ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουν: Άξια θαυμασμού η Ελλάδα

Τσίπρας: Μονομερής ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων

Τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη για όλα τα διεθνή ζητήματα τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «είναι παγκόσμιοι πολίτες».
moun-tsipras

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει μηνύματα για την ανάγκη διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και επιμερισμού της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Ο γγ του ΟΗΕ εξήρε τη συμβολή της χώρας μας στο προσφυγικό και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι άξια μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα και πως δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα στη βάση της αλληλεγγύης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού. Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα της εξασφάλισης ειρήνης, σταθερότητας και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς επίσης και το Κυπριακό.

Ιδιαίτερο συμβολισμό ενείχε η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να δωρίσει στον κ. Μπαν ένα σωσίβιο που περισυνελέγη στις ελληνικές ακτές, καθώς επίσης και η κίνηση του γγ του ΟΗΕ να το φορέσει.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας του ευχήθηκε «καλή δύναμη» στο έργο του και του έδωσε ως δώρο το σωσίβιο, κάνοντας λόγο για «εργαλείο ζωής για χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά, ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που περισυνέλεξαν άνθρωποι των νησιών μας από τις ελληνικές ακτές». «Με την ευχή», συνέχισε, «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που έχει μειώσει τις ροές να διατηρηθεί και να μη χρειαστεί αυτό το εργαλείο να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους- έρμαια στα δουλεμπορικά δίκτυα, για να σωθεί η ζωή τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή μέσα από τη νόμιμη οδό της μετανάστευσης».

Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Μπαν πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, «περίοδο κατά την οποία η δραστηριοποίηση του ΟΗΕ καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και τη διαχείριση κρίσεων».

«Συζητήσαμε για την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα με βάση την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε. Επισήμανε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και αυτής της κρίσης και ότι παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και συνολικά η χώρα μας, κατάφερε, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες καθημερινά, την υποδοχή και τη φιλοξενία συνολικά πάνω από 1 εκατ. προσφύγων που πέρασαν το 2015 από τη χώρα. Σήμερα, είπε, σηκώνει η χώρα το βάρος της φιλοξενίας πάνω από 55 χιλιάδων προσφύγων, που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά τη μονομερή ενέργεια στα βόρεια σύνορα μας και το κλείσιμο των συνόρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμφώνησαν με τον γγ του ΟΗΕ πως ούτε αυτή η κρίση, όπως και η οικονομική, «δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού, την επίρριψη των βαρών στα πιο ευάλωτα κράτη, τις πολιτικές της ξενοφοβίας, των φραχτών και των τειχών, των μονομερών ενεργειών». Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση, και τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παλεύει με τις όποιες δυνάμεις της στο διεθνές στερέωμα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. «Μόνο όλοι μαζί σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης στη Μεσόγειο, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, που μαζί με τον Λίβανο και την Ιορδανία έχουν επωμιστεί τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Επισήμανε ότι επί τη βάσει αυτής της συνεργασίας και με τη σημαντική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών οι ροές των 7-8 χιλιάδων προσφύγων ημερησίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν σήμερα μειωθεί σε πολύ χαμηλά νούμερα. Τόνισε πως το κυριότερο είναι ότι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι θλιβερές ειδήσεις που είχαμε καθημερινά, των πνιγμών στα νερά του Αιγαίου. Σημείωσε πως την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά η παράτυπη οδός που συντήρησαν τα δίκτυα των διακινητών αντικαθίσταται από μια νόμιμη οδό στις χώρες Σένγκεν, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες, με τη δέσμευση από ευρωπαϊκές χώρες ότι το επόμενο διάστημα θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες παραπάνω. «Αυτή είναι ίσως μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ώστε αυτός ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, να γίνει λεωφόρος».

«Συμφωνήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου».

Είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα κάθε αίτηση ασύλου ατόμου που εισέρχεται παράτυπα στη χώρα εξετάζεται ανά περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του αιτούντος, ότι θέσεις φιλοξενίας έχουν εξασφαλιστεί στην ενδοχώρα για όλους τους πρόσφυγες και επιχειρείται η αναβάθμιση αυτής της φιλοξενίας.

«Το βάρος που έχει πέσει στην Ελλάδα είναι μεγάλο και μόνο με όρους στήριξης στην ελληνική προσπάθεια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μπαν και τα στελέχη του ΟΗΕ που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα και καλωσόρισε τη διοργάνωση συνόδου για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και η υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στις προσπάθειες της Ελλάδας είναι απαραίτητη και μίλησαν για το πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο.

Ο Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, τόνισε την αφοσίωση της χώρας στη διάσωση πολλών ανθρώπων και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναφερόμενος και στη συνάντηση που θα είχε μετά από το Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προτού αναχωρήσει για τη Λέσβο.

Ευχαρίστησε τον λαό της Ελλάδας για την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν, σημειώνοντας ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας, η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη στη διάσωση της ζωής πολλών ανθρώπων. «Η Ελλάδα είναι αξία του θαυμασμού μας και άξια μεγαλύτερης υποστήριξης από την διεθνή κοινότητα. Δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή μόνη της», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο των ανθρώπων στη Μεσόγειο και σημείωσε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Για το Κυπριακό

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. «Μια λύση», είπε, «που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έξω από απαχρονιστικούς θεσμούς όπως οι εγγυήσεις».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, συζήτησαν για τη σημασία που έχει η πολιτική διμερών και τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για τη προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και συμφώνησαν ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονιάς αποτελούν τη μόνη σταθερή βάση για την προώθηση αυτών των σχέσεων».

Συζητήσαμε την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπό τις καλές υπηρεσίες μου και οι οποίες διευκολύνονται από τον ειδικό σύμβουλο, είπε ο κ. Μπαν και προσέθεσε ότι είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση των ηγετών, που διατυπώθηκε στην κοινή τους δήλωση τον περασμένο μήνα, να καταφέρουν να επιτύχουν μια λύση εντός του έτους. Τόνισε πως εκτιμά το υψηλό επίπεδο υποστήριξης που προσφέρει η Ελλάδα στις συνομιλίες αυτές.

Για Συρία και Λιβύη

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ιδίως για τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία και τη Λιβύη. «Ασχοληθήκαμε και με το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή γιατί αργότερα μέσα στον μήνα θα επισκεφθώ την περιοχή», είπε ο κ. Μπαν.

Η συμφωνία της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή και η ατζέντα 2030 για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνδυασμένη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας με την ατζέντα 2030 για την παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον μας και των παιδιών μας», προσέθεσε.

Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα που μαζί με άλλα 176 κράτη υπέγραψε τη συνθήκη-ορόσημο του Παρισιού, για να σημειώσει πως «τώρα θα πρέπει να θέσουμε εν ισχύ το ταχύτερο δυνατό αυτή τη συμφωνία και να δουλέψουμε για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».

Επιπλέον, συνεχάρη την Ελλάδα για την ενεργό συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό συντονιστικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της μετανάστευσης, του ασύλου και άλλων σχετικών θεμάτων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NB 20:43 18/06/2016

  Πόσο αλήθεια έχουμε μετανιώσει όλοι σήμερα ?
  Γράφει ο Ν Βράχος.(20.10.13)
  Τώρα, που η θαμπάδα του πρωτόγνωρου φόβου, της απορίας και της οργής πέρασε, σήμερα νομίζω, μπορούμε να κοιτάξουμε τον καθρέφτη λοξά και να μονολογήσουμε:
  ΣΗΜΕΡΑ είμαστε όλοι σχεδόν οι Έλληνες φιλομνημονιακοί, δηλαδή αναγνωρίσαμε τελικά, ότι είχε δίκιο ο πρωθυπουργός το 2010, και αν δεν τον ανατρέπαμε, θα είχαμε μπεί στο δρόμο για μια νέα Ελλάδα με μέλλον και όραμα.
  Πόσο αλήθεια έχουμε μετανιώσει όλοι σήμερα ?
  ‘’ Πόσο βιαστήκαμε να καταδικάσουμε, ανθρώπους και να απορρίψουμε πολιτικές , τις οποίες σχεδόν δεν είχαμε αντιληφθεί, τις οποίες δεν γνωρίζαμε. Πόσο εύκολα αρπάξαμε το κοντάρι με τη σημαία της ‘’αντιδραστικής ευκαιρίας’’ και βγήκαμε στους δρόμους φωνάζοντας : [[ Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή]] ! Πόσο άγνωστα και τρομακτικά κενά του ‘’αύριο’’ συγκρούστηκαν με μανία και αγριότητα με την παθογένεια του χθές και τα..’’φυστίκια’’ Αιγίνης, της καθημερινής μας ασχολίας και προβληματισμού;’’
  *Πόσο δύσκολο είναι πια σήμερα, να ξεχάσουμε τους εφιάλτες και τους υβριστές εκείνης της περιόδου, αυτούς που χωρίς δισταγμό σήκωσαν την σημαία του ‘’οργισμένου αγωνιστή της δωροληψίας’’;
  *Τι έκαναν όλοι αυτοί που ποδηγέτησαν ‘’το πλήθος’’ και μετρούσαν μόνο ..αυτοκτονίες και …εχθρούς, που ζητούσαν και έψαχναν για αιμοδότες οπαδούς της άρνησης και της ισοπέδωσης, των ανεξόφλητων ακόμη περιουσιών μας; Τι έκαναν και γιατί, όλοι αυτοί που οδήγησαν το λαό στην απόγνωση και την οικονομία στην αποτελμάτωση;
  * Τότε που η Ελλάδα αγωνιζόταν για την ύπαρξή της, την εθνική της αξιοπρέπεια, και έλεγε ένα δεύτερο ΟΧΙ στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις και ευτελισμούς, ένα όχι για την κοινωνική απαλλοτρίωση και γενοκτονία του λαού μας.
  *Τότε που ένας, ΜΟΝΟΣ του, μάχονταν μέσα κι έξω κι όλοι του τραβούσαν το..χαλί!
  *Τότε που ζητούσαμε χρήματα για να μη πτωχεύσουμε, αφού μας έκρυψαν οι λιποτάκτες την αλήθεια και οι άλλοι που έφυγαν και άλλοι που κυβερνούν σήμερα!!!
  *Τότε που έπρεπε σε δύο μήνες να βρούμε 30 Δις Ευρώ και κανείς δεν μας έδινε.
  *Τότε που οι βρικόλακες της Ευρώπης «έμπαιναν» στην Ελλάδα από τις κερκόπορτες των αθλίων, μα και αιώνιων εφιαλτών της πατρίδας μας.
  *Τώρα ξέρουμε όλοι την αλήθεια, ανεξάρτητα αν το αποδεχόμαστε δημόσια ή κατ΄ιδίαν. Ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχουμε σαν κράτος, υπάρχουν μισθοί συντάξεις έξοδα γιατί την δύσκολη στιγμή βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να θυσιαστεί για την Ελλάδα.
  Άραγε, γιατί τόσο εύκολα συνεχίζουμε να πέφτουμε θύματα , μιας παρορμητικής άγνοιας, μιας εύκολης αντίδρασης, μιας μοναδικής σχεδόν μετεμφυλιακής αντεκδίκησης;
  *Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η πορεία της χώρας μας βρίσκεται στη πιο δύσκολη καμπή της , έτσι όπως την οδήγησαν ανίδεοι καπετάνιοι με παμφάγους ναύτες της αρπαχτής. Σήμερα πρέπει να προσέξουμε τα επόμενα βήματά μας και να τιμωρήσουμε εκείνους που είτε εκούσια είτε και συνειδητά μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.
  *Αυτούς βρίσκονται στις ΚΛΕΜΕΝΕΣ πολυθρόνες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτούς που δύο χρόνια συμπεριφέρθηκαν σαν βάνδαλοι καταστροφείς στην οικονομία μας και στη δημόσια διοίκηση, με μόνο στόχο την αποτυχία του Γιώργου Παπανδρέου.
  Σήμερα, από ‘’κλεμμένες’’ θέσεις ζητάνε την υποστήριξή μας, την κατανόησή μας, την επιδοκιμασία μας και τελικά την ψήφο μας.
  * Δεν είναι εγκληματική ΑΝΑΙΔΕΙΑ και ΘΡΑΣΟΣ του Σαμαρά και του Τσίπρα να ‘’ξεχνούν’’ ότι αυτοί διέλυσαν , ότι είχε απομείνει από την αδρανή, ύποπτη και εθνικά προδοτική διακυβέρνηση του Καραμανλή της σκοπιμότητας και της αναισθησίας?
  Ξέρουμε άραγε ποιοι είμαστε, τι είμαστε και τι ζητάμε;
  Ποιος θα μας απαντήσει , αν όχι η ιστορική μας διαδρομή; Κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε, ή, πάντα κάνουν λάθη οι..άλλοι, κι εμείς τους τα ’’αναγνωρίζουμε’’… ανακουφισμένοι ;

  ΥΓ.
  Αυτά γράφαμε και αυτά πιστεύαμε τότε, που όλοι σχεδόν οι εχθροί της δημοκρατίας και της διαφάνειας, οργισμένοι και ‘’ποτισμένοι’’ έκαιγαν τη σημαία της καρδιάς μας και της περηφάνιας μας, ‘’σκοτώνοντας το μέλλον των παιδιών μας οδηγώντας την πατρίδα μας στην χρεοκοπία και στο εθνικά αφανισμό.

 2. Στο Υπερταμείο περνάνε (και) οι Τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά!

  Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το λεγόμενο Υπερταμείο, μεταβιβάζονται οι «Τάφοι των Βενιζέλων», με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.
  Η τροπολογία προβλέπει την μεταφορά στην ΕΤΑΔ, των τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Μεταξύ αυτών είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.
  «Μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας ΕΟΤ -τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ ως έχουσα την επικαρπία αυτών- έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
  Έντονες αντιδράσεις
  Κατηγορηματικός ότι οι «Τάφοι των Βενιζέλων» ανήκουν στο Δήμο Χανίων και δεν μπορεί να αποτελέσουν «εμπόρευμα» του νέου ταμείου, είναι ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr.
  Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να μείνει άπραγος σε μια δυσμενή εξέλιξη για την παραχώρηση του ακινήτου.
  «Αν ισχύει η πληροφορία ότι αυτό μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα», κατέληξε.
  Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάς Παπαδάκης, δήλωσε ότι «Οι τάφοι των Βενιζέλων συνδέονται άρρηκτα με την ιστορική μνήμη και την τοπική κοινωνία και δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.