ΥΓΕΙΑ

Αντιμετώπιση

Τροφική δηλητηρίαση: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι εύκολο να αλλοιώσουν τα τρόφιμα αυξάνοντας τις πιθανότητες τροφικών δηλητηριάσεων.

Αιτία είναι τα μικρόβια που προϋπάρχουν στα τρόφιμα ή που έχουν βρεθεί εκεί κατά την παρασκευή ή τη συντήρησή τους και με την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια και άλλοι μικροοργανισμοί, μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Συμπτώματα
Τα συχνότερα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

-Πόνο στην κοιλιά

-Διάρροια

-Εμετό

-Πονοκέφαλο

-Πυρετό

-Εξάντληση

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, ενώ πρόκειται για ιό της γρίπης ή κοινό κρυολόγημα και το αντίστροφο.

Η διαφορά έγκειται στο πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται σε μόλις λίγες ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και τα συμπτώματα διαρκούν 1-2 ημέρες, μπορούν όμως να διαρκέσουν και μία εβδομάδα σε σοβαρές περιπτώσεις ή στα παιδιά.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί ιατρική βοήθεια. Συνήθως αρκούν μια ελαφριά δίαιτα, φτωχή σε φυτικές ίνες και λίπη ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το πεπτικό, αντιπυρετικά και λήψη πολλών υγρών για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που έχουν απομακρυνθεί από το σώμα με τους εμετούς και τη διάρροια.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό λόγω κάποιας ασθένειας ή άτομα με χρόνια προβλήματα στο στομάχι ή το πεπτικό τους, είναι απαραίτητο να ζητούν άμεσα τη βοήθεια του γιατρού όταν υπάρχουν υποψίες για τροφική δηλητηρίαση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.