ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Εν αναμονή της επόμενης μέρας

Χαμηλότερα της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν οι τιμές των τραπεζών.
bank

Στάση αναμονής διατηρούν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο στον απόηχο των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης του προγράμματος. Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την μετάθεση της απόφασης για την επαναφορά του waiver προκάλεσε απογοήτευση στην αγορά ωστόσο οι επιπτώσεις στις τιμές –τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων- ήταν σχετικά ήπιες. «Η αγορά δεν τρόμαξε από την εξέλιξη ωστόσο σίγουρα χάθηκε το θετικό momentum που πήγαινε να σχηματιστεί».

Οι μετοχές των τραπεζών παρά την αξιολόγηση παραμένουν σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η Πειραιώς έκλεισε χθες στα 0,26 ευρώ έναντι 0,30 που πραγματοποιήθηκε η αύξηση, στα 0,96 ευρώ η Eurobank έναντι 1 ευρώ της αύξησης ενώ η Εθνική βρίσκεται στα 0,272 ευρώ έναντι 0,30 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Alpha Bank η οποία διαπραγματεύεται στα 2,35 ευρώ ενώ η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε στα 2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι μολις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί στις 22 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, εδώ και αρκετές ημέρες, αμέσως μόλις ολοκληρώνονταν η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η μετάθεση της επαναφοράς του waiver έχει ελάχιστη οικονομική επίδραση -το ετήσιο όφελος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι 150 εκατ. ευρώ- ωστόσο η ψυχολογική επίπτωση είναι αξιοσημείωτη καθώς μεταδίδει ένα αρνητικό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να επιταχύνει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Σημειώνεται ότι με το waiver ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 10 δισ. ευρώ που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιά τους, θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας με επιτόκιο 0,05%. Σήμερα τα ομόλογά αυτά δεν γίνονται δεκτά από το ευρωσύστημα, παρά μόνο μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) που χορηγείται με επιτόκιο 1,55%. Έτσι με την επαναφορά του waiver χρηματοδότηση μέσω ELA ύψους 10 δισ. ευρώ θα αντικατασταθεί με την κανονική, και φθηνότερη, χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.