ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυγνωμοσύνη από τον Μπαν Κι Μουν για το μεταναστευτικό

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ για τη σταθερότητα στην περιοχή

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για δεύτερη φορά σε αυτήν την χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια της Ελλάδας, για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για την γενναιοδωρία του και για το ότι κατόρθωσε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους έδωσε την υποστήριξή του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά πώς μπορούμε να εργασθούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο, είπε ο γγ του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που αφορά μισό εκατομμύριο ανθρώπων το περασμένο έτος, ένα σημαντικό αριθμό φέτος λαμβάνοντας υπόψη και την συγκυρία στην Ελλάδα.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την πολιτική προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ελπίζω μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η χώρας σας να μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε, επίσης, ο κ. Μπαν Κι Μουν και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Ως ιδρυτικό κράτος έχετε συμβάλλει σε πολλά στοιχεία τόσο στη διεθνή ειρήνη όσο και στην ανάπτυξη εν γένει.

Εκτιμούμε την συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια και επίσης πιστεύουμε ότι η βοήθειά σας σε διάφορες task forces ήταν εξαιρετικά σπουδαία. Βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια».

Συνεχίζοντας, ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε πως επί του παρόντος έχουμε προκλήσεις στη Συρία, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα αυτή, οφείλουμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την συνέχιση τέτοιων καταστάσεων και πώς θα φέρουμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας- επιπλέον θα πρέπει να δούμε το ειρηνευτικό στην Μ. Ανατολή.

Όλες αυτές οι συνεχιζόμενες διαμάχες παρέχουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων, εμείς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να πω ότι επαγρυπνούμε και εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης σφαιρικά, και επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να εργασθούμε μαζί παράλληλα, επισήμανε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα «εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας, ο ηγετικός σας ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο περιφερειακά και διεθνώς, όσο και για τη δική σας χώρα, γι' αυτό λοιπόν θα ήθελα να συνεχίσουμε την εργασίας μας, κατέληξε ο γγ του ΟΗΕ, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.