ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμίευση σύντομα «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις

Βεβαιότητα Σταθάκη για ολοκλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ομαλά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας , Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Θεωρώ ότι το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί... Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιτύχει λίγο - πολύ μια συμφωνία και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε ο υπουργός στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

«Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα, το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ορισμένα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα έως το 2018 - είναι εμπροσθοβαρές, αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές. Επομένως, νομίζω ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο... ένας οδικός χάρτης, τον οποίο συμφωνήσαμε. Μέρος της ιστορίας είναι προφανώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης - ένα καλύτερο πλαίσιο για μία συμφωνία σχετικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και ένας οδικός χάρτης για το πώς η οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Επομένως είμαστε σε αυτό το σημείο καμπής, τα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν, αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές μεσοπρόθεσμα, με τη συμφωνία για το χρέος που θα ανοίξει τoν χώρο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Μιλώντας επίσης στο CNBC, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται στο άμεσο μέλλον η εκταμίευση της νέας δόσης στην Ελλάδα. «Η συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλους τους όρους και θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Τώρα, κάνουμε πρόοδο σε αυτό - πράγματι, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά θα έλεγα γενικά ότι τα πράγματα είναι σε τροχιά και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ ρεαλιστικό ότι θα εκταμιεύσουμε στο πιο κοντινό μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένα, τόνισε στο CNBC ότι η Ελλάδα έχει κάνει «ό,τι της αναλογούσε» για την επίτευξη της συμφωνίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το μερίδιό της στη συμφωνία, ψηφίζοντας αρκετά νομοσχέδια, μερικά από τα οποία είναι πολύ δραστικά για τους Έλληνες, το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Επομένως, θεωρώ ότι κινούμαστε μπροστά και το Grexit δεν είναι τώρα επιλογή», δήλωσε ο Γκραμένα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 21:37 01/06/2016

    Διχόνοια η προαιώνια κατάρα μας…

    Θα είχε γίνει το Δημοψήφισμα2011.
    Θα είχαν πει 60-65% των Πολιτών (έστω & βρίζοντας) ΝΑΙ στο €.
    Θα είχε γίνει Οικουμενική Κυβ. για ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ εφαρμογή της ΡΗΤΗΣ Λαικής Εντολής.
    Θα είχαμε μειώσει το υπόλοιπο 2% Πρωτ. Ελλειμ. (Μέρκελ, Μαξίμου 8/10/12: «διετία 2010-11 μειώθηκε από 12 %σε 2%») .
    Θα βγαίναμε από το σφιχτό Μνημόνιο μονιασμένοι για να ασχοληθούμε με την Δομική Μεταρρύθμιση του Κράτους για τα επόμενα 100 χρόνια.

    H διχόνοια διοχετεύτηκε μεθοδικά , με εθνικιστικό πατριδοκαπηλικό μανδύα , από Φεουδαρχική Ελίτ , πολιτικόδημοσιογραφική αυλή της & ισχυρές οργανωμένες συνδικαλιστικόσυντεχνείες διότι θα έχαναν τα προνόμια πολλών 10ετιών.

    Στοχοποίησαν το Παπανδρεικό γονίδιο με ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ αλλά απλοϊκό άρα εύληπτο πολιτικό μήνυμα: «φταίει ο Ανδρέας γιατί αύξησε το βιοτικό επίπεδο μιας διακομματικής μεσαίας τάξης 7-8 εκ. πολιτών ,ΑΛΛΑ φταίει & ο Γιώργος γιατί περιορίζει το βιοτικό επίπεδο αυτό!»
    Έτσι ΟΛΕΣ οι άλλες πολιτικές οικογένειες , Αθωώνονταν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.