλάκες, μορφωμένοι είστε όλοι, μπερδεύετε τήν Ευρωπαϊκή Ένωση με τήν Ευρωζώνη .Μπερδέψατε τό Grexit που δεν ετέθη ποτέ στο τραπέζι , παρά μόνο από τους Έλληνες μέ το Gr-Euroexit πού τίθεται από πολλούς οικονομολόγους καί πολιτικούς.
  Τήν ιδέα τής Ενωμένης Ευρώπης με τόν Συναιτερισμό της Ε.Ε λτδ. Τήν έξοδο τής Βρετανίας από τόν συνεταιρισμό Ε.Ε λτδ. Τήν θεωρείτε ή την θεωρούν οι δημοσιολογουντες σάν εγκατάλειψη τής ί Δίας Ενωμένη Ευρώπη στήν οποία δέν συμπεριλαμβάνονται ευκαιριακά μέρη τής Ασίας η τής άπω Ανατολής .
  Γι’αυτό και εγώ προσωπικά αρνούμαι να κάνω συζήτηση σ’αυτή τήν βάση.
  Αυτή είναι απάντηση μου.
  Τώρα γιά τούς Έλληνες πρωθυπουργούς ουτε κί αυτοί ξέρουν τί λένε καί τί θέλουν πάνε μέ τόν χαβά τής εποχής έτσι λένε στό χωριό μου, μια συρτάκι του Ζορμπά, τήν άλλη λατινοαμερικάνικο ταγκό μεθαύριο καζατζόκ νεκατωμένο με ροκ και πρόςφατα μαθαίνουν τόν αμανέ της κοιλιάς μαζί μέ με τόν Τουςκ και Μέρκελ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.