ΕΛΛΑΔΑ

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο

Ξεκίνησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO).
prosfyges

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή έναρξη του προγράμματος έγιναν προπαρασκευαστικές διαδικασίες σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στο Ελληνικό και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί δόθηκαν περικάρπια στους πρόσφυγες, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για το ποια μέρα και ώρα θα χρειαστεί να προσέλθουν οι αιτούντες για την προκαταγραφή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, «τα περικάρπια έχουν ως μόνο σκοπό να βοηθήσουν στην οργάνωση του ποιος έχει προκαταγραφεί σε ποια χρονική στιγμή».

Στο Ελληνικό έχει στηθεί ειδικός χώρος για τη διαδικασία της προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο, ενώ αντίστοιχος χώρος προετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο αυτά κέντρα θα μεταφέρονται για προκαταγραφή πρόσφυγες και από τις άλλες δομές φιλοξενίας.

Από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των στοιχείων των προσφύγων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο κάθε πρόσφυγας θα λαμβάνει κάρτα αιτούντος άσυλο.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταγραφούν περίπου 49.000 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2016 (πριν δηλαδή από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας) και σήμερα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια την εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές αρχές, τη μεταφορά του πρόσφυγα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή την ένταξή του στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ενημερωτικό υλικό για τη διαδικασία έχει αναρτηθεί στα αγγλικά και τα αραβικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.