ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Τράπεζες: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τη ρευστότητα

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για τα οφέλη στις τράπεζες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς το πολυαναμενόμενο waiver μετατέθηκε για το τέλος Ιουνίου ενώ το haircut και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένονται για το τέλος του έτους, στην καλύτερη περίπτωση.

Το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας μετατέθηκε για αργότερα, καθώς η επαναφορά του waiver –που αναμένονταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη 2 Ιουνίου– αναβλήθηκε λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης (που υποτίθεται ότι είχε ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου). Η επαναφορά του waiver μετατέθηκε πιθανότατα για τις 22 Ιουνίου και μόνον εφόσον ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Αν και από οικονομικής πλευράς οι επιπτώσεις της μετάθεσης είναι πολύ μικρές, ωστόσο η ψυχολογική επίπτωση είναι αξιοσημείωτη, καθώς μεταδίδεται ένα αρνητικό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να επιταχύνει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η επαναφορά του waiver και η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Σε ότι αφορά την μείωση του haircut δηλαδή την έκπτωση με την οποία η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα καθώς και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι αυτά θα συνδεθούν με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Θα αποτελέσουν δηλαδή το «τυράκι» για την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όλα αυτά θα συμβάλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Μαζί με τη ρευστότητα, το δεύτερο μεγάλο μέτωπο για τις τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που για να γίνει απαιτείται ένα σταθερό, θετικό οικονομικό περιβάλλον. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, που περιλαμβάνουν και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου τα μισά από τα συνολικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.