ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγράμματα εθελούσιας εξόδου

Τρίτο κύμα μείωσης προσωπικού των τραπεζών

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης του ομίλου Eurobank το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση τουλάχιστον 650 εργαζομένων.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου το όφελος για τον όμιλο θα ανέλθει στα 29 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα Εθνική και Alpha σχεδιάζουν τα δικά τους προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Eurobank έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για την μείωση του αριθμού εργαζομένων κατά 1.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2017.

Στο τέλος Απριλίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Πειραιώς με την συμμετοχή 1.000 εργαζομένων έναντι αρχικού στόχου για 1.000 άτομα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι τα νέα προγράμματα, παρά τους αρκετά γενναιόδωρους όρους που προσφέρουν, γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις καθώς απευθύνονται σε νεότερης ηλικίας άτομα και δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Εθνική και Alpha βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού των προγραμμάτων τους με την πρώτη να στοχεύει στην αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων ενώ η Alpha Bank σε πάνω από 500.

Πρόκειται για το 3ο κύμα μείωσης προσωπικού – καταστημάτων που υλοποιούν οι τράπεζες από το ξέσπασμα της κρίσης. Το νέο κύμα μείωσης δαπανών, με μείωση προσωπικού, καταστημάτων και άλλων λειτουργικών δαπανών των τραπεζών γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Επιπλέον πίεση για νέες περικοπές δημιουργεί και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας που οδηγεί σε συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Κομισιόν -Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα πρέπει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017, να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.300 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 180 καταστημάτων. Αναλυτικότερα το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 από περίπου 9.678 σήμερα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.