ΚΟΣΜΟΣ

«Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του προβλήματος»

Βερολίνο: Ευθύνη της Βρετανίας η υποβολή του αιτήματος για αποχώρηση

«Κανείς δεν επιθυμεί διαιώνιση του ζητήματος», τόνισε κατ΄ επανάληψη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανε ότι η υποβολή του αιτήματος εξόδου μπορεί να υποβληθεί μόνο από την βρετανική κυβέρνηση.
zeibert

«Έχουμε μια δεδομένη διαδικασία. Το άρθρο 50 της Συνθήκης δεν προσδιορίζει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, αλλά λέει ξεκάθαρα ότι την αίτηση πρέπει να υποβάλει η χώρα που θέλει να φύγει. Δεν θέλει κανείς ένα ζήτημα που θα διαιωνίζεται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη.

Επιπλέον, τόσο αυτός όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψαν τις υποθέσεις ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Έχουμε ασκήσει ως τώρα μια ευρωπαϊκή πολιτική από κοινού και ακριβώς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ ο κ. Σέφερ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σταϊνμάιερ το περασμένο Σάββατο για να υποστηρίξει ότι η ταύτιση απόψεων φθάνει ακόμη και στο επίπεδο της επιλογής των διατυπώσεων.

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε σε μία -για όλους- νέα και δύσκολη κατάσταση. Η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση να μην βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση, αλλά να την αναλύσουμε ήρεμα και συνετά και μάλιστα από κοινού με όλους στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρόνου, η κυβέρνηση δεν θέλει μια υπόθεση που θα διαιωνίζεται. Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην διαδικασία, πρόσθεσε: «Η Μ.Βρετανία κοινοποιεί την επιθυμία εξόδου βάσει του άρθρου 50. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η βρετανική κυβέρνηση, μόνο αυτή μπορεί να υποβάλει αυτό το αίτημα. Εάν η κυβέρνηση χρειάζεται για αυτό έναν λογικό χρόνο, το σεβόμαστε, αλλά όπως είπα, δεν πρέπει να γίνει μια υπόθεση που θα σέρνεται. Και ένα είναι σαφές: πριν η Μ. Βρετανία αποστείλει το αίτημα για έξοδο, δεν υπάρχουν ανεπίσημες προσυνεννοήσεις για την διαδικασία εξόδου. Η σειρά πρέπει να τηρηθεί. Είναι σαφές το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το άρθρο 50. Μόνο όταν η Β. Βρετανία θα έχει κάνει τη δήλωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επεξεργαστεί με συναίνεση τις κατευθυντήριες γραμμές για μια συμφωνία εξόδου».

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διευκρίνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα εξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών», ενώ «και η Γερμανία βεβαίως θα σκεφτεί τα γερμανικά συμφέροντα, στα οποία ανήκει και το γεγονός ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε οικονομικές συναλλαγές εντατικά με τη Μ. Βρετανία, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις οικονομικές σχέσεις».

Η βασική προσέγγιση του Βερολίνου, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, είναι ότι από τη μια πλευρά τηρούμε την προβλεπόμενη διαδικασία και από την άλλη ότι θέλουμε τώρα να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχύσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά τις δυνάμεις της ενότητας». Έκανε δε λόγο για μια ιστορικά πρωτοφανή κατάσταση και μία νέα πρόκληση, στην αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχει, όπως είπε, απαγόρευση για σκέψεις: «Όλες οι συνεισφορές ιδεών είναι ευπρόσδεκτες, αλλά το θέμα είναι τώρα με ηρεμία και σύνεση να τα συνθέσουμε στον κύκλο των 27 κρατών-μελών», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.