ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τον περιορισμός της ύφεσης

Τράπεζες: Πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες τώρα!

Για τον περιορισμός της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.
dimosioxrei

Την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ζητούν οι τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι η έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων είναι ο μοναδικός παράγοντας ο οποίος μπορεί ουσιαστικά να περιορίσει την ύφεση σημαντικά.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας Πειραιώς η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υπό εξέλιξη προγράμματος οικονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί την μείωση της αβεβαιότητας -και την επανεκκίνηση της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με την επικείμενη αποδέσμευση πόρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται και από την ανάληψη από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας μιας σειράς μέτρων περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής  ύψους 5,6 δισ. ευρώ έως το 2019, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πειραιώς το πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου η οικονομία δέχεται την πλήρη επίδραση των μέτρων λιτότητας χωρίς καμιά δυνατότητα περιορισμού των αρνητικών συνεπειών, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά -2,8%. Το σενάριο είναι σίγουρα ακραίο και το χρησιμοποιούμε μόνο και μόνο για να τονίσουμε - προς όλες τις κατευθύνσεις - τη σημασία ανάληψης δράσεων και εκπόνησης πολιτικών που θα περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων.

Στο δεύτερο σενάριο υποθέτουμε ότι τα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια περιορισμού της επίπτωσης των μέτρων λιτότητας στο βιοτικό τους επίπεδο προχωρούν σε περαιτέρω μείωση της αποταμίευσης τους. Αυτό υπολογίζουμε ότι μπορεί να περιορίσει την ύφεση στο -2,5%.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο υποθέτουμε ότι τα ληξιπρόθεσμα που θα εξοφληθούν ανέρχονται σε 3,5 δισ., εκ των οποίων το 30% χρησιμοποιείται για αποπληρωμή εισαγωγών και το υπόλοιπο 70% για αποπληρωμή εγχώριων προμηθευτών, μισθών, κλπ. Εάν υποθέσουμε ότι το σύνολο του ποσού αυτού χρησιμοποιείται για χρηματοδότηση νέας κατανάλωσης τότε το ύψος της ύφεσης δύναται να περιοριστεί στο -1,1%, δηλαδή λιγότερα από το μισό σε σχέση με τα προηγούμενα σενάρια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.